Gidus Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Dzień dobry, jestem raczej laikiem w tym temacie. Czytam, czytam - i jestem coraz głupszy. Dlatego chciałbym prosić o pomoc Szanowne Forum. Przeszukałem Forum i sieć-nie znalazłem odpowiedzi wprost. Zdaję sobie sprawę z różnych indywidualnych upodobań każdego oraz, że najlepszą metodą wyboru jest odsłuch w pomieszczeniu docelowym. Może wskazówką będzie to, że lubię brzmienie słuchawek Hifiman Deva pro. -założenia : all-in-one, muzyka 60%, kino 40%, 5.1, nie gram, słucham wszystkiego od opery po disco -pomieszczenie : 40 m2, salon otwarty na kuchnie i hall, szkło i beton, kafle na podłodze, dramat akustyczny, RT60 ok. 0.8 s - kupię kilka dobrych paneli akustycznych na ścianę -głośniki 5.1: Front: Focal Vestia no4, sub Focal 1000 F, Vestia Center, Chora Surround, nie planuję rozbudowy do 7.x, niestety zakup bez namysłu- tzw "okazja". Zdaję sobie sprawę , że najlepsze rozwiązanie - zmienić głośniki na mniej problematyczne , bardziej dopasowane do mnie i pomieszczenia- jednak chciałbym spróbować jakoś je sparować. -budżet na ampli : 13 k , nowy sprzęt 1. Nad T 778, moje wrażenia: górne pasmo ostre, zbyt szczegółowe, wręcz sybilanty, raczej nie pochodzące z odbić tylko wprost z tweetera. Wszelkie kombinacje łagodziły górę tylko nieznacznie. Nie kupiłem licencji Dirac room full. Oddałem Nad-a. 2. Marantz Cinema 40. Poszedłem lekko w drugą skrajność. Góra się uspokoiła, ale ze stratą dla szczegółów i sceny. Być może, niepoprawnie zrobiłem kalibrację Audyssey ? Próbowałem z różnym ustawieniem frontów, odległości, pure direct, EQ itd. Niby jest dobrze , ale brakuje czegoś w środku pasma i na górze. Dodatkowo mam problem z lokalizacją instumentów i wokali. Czy kupić Dirac room correction ( z Umik) do Cinema 40 i próbować ? Może płatna app Audyssey MultEQ Editor pomoże ? Mam pomysł na Arcam AVR21, tym bardziej, że nie potrzebuję 9 końcówek (Marantz). Cena w PL wysoka, w EU taniej. Jednak przy imporcie, zwrot i gwarancja jest trochę problematyczna. Mam obawy, że będzie podobny rezultat jak z Nad t778. Dopieszczać Marantz-a czy zmienić na coś innego - tylko na co ? Edytowano 1 godzinę temu przez Gidus Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Zrobiłeś Diraca w NAD ale pozalowales 100 USD na full bandwidth żeby próbować okiełznać częstotliwości powyżej 500 Hz. Jeżeli bas byl dobry i problemem były wysokie tony to trzeba moim zdaniem wrócić do NAD i kombinować z Diraciem. Ad Marantz nie wiemy jak i czy dobrze zrobiłeś kalibrację jednak samo Audyssey jest mniej skuteczne niż Dirac. Możesz próbować z A1 Evo jeżeli masz czas i trochę wiedzy w temacie. Możesz dokupić Dirac (najlepiej najwyższą wersję ART) ale zostaje ona przypisana do amplitunera. Na Twoim miejscu bym najpierw to pomierzył w REW i szukał pomocy w dziale Akustyka na forum. Odpisz, cytując
Gidus Napisano 57 minut temu Autor Napisano 57 minut temu (edytowany) To prawda - pożałowałem 100$. Poczytałem i doszedłem do wniosku, że połączenie Nad z Focal z założenia jest jasne. Nigdy nie widziałem Dirac full w działaniu, mam teoretyczną wiedzę jak działa i co koryguje. Jednak niektórzy użytkownicy twierdzą, że Dirac poprawi ale nie zmieni toru i strojenia sprzętu. Doczytałem czym jest REW (Room EQ Wizard). Mogę próbować z REV - na teraz nie mam wiedzy, ani odpowiedniego mikrofonu. Poczytam. Próbując iść na łatwiznę, czy Arcam AVR21 będzie porównywalnie jasny z Focal jak Nad ? Szukam czegoś pośrodku między Nad a Marantz. Edytowano 56 minut temu przez Gidus Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 12 minut temu Napisano 12 minut temu 42 minuty temu, Gidus napisał: Jednak niektórzy użytkownicy twierdzą, że Dirac poprawi ale nie zmieni toru i strojenia sprzętu. Co to jest tor? Co to jest strojenie sprzętu? Jak ma się to do krzywej SPL którą ustawimy jako docelową? Zastanawiałeś się nad tym? Odpisz, cytując
Recommended Posts