Marc99 Napisano Piątek o 07:26 Autor Napisano Piątek o 07:26 Odsluch robie no na tv co z dekodera podłączonego do ampli Odpisz, cytując
tomek72 Napisano Piątek o 07:55 Napisano Piątek o 07:55 Sądząc po nazwie dekodera (którą sam zapisałeś w amplitunerze) to dekoder Polsatu. Na jakim programie i z jakim dźwiękiem wychodzącym z dekodera robisz test. U naszych dostawców 99% programów idzie w PCM 2.0 ewentualnie w DD 2.0. Niewiele jest emisji w DD 5.1. Po pierwsze sprawdź czy w ustawieniach dekodera masz włączony dźwięk przestrzenny. Następnie wybierz program w którym możesz włączyć taką ścieżkę (DD 5.1) - zależy jaki masz pakiet, ale taki dźwięk najczęściej w Canal+, HBO, również TVP niektóre programy (filmy, koncerty) nadają z ścieżką oryginalną w 5.1, ale trzeba ją wybrać. Korzystanie z up-mix czyli rozszerzania sygnału np. PCM 2.0 do wielokanałowego w Twoim przypadku DTS-neural X może brzmieć "słabo" dlatego, że sygnał stereo (PCM 2.0) będzie w większości kierowany do głośnika centralnego (środek bazy stereo), a fronty czy surround dostaną słabszy sygnał mający kreować przestrzenność. Prosta metoda - przełącz amplituner do trybu Direct przy sygnale z dekodera, wyłączy (ominie) wszystkie odcięcia, Audyssey itd. i poda sygnał np. 2.0 na głośniki frontowe, jeżeli wtedy zagra dobrze błędy są w ustawieniach. Chociaż pisałeś że robiłeś reset do fabrycznych, zrobiłbym to jeszcze raz i prawidłowo ustawił system, na zdjęciach masz fronty, centralny, surround i subwoofer, a z prawej strony u góry 7.1 (podświetlone na czerwono - może to wskazuje błędny układ do wykrytych głośników, nie pamiętam jak to było w Marantz-u którego miałem) - powinieneś tam wybrać 5.1 (strzałki lewo prawo) Odpisz, cytując
Marc99 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu a wiec zrobiles jak kazałes ale przelecialem te ustawienia nie ma takiej opcji jak dzwiek przestrzenny ,druga sprawa jesli przełacze w tryb 5.1 ale jest tylko opcja z zone2 zatwierdzam wracam do ustawien i znowu jest 7.1 gdy wcisne Direct to gra front oczywiscie ale mega cicho tyle co tyle slychac sopran. ogolnie juz tak na upartego w systemie DTS-neural X tył gra sub.cos tam daje ale stawiam ze nie mozliwe zeby był taki słaby! tył gra ! frontowe nadrabiaja sobpranem ale te co zaznaczyłem to praktycznie wcale i podesle jeszcze jaka skala glosnosci jest i ten front taki sam .glosno gra to centralny juz myslalem ze moze sie cos zrobilo z tymi frontami ale jak podlacze znowu dego DRA-335R to zapier......pieknie i bass i sopran ale muzyke puszczam z telefonu przez bluetooth bo nie mam jak podpiac pod tv Odpisz, cytując
Marc99 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu a jeszcze jedno czasem jeszcze jest tak nie wiem czy to zalezy od programu tylnie, glosniki jak by " zniekształcaja dzwie" jak bym pobierał jakies zakłucenia nie wiem moze z kosmosu:) jak sie oglada cos przyrodniczego slychac dzieki ptakow,czy fale morza no takie tam:) a czasm jak gra muzyka albo jest film to własnie cos takiego sie dzieje to normalne? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 godziny temu, Marc99 napisał: przelecialem te ustawienia nie ma takiej opcji jak dzwiek przestrzenny mówisz o ustawieniach w dekoderze? Powinny być tryb Stereo i Auto - przy czym Auto pozwala na odtwarzanie dźwięku 5.1 czyli przestrzennego Resetowałeś amplituner do ustawień fabrycznych? 4 godziny temu, Marc99 napisał: druga sprawa jesli przełacze w tryb 5.1 ale jest tylko opcja z zone2 zatwierdzam wracam do ustawien i znowu jest 7.1 powinny być 4 opcje: instrukcja, przy czym 7.1 jest domyślna, W trybie Direct powinny zagrać pełnym pasmem niezależnie od pozostałych ustawień 4 godziny temu, Marc99 napisał: a jeszcze jedno czasem jeszcze jest tak nie wiem czy to zalezy od programu tylnie, glosniki jak by " zniekształcaja dzwie" jak bym pobierał jakies zakłucenia nie wiem moze z kosmosu:) jak sie oglada cos przyrodniczego slychac dzieki ptakow,czy fale morza no takie tam:) a czasm jak gra muzyka albo jest film to własnie cos takiego sie dzieje to normalne? nie wiem co masz na myśli, ale przy up-mix procesor z sygnału np. 2.0 (stereo) generuje 5.1 i próbuje stworzyć otaczające pole dźwięku, mogą do surround trafiać "nie pełne" dźwięki z pewnością generowanie jest zależne od materiału wejściowego i jego jakości. 4 godziny temu, Marc99 napisał: juz myslalem ze moze sie cos zrobilo z tymi frontami ale jak podlacze znowu dego DRA-335R to zapier......pieknie i bass i sopran ale muzyke puszczam z telefonu przez bluetooth bo nie mam jak podpiac pod tv to zrób reset i odtwórz muzykę z telefonu przez BT na X2850, jak będzie źle to albo coś z ustawieniami, albo coś jest z tym amplitunerem, ale obstawiam to pierwsze. Chociaż Ty ten zestaw dostałeś - może ktoś się go pozbył bo coś jest uszkodzone w amplitunerze? Edytowano 1 godzinę temu przez tomek72 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 30.01.2026 o 08:11, PanKlor napisał: To nic nie da... ten subwoofer to jakieś guano bez możliwości regulacji odcięcia na nim. Co to w ogóle za wyjaśnienie? Chwila? A to nie czasem tekst z AI? Bo nawet jak na Teufela brzmi to karykaturalnie. 4 godziny temu, Marc99 napisał: a jeszcze jedno czasem jeszcze jest tak nie wiem czy to zalezy od programu tylnie, glosniki jak by " zniekształcaja dzwie" jak bym pobierał jakies zakłucenia nie wiem moze z kosmosu:) jak sie oglada cos przyrodniczego slychac dzieki ptakow,czy fale morza no takie tam:) a czasm jak gra muzyka albo jest film to własnie cos takiego sie dzieje to normalne? Normalne. Imituje dzwięk 5.1 Zobacz czy to występuje gdy dasz All ch stereo czy tam 5.1 stereo. Masz jakiegoś kolegę co może do Ciebie przyjść bo to wszystko serio wygląda na fatalne ustawienia. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 18 minut temu, Piotr Sonido napisał: Co to w ogóle za wyjaśnienie? Chwila? A to nie czasem tekst z AI? Bo nawet jak na Teufela brzmi to karykaturalnie. Nie, to jest obrazek z instrukcji. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu 10 minut temu, PanKlor napisał: Nie, to jest obrazek z instrukcji. Litości! Jak oni znajdują klientów ja się pytam. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu (edytowany) 8 minut temu, Piotr Sonido napisał: ja się pytam niekoniecznie 😂, sorki za OT ale tak mi się skojarzyło Edytowano 46 minut temu przez tomek72 Odpisz, cytując
Recommended Posts