Doli Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Witam wszystkich, chciał bym wyposażyć mój salon w jakieś kolumny podłogowe które poradzą sobie w 50m^ salon połączony z kuchnią. Generalnie z nastawieniem na odsłuch muzyki niż filmy, muzyka różna lubię poprostu wszystko od jazzu, przez rock aż po muzykę klubową. Obecnie posiadam w salonie zestaw kina domowego H/K z ampli avr 160 i głośnikami Hkts11 bodajże. W drugim pokoju odsłuchowym posiadam zestaw kef q750 + magnat mr780, i ten zestaw jak najbardziej odpowiada moim wymaganiom brzmieniowym, lubię ciepły styl grania, chociaż trochę bardziej efektowny też nie będzie problemem. Jeśli chodzi o napęd to narazie będzie to avr160 ale z czasem może wpadnie coś innego. Salon ciężki jeśli chodzi o akustykę bo basu było mało z np. Kef q750 z magnatem, kiedyś altusy 300 z Pioneerem a 77x też tak sobie. Obecnie w zestawie jest zmieniony sub na klipsch r115sw i jest bardzo fajnie, ale reszta pasma kuleje strasznie. Dlatego chciał bym kupić kolumny podłogowe które dadzą wystarczająco basu i będą dość muzykalne żeby może nawet wyeliminować (choć niekoniecznie) suba ze stereo. Budżet do 5 tyś ewentualnie jeśli będzie warto to coś się dołoży. Z czasem pewnie napęd się zmieni bo wiem że w tej chwili to nic nadzwyczajnego Pozdrawiam! Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Przykładowo: Heco Aurora 700 / 1000. Fyne Audio F502 - trochę ponad budżet. Odpisz, cytując
Doli Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu (edytowany) 52 minuty temu, Tweeter2016 napisał: Przykładowo: Heco Aurora 700 / 1000. Fyne Audio F502 - trochę ponad budżet. Jestem w stanie dołożyć jeśli ma to wpłynąć znacząco w efekt oncowy, dzięki za propozycję Edytowano 21 godzin temu przez Doli Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Nie wiem czy spełnią oczekiwania, ale to niezłe kolumny w swojej cenie. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Fyne F 502 kupisz w tym budżecie, Faktycznie Heco Aurora 1000 KEF Q950 bo te już znasz. To są wszystko kolumny po cieplejszej stronie. Odpisz, cytując
Doli Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Aurory szczerze brałem pod uwagę właśnie te większe, tym bardziej że posiadają bas reflex, bo czy kef q950 by podołały ciężko stwierdzić. Tak jak pisałem na początku wzialem q750 z mojego drugiego pokoju na odsłuch i niestety mimo wysterowania na wzmacniaczu bas na max, było go mało w stosunku do reszty pasma. Subwoofer klipscha z kolei daje świetnie radę, ale jest ciężko to zgrać z zestawem harmanna bo tam satelitki malutkie i jest duża dziura w paśmie. Dlatego chcę zmienić te fronty na podłogówki które zagrają same z siebie już od dołu wystarczająco mocno. Z czasem zainwestuje w coś mocniejszego do ich napędzenia. Będę chciał mimo wszystko pobawić się z akustyką tego salonu, czytałem już co kupić do pomiarów i może coś by się udało ciekawego osiągnąć. Wiem najlepiej było by odsłuchać kilka modeli kolumn u siebie, ale nie mam takiej możliwości żeby wypożyczyć sprzęt na odsluch Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Do powyższych opcji dorzuciłbym jeszcze Dali Oberon 9 Odpisz, cytując
Doli Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Q21 napisał: Do powyższych opcji dorzuciłbym jeszcze Dali Oberon 9 Właśnie, tylko ta cena już poza moim budżetem Odpisz, cytując
Bodo Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu W okolicach założonego budżetu są używane Pylony Diamond 28, myślę że nie wymiękną na takim metrażu. Odpisz, cytując
Recommended Posts