Konar Ever Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Witam wszystkich serdecznie, zakupiłem w ostatnim czasie głośniki quadral montan phonologue mk1 i niestety pływa mi na nich scena, jest wąska, dodatkowo góra jest lekko za jasna. Aktualnie głośniki mam na nóżkach tragicznej jakości mocowane na gwoździa, przy których głośniki mi się zwyczajnie gibią. W planie miałem zamówić po prostu ładne kolce i zakończyć ten temat, ale zauważyłem lekkie różnice w brzmieniu kiedy miałem głośniki bez nóżek, z tymi tandetnymi nóżkami, na nakrętkach po sokach ( nie pytajcie ). Wiem, że rzeczy które wymieniłem w sporej mierze poprawia się w inny sposób, ale chciałbym od tego zacząć zanim pójdę dalej. Pytanie do was jak testowaliście co najlepiej u was wypadało na płytkach ?? Waga głośników 34-35 kg sztuka. Z opcji, które ja rozważam: przyklejane kolce stalowe https://allegro.pl/oferta/kolce-podkladki-pod-kolumny-glosniki-z-tasma-8-szt-k2-srebrne-13450743715 izolatory vibrapod model 4 https://allegro.pl/oferta/vibrapod-izolator-model-4-18240422496 zostawić gołe głośniki bez nóżek i postawić je na marmurze / granicie 3-4 cm grubości i pod głośniki i marmur dać jakieś cienkie podkładki filcowe ( nie wiem, czy marmur nie może mi z biegiem lat odbarwić płytki albo głośnika ). Chciałbym bardzo przetestować sam wszystkie możliwości, ale niestety nic z tego po zakupie już nie zwrócę, więc chciałbym zdać się na kogoś doświadczonego po przejściach. Z góry bardzo dziękuje za pomoc Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 10 godzin temu, Konar Ever napisał: dodatkowo góra jest lekko za jasna Bo Quadrale tak grają. Miałem Quadrale Wotan mk2 i ogólnie kolumny grały zacnie oprócz tego, że były za jasne - tak mnie to drażniło, że je sprzedałem. Odpisz, cytując
Konar Ever Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał: Bo Quadrale tak grają. Miałem Quadrale Wotan mk2 i ogólnie kolumny grały zacnie oprócz tego, że były za jasne - tak mnie to drażniło, że je sprzedałem. To akurat dla mnie najmniejszy problem bo pewnie nadrobię to albo inną wkładką albo kablami głośnikowymi. Szczególnie, że wkładkę aktualnie mam również jasną Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A może "pływająca scena" to nie problem podstawek pod kolumnami ale złego ich ustawienia i negatywny wpływ akustyki? 1 Odpisz, cytując
Konar Ever Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 22 minuty temu, KrólKiczu napisał: A może "pływająca scena" to nie problem podstawek pod kolumnami ale złego ich ustawienia i negatywny wpływ akustyki? tak w pełni się z tobą zgadzam mam znaczny problem ze sceną z racji problemu ich ustawienia i słabej akustyki i będę myślał jak z tym walczyć, ponieważ mam małe pole manewru, aleee słucham od wczoraj na głośnikach położonych na płasko bez niczego i słyszę poprawę odnośnie sceny, wokal trzyma się lepiej środka, instrumenty też nie pływają, więc faktycznie to ma znaczenie. Tylko coś mi nie pasuje jak głośniki leżą bez niczego, ale jeszcze nie wiem co. Wiem na pewno, że muszę coś pod nie dać bo siedząc wstęgi mam na wysokości szyi To nie jest tak, że odpuszczam pozostałe tematy, ale walczyłem przez 2 dni z ustawieniem ich żeby zminimalizować problemy z asymetrią i nic mi to nie dało bo scena pływała i robiłem wszystko od nowa. Chce najpierw powalczyć z nóżkami / podkładkami, później ustawić je tak, żeby chociaż minimalnie wygrać z asymetrią, a na końcu pomyśle coś z akustyką. Edytowano 2 godziny temu przez Konar Ever Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @Konar Ever to co piszesz o położeniu kolumn po czym poprawie, to dowód na to o czym pisał Sebastian(KrólKiczu). Gadżety o których wspominasz jak Vibrapody owszem poprawiają selektywność i scenę, ale tego typu rzeczy już na koniec, żeby dopieścić brzmienie (można nawet pod elektronikę). No i z Vibrapodami trzeba dobrać odpowiednią twardość typ, podobnie jak izolatory IsoAcoustik. Kolce nie wygasza drgań, ale możesz spróbować. Tylko najpierw poprawnie ustaw te kolumienki i zachowaj sensowne odległości od ścian i od słuchacza. O ustawieniu kolumn masz trochę poniżej: https://akustyka.pl/top-5-porad-jak-ustawic-kolumny-glosnikowe/ https://m.sklep.rms.pl/ustawienie-kolumn-w-pomieszczeniu-najczesciej-popelniane-bledy.html https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php Nie ma za co 😁 Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Konar Ever Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, DiBatonio napisał: @Konar Ever to co piszesz o położeniu kolumn po czym poprawie, to dowód na to o czym pisał Sebastian(KrólKiczu). Gadżety o których wspominasz jak Vibrapody owszem poprawiają selektywność i scenę, ale tego typu rzeczy już na koniec, żeby dopieścić brzmienie (można nawet pod elektronikę). No i z Vibrapodami trzeba dobrać odpowiednią twardość typ, podobnie jak izolatory IsoAcoustik. Kolce nie wygasza drgań, ale możesz spróbować. Tylko najpierw poprawnie ustaw te kolumienki i zachowań sensowne odległości od ścian i od słuchacza. Wyrobiłam sobie o ustawieniu kolumn i poprawie akustyki. https://akustyka.pl/top-5-porad-jak-ustawic-kolumny-glosnikowe/ https://m.sklep.rms.pl/ustawienie-kolumn-w-pomieszczeniu-najczesciej-popelniane-bledy.html https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php Nie ma za co 😁 ale poprawę mam po zdjęciu nóżek z głośników. Ogólnie z ustawień mam trochę dziwnie bo na równej odległości i skrzyżowaniu się głośników za głową scena się strasznie zbijała i przesuwała ku lewej stronie, więc finalnie aktualnie mam ustawione tak, że lewa strona jest 35 cm od ściany z lekkim przechyleniem, prawa 50 cm od ściany z większym przechyleniem. Robiłem to na takiej zasadzie, że najpierw cofałem dawałem do przodu głośnik aby wyrównać dźwięk, a później zmieniałem ich kąt na miejscu odsłuchu. Wiem, że to nie jest trwałe rozwiązanie, ale zobacz na zdjęciu jakie mają aktualnie ciężkie warunki, więc próbuje ratować co się da. No dobra idę czytać w takim razie to co mi wysłałeś, może trafie na coś czego nie wiedziałem Odpisz, cytując
Konar Ever Napisano 44 minuty temu Autor Napisano 44 minuty temu Dałem każdy głośnik 40 cm od ściany, skrzyżowałem na uszy, odległość między głośnikami 2m, między głośnikami a mną również 2 metry. Zobaczymy co z tego wyjście, potrzymam tak z 1-2 dni bo człowiek też sobie może wmówić różne rzeczy. Na tą chwilę wydaje się w miarę okej, możecie mi nie wierzyć, ale ustawiałem tak samo z tymi krzywymi nóżkami i była tragedia 😅. Dziękuję wam za pomoc, tylko powiedzcie mi proszę jak waszym zdaniem rozwiązać spod głośników Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 15 minut temu, Konar Ever napisał: Dałem każdy głośnik 40 cm od ściany Od tylnej ściany to trochę mało. Pamiętaj, że odległości od tylnej ściany i od ścian bocznych muszą być różne, nie mogą być takie same np.40cm od każdej ze ścian. Odpisz, cytując
Konar Ever Napisano 23 minuty temu Autor Napisano 23 minuty temu (edytowany) 5 minut temu, DiBatonio napisał: Od tylnej ściany to trochę mało. Pamiętaj, że odległości od tylnej ściany i od ścian bocznych muszą być różne, nie mogą być takie same np.40cm od każdej ze ścian. Niestety przy tych kablach to jest mój max, od ścian bocznych mam takie pole manewru, że nie mam go wcale na 1 zdjęciu lewy głośnik, który ma firankę prawie dotykającą glosnika na 2 zdjęciu prawy głośnik, który ma aż za dużo przestrzeni. Postawiłem tam oczyszczacz powietrza narazie, żebyś chociaż minimalnie wyrównać akustykę oczywiście zmienię kable na dłuższe i odsunę głośniki bardziej, ale no niestety to nie na tą chwilę bo musiałbym z tysiaka za nie dać Edytowano 21 minut temu przez Konar Ever Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu 2 minuty temu, Konar Ever napisał: oczywiście zmienię kable na dłuższe i odsunę głośniki bardziej, ale no niestety to nie na tą chwilę bo musiałbym z tysiaka za nie dać Zrób to i wyjedź kolumnami choćby dla sprawdzenia, co sobie sam ogarniesz i doświadczysz to Twoje 😉 Czy to jedyna ściana na której możesz ustawić ten zestaw audio/kolumny? Odpisz, cytując
Konar Ever Napisano 16 minut temu Autor Napisano 16 minut temu 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Zrób to i wyjedź kolumnami choćby dla sprawdzenia, co sobie sam ogarniesz i doświadczysz to Twoje 😉 Czy to jedyna ściana na której możesz ustawić ten zestaw audio/kolumny? niestety jedyna …Mam już wszystko w mieszkaniu na styk Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu To spróbuj wystawiać te kolumny, zaobsefwuj co się wtedy zadzieje. Czy w tak ciasnym kącie nie myślałeś o głośnikach podstawkowych, takie mają trochę więcej,przestrzeni wokół, siebie i potrafią znikać akustycznie z pomieszczenia. Myślałeś o tym? Odpisz, cytując
Konar Ever Napisano 5 minut temu Autor Napisano 5 minut temu Przed chwilą, DiBatonio napisał: To spróbuj wystawiać te kolumny, zaobsefwuj co się wtedy zadzieje. Czy w tak ciasnym kącie nie myślałeś o głośnikach podstawkowych, takie mają trochę więcej,przestrzeni wokół, siebie i potrafią znikać akustycznie z pomieszczenia. Myślałeś o tym? To spróbuje je wystawić, ale to już stety niestety po wypłacie, bo nie mam kabla żeby tak pociągnąć. Pytanie tylko jaki to ma sens, jak wtedy będą przy samym narożniku, ale mimo wszystko i tak planuje zmieniać kable, więc czemu nie sprawdzić. Myślałem o głośnikach podstawkowych, ale partnerka się uparła, że wyglądają jak zabawki z komputera, więc mam wielkie krowy, które ciężko ustawić i obiecałem jej, że ich przynajmniej przez najbliższe pół roku nie wystawie Znaczy ogólnie szczerze mówiąc jestem z nich bardzo zadowolony, instrumenty po prostu oddaje pięknie, tylko delikatnie boli mnie fakt nie wykorzystywania ich pełnego potencjału. Odpisz, cytując
Recommended Posts