pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, JACEK HABRAJSKI napisał: używane są nawet w studiach nagraniowych. Moim zdaniem słuchawki nadają się jak najbardziej do odsłuchu. No i właśnie w studiach nagraniowych jest miejsce słuchawek - do odsłuchu przez muzyków, a nie do słuchania muzyki. Po drugiej stronie szyby są kolumny. 1 godzinę temu, JACEK HABRAJSKI napisał: ilu z was ma pokój odsłuchowy ? taki z prawdziwego zdarzenia ? Tzn. bez żony? 😁 36 minut temu, BlaBla napisał: znaczna część masteringu odbywa się na monitoringu sluchawkowym. Po drugie nie slyszalem jeszcze o płytach miksowanych osobno do słuchania na kolumnach i na słuchawki.... Ale nie końcowy mastering. A o tym że masteruje się na kolumny, a nie na słuchawki, to już napisałem. 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Napisałeś ale to jakieś dziwności są. Nawet nie zamierzam dalej brnąć, żeby nie prowokować dalszych wpisów na ten temat. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, BlaBla napisał: Za takie właśnie uważam Audeze LCD-X. Gdy je uslyszalem pierwszy raz, to wlasnie takie miałem skojarzenie - grają jak kolumny. Niestety na dłuższą metę ich barwa mi nie pasowała (no i przy okazji ich waga...) Celowo nie wymieniłem nazw, bo troszkę by powiało egoizmem. Nie wiem, czy wiesz co chce przez to powiedzieć 😉 1 godzinę temu, BlaBla napisał: Po drugie nie slyszalem jeszcze o płytach miksowanych osobno do słuchania na kolumnach i na słuchawki.... Jeszcze tego by brakowało, żeby wytwórnie robiły mastering albumów muzycznych osobno dla słuchawek i osobno dla głośników. To chciałbym wtedy widzieć ceny tych płyt specjalnie masterowanych 😁 Mastering jest tak robiony, żeby można było słuchać ulubionych muzyków i ich twórczości zarówno na głośnikach, jak i na słuchawkach. To bzdura, że płyty się nie nadają do słuchania na słuchawkach.(to nie uwaga do Ciebie). Podejrzewam, że w tego typu wnioskach pokutuje pojawienie się na rynku nagrań w technice binauralnej, pretensje możemy mieć tylko do Davida Cheskyego, od niego się zaczęło 😉 Poza tym tego typu prezentacja jakoś nie bardzo do mnie przemawia, mam kilka płyt zakupionych w HDTracks, nawet jakąś gdzie te same utwory znajdują się na płycie dwa razy, raz w technice binauralnej dla słuchawek, a drugi raz dla głośników. W wątku czego słuchamy wymieniłem kilka płyt technice binauralnej, które posiadam. Tylko jakoś rzadko do nich siadam, nie do końca to moja bajka. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts