terracan1929 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Zastanawiam się, czy któryś z Was, podobnie jak ja, ma jeszcze inne niż HiFi pasje i zamiłowania. Może coś namiętnie czytacie, może coś kolekcjonujecie, może po prostu sporo czegoś macie. Ja np. lubię zegary i zegarki. Mam w domu dwa sporawe, ścienne zegary skrzynkowe , mechaniczne, nakręcane, bijące. Mam także kilka zegarków naręcznych - automatycznych, mechanicznych oraz kwarcowych. Eleganckich jak i sportowych. Zegary i zegarki zawładnęły mną wcześniej niż HiFi 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, terracan1929 napisał: Zastanawiam się, czy któryś z Was, podobnie jak ja, ma jeszcze inne niż HiFi pasje i zamiłowania. Oczywiście! Na zewnątrz u mnie właśnie -6. W nocy będzie pewnie z 15 stopni mrozu. A ja wyjdę na zewnątrz z Vortexem 10x42 popatrzeć w niebo. Dziś tylko krótko z poręczną lornetką. Z APM ED 25x100 dziś za dużo zachodu. Zanim się wychłodzi, to ja już zmarznę. Trochę się interesuję optyką. No i książki. Sporo o astronomii i astronautyce. Jeszcze inna pasja to gry planszowe. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 27 minut temu, terracan1929 napisał: lubię zegary i zegarki. Ja też. Na gwiazdkę wjechal kolejny japoniec Orient Open Heart. No i rotomat, bo gustuję w automatach. Poza zegarkami dużo optyki do obserwacji nieba 😉 i do fotografii rownież. Właśnie ogarniam świeżynkę dwururkę, zobaczymy, czy zostanie -zresztą ostatnio wymienilem wszystkie dwururki jakie miałem 😁 Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, DiBatonio napisał: świeżynkę dwururkę, Z Astroshop.de? O ile kolimacja okej, to fajny sprzęt 👍 Mnie tylko to martwi w zakupach za granicą. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 15 minut temu, Grzesiek202 napisał: Z APM ED 25x100 dziś za dużo zachodu. Oooo Tyyyyy !!! Ja w październiku zamawiałem APM 20x80 ED i nadal nie dotrzymali terminu dostawy, więc alternatywnie po poczytaniu troche na https://www.cloudynights.com/forums/topic/529875-omegon-argus-25x100-review/ zdecydowalem sie na Omegona 25x100. Pozostałe mniejsze wymienilem na EDki. Chociaż tutaj przy Omegonie padła propozycja z astroshop pl na Omegona 90° ED , ale musialbym 850€ dołożyć. Kolimacja chyba jest w porządku, chociaż chętnie bym ja poprawił pod siebie, w każdym bądź razie nie mam dwóch Jowiszy i ośmiu Ksiezyców Galileuszowych 😁 Wkurza tylko AC troszke na Jowiszu, ale dziś pasy majaczyły nawet przy latarniach za oknem. Ale zobaczymy, bo w weekend jadę w lepsze strony Polski do obserwacji. M42 lepiej widoczna niż z TS15x70 MX z okna w środku osiedla i latarni, nie moge sie doczekać wyjazdu, bo mam jeszcze do sprawdzenia nową optykę pod MAKa do bino, a pogoda ostatnio nie rozpieszcza. Zazdradzczam Ci tej APM 25x100, ustawiam sie w kolejce gdybyś chciał się jej kiedyś pozbyć. Chyba, że do tego czasu zdążę coś z 90°, albo 45°. Na OLX wisi APM 20x100 ED, ale odbiór osobisty 😔 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Zazdradzczam Ci tej APM 25x100, ustawiam sie w kolejce gdybyś chciał się jej kiedyś pozbyć. Na razie nawet o tym nie myślę. Najlepsza jaką miałem, a trochę tego miałem. 10 minut temu, DiBatonio napisał: Chyba, że do tego czasu zdążę coś z 90°, albo 45°. Miałem kiedyś Miyauchi 45 stopni. Ale kątowe to nie dla mnie. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, Grzesiek202 napisał: Miałem kiedyś Miyauchi 45 stopni. Ale kątowe to nie dla mnie. Kątowe wygodniejsze do obserwacji w zenicie, dziś na szybko chciałem zdążyć z okna chwycić M45 (plejady) niemal mostek musiałem przy tym zrobić 🤭 A szkiełek od bino ci u mnie dostatek, więc miałbym czym z kątowej obserwować. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 12 minut temu, DiBatonio napisał: M45 Do większości eMek, to wystarczy taka. A Plejady, to tylko w dużym polu 🙂. Pięknie dziś wszystko świeci w tym wyżu. Edytowano 2 godziny temu przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Do większości eMek, to wystarczy taka. Dachóweczka 😉 Ostatnio był szał na apo SkyRover podobno wymiatają. Nawet przez chwilę się kręciłem wokół tych dachówek, jest jeszcze do szerokiego pola APM 6,5x32 ED niedrogo. 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Plejady, to tylko w dużym polu Eee jak kto woli, ja akurat wolę ciasno 😉 żeby mi wypełniały diafragmę, może nie po brzegi, ale wtedy mam jak na dłoni ogonek z 6 gwiazdek. Lubię ten detal w Plejadach 😉 W szerokim polu trzeba trochę wyłuskać ten ogonek, a w dużej lornecie jest jak na dłoni. Bardzo fajnie wyglądają w 20x80. 😉 Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ja głównie książki, tak czytanie jak i zbieranie, w domowej biblioteczce mam już ponad 800, może pod 900 nawet, dawno nie liczyłem. Tematyka rozmaita. Czasami też obejrzę mecz albo odpalę PS, ale już rzadziej. No i wiadomo, muzyka, na drugim miejscu za książkami, całkiem blisko 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts