Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zastanawiam się, czy któryś z Was, podobnie jak ja, ma jeszcze inne niż HiFi pasje i zamiłowania.

Może coś namiętnie czytacie, może coś kolekcjonujecie, może po prostu sporo czegoś macie.

Ja np. lubię zegary i zegarki. 

Mam w domu dwa sporawe, ścienne zegary skrzynkowe , mechaniczne, nakręcane, bijące. 

Mam także kilka zegarków naręcznych - automatycznych, mechanicznych oraz kwarcowych. Eleganckich jak i sportowych.

Zegary i zegarki zawładnęły mną wcześniej niż HiFi :) 

Napisano
4 minuty temu, terracan1929 napisał:

Zastanawiam się, czy któryś z Was, podobnie jak ja, ma jeszcze inne niż HiFi pasje i zamiłowania.

Oczywiście! Na zewnątrz u mnie właśnie -6. W nocy będzie pewnie z 15 stopni mrozu. A ja wyjdę na zewnątrz z Vortexem 10x42 popatrzeć w niebo. Dziś tylko krótko z poręczną lornetką. Z APM ED 25x100 dziś za dużo zachodu. Zanim się wychłodzi, to ja już zmarznę. Trochę się interesuję optyką. No i książki. Sporo o astronomii i astronautyce. Jeszcze inna pasja to gry planszowe. Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)
27 minut temu, terracan1929 napisał:

lubię zegary i zegarki. 

Ja też.

Na gwiazdkę wjechal kolejny japoniec Orient Open Heart. No i rotomat, bo gustuję w automatach.

Poza zegarkami dużo optyki do obserwacji nieba 😉 i do fotografii rownież.

Właśnie ogarniam świeżynkę dwururkę, zobaczymy,  czy zostanie -zresztą ostatnio wymienilem wszystkie dwururki jakie miałem 😁

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
15 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Z APM ED 25x100 dziś za dużo zachodu.

Oooo Tyyyyy !!!

Ja w październiku zamawiałem APM 20x80 ED i nadal nie dotrzymali terminu dostawy, więc alternatywnie po poczytaniu troche na https://www.cloudynights.com/forums/topic/529875-omegon-argus-25x100-review/ zdecydowalem sie na Omegona 25x100.

Pozostałe mniejsze wymienilem na EDki.

Chociaż tutaj przy Omegonie padła propozycja z astroshop pl na Omegona 90° ED , ale musialbym 850€ dołożyć. 

Kolimacja chyba jest w porządku, chociaż chętnie bym ja poprawił pod siebie, w każdym bądź razie nie mam dwóch Jowiszy i ośmiu Ksiezyców Galileuszowych  😁

Wkurza tylko AC troszke  na Jowiszu, ale dziś pasy majaczyły nawet przy latarniach za oknem.

Ale zobaczymy, bo w weekend jadę w lepsze strony Polski do obserwacji.

M42 lepiej widoczna niż z TS15x70 MX z okna w środku osiedla i latarni, nie moge sie doczekać wyjazdu,  bo mam jeszcze do sprawdzenia nową optykę pod MAKa do bino, a pogoda ostatnio nie rozpieszcza.

Zazdradzczam Ci tej APM 25x100, ustawiam sie w kolejce gdybyś chciał się jej kiedyś pozbyć.

Chyba, że do tego czasu zdążę coś z 90°, albo 45°.

Na OLX wisi  APM 20x100 ED, ale odbiór osobisty 😔

Napisano
2 minuty temu, DiBatonio napisał:

Zazdradzczam Ci tej APM 25x100, ustawiam sie w kolejce gdybyś chciał się jej kiedyś pozbyć.

Na razie nawet o tym nie myślę. Najlepsza jaką miałem, a trochę tego miałem.

10 minut temu, DiBatonio napisał:

Chyba, że do tego czasu zdążę coś z 90°, albo 45°.

Miałem kiedyś Miyauchi 45 stopni. Ale kątowe to nie dla mnie.

Napisano
14 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Miałem kiedyś Miyauchi 45 stopni. Ale kątowe to nie dla mnie.

Kątowe wygodniejsze do obserwacji w zenicie, dziś na szybko chciałem zdążyć z okna chwycić M45 (plejady) niemal mostek musiałem przy tym zrobić 🤭

A szkiełek od bino ci u mnie dostatek, więc miałbym czym z kątowej obserwować.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Do większości eMek, to wystarczy taka. 

Dachóweczka 😉

Ostatnio był szał na apo SkyRover podobno wymiatają.

Nawet przez chwilę się kręciłem wokół tych dachówek, jest jeszcze do szerokiego pola APM 6,5x32 ED niedrogo.

1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Plejady, to tylko w dużym polu

Eee jak kto woli, ja akurat wolę ciasno 😉 żeby mi wypełniały diafragmę, może nie po brzegi, ale wtedy mam jak na dłoni ogonek z 6 gwiazdek.

Lubię ten detal w Plejadach 😉

W szerokim polu trzeba trochę wyłuskać ten ogonek, a  w dużej lornecie jest jak na dłoni. Bardzo fajnie wyglądają w 20x80. 😉

IMG_20260119_223634.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Ja głównie książki, tak czytanie jak i zbieranie, w domowej biblioteczce mam już ponad 800, może pod 900 nawet, dawno nie liczyłem. Tematyka rozmaita. Czasami też obejrzę mecz albo odpalę PS, ale już rzadziej. No i wiadomo, muzyka, na drugim miejscu za książkami, całkiem blisko 🙂

Napisano (edytowany)

O wow! @DiBatonio i @Grzesiek202 ale żeście się lornetkami "styknęli" :) 

A jaką lornetkę, taką nie za dużą, na wycieczkę do lasu, ale z dobrym zoomem byście mogli polecić ? Coś poręcznego i dobrego.

Mam po zmarłym Tacie, który był myśliwym, ale to taka duża, ciężka, że nie chce mi się jej na spacery targać.

A co do zegarków, to  ja gustuję w Szwajcarach i Niemcach :)  Wprawdzie po Tacie w mojej szufladzie leży automatyczny Seiko 5, ale to obecnie własność syna.

Ja automatyczny mam Longines Tuxedo, mechaniczny to bardzo wiekowy, ale cały czas w użytku Thiel (także z małą sekundą), kwarcowe to Zeppelin Chronograph oraz nurkowa Festina.

Na ścianie w salonie wisi duży, kwadransowy Hermle, a na holu rzeźbiony, baaardzo stary Becker.

Edytowano przez terracan1929