Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Sądząc po nazwie dekodera (którą sam zapisałeś w amplitunerze) to dekoder Polsatu. Na jakim programie i z jakim dźwiękiem wychodzącym z dekodera robisz test. U naszych dostawców 99% programów idzie w PCM 2.0 ewentualnie w DD 2.0. Niewiele jest emisji w DD 5.1. Po pierwsze sprawdź czy w ustawieniach dekodera masz włączony dźwięk przestrzenny. Następnie wybierz program w którym możesz włączyć taką ścieżkę (DD 5.1) - zależy jaki masz pakiet, ale taki dźwięk najczęściej w Canal+, HBO, również TVP niektóre programy (filmy, koncerty) nadają z ścieżką oryginalną w 5.1, ale trzeba ją wybrać.

Korzystanie z up-mix czyli rozszerzania sygnału np. PCM 2.0 do wielokanałowego w Twoim przypadku DTS-neural X może brzmieć "słabo" dlatego, że sygnał stereo (PCM 2.0) będzie w większości kierowany do głośnika centralnego (środek bazy stereo), a fronty czy surround dostaną słabszy sygnał mający kreować przestrzenność. Prosta metoda - przełącz amplituner do trybu Direct przy sygnale z dekodera, wyłączy (ominie) wszystkie odcięcia, Audyssey itd. i poda sygnał np. 2.0 na głośniki frontowe, jeżeli wtedy zagra dobrze błędy są w ustawieniach.

Chociaż pisałeś że robiłeś reset do fabrycznych, zrobiłbym to jeszcze raz i prawidłowo ustawił system, na zdjęciach masz fronty, centralny, surround i subwoofer, a z prawej strony u góry 7.1 (podświetlone na czerwono - może to wskazuje błędny układ do wykrytych głośników, nie pamiętam jak to było w Marantz-u którego miałem) - powinieneś tam wybrać 5.1 (strzałki lewo prawo)

20260129_183455.jpg.a693d81945d092037fe1dac5ed628f5a.jpg.064bcd804a86ccb7244d30b15029e041.jpg

Napisano

a wiec zrobiles jak kazałes ale przelecialem te ustawienia nie ma takiej opcji jak dzwiek przestrzenny ,druga sprawa jesli przełacze w tryb 5.1 ale jest tylko opcja z zone2 zatwierdzam wracam do ustawien i znowu jest 7.1 gdy wcisne Direct to gra front oczywiscie ale mega cicho tyle co tyle slychac sopran. ogolnie juz tak na upartego w systemie DTS-neural X tył gra sub.cos tam daje ale stawiam ze nie mozliwe zeby był taki słaby!  tył gra ! frontowe nadrabiaja sobpranem ale te co zaznaczyłem to praktycznie wcale i podesle jeszcze jaka skala glosnosci jest i ten front taki sam .glosno gra to centralny

20260115_091447.jpg

20260204_120507.jpg

juz myslalem ze moze sie cos zrobilo z tymi frontami ale jak podlacze znowu dego DRA-335R to zapier......pieknie i bass i sopran ale muzyke puszczam z telefonu przez bluetooth bo nie mam jak podpiac pod tv

Napisano

a jeszcze jedno czasem jeszcze jest tak nie wiem czy to zalezy od programu tylnie, glosniki jak by " zniekształcaja dzwie" jak bym pobierał jakies zakłucenia nie wiem moze z kosmosu:) jak sie oglada cos przyrodniczego slychac dzieki ptakow,czy fale morza no takie tam:) a czasm jak gra muzyka albo jest film to własnie cos takiego sie dzieje to normalne?