Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

używane są nawet w studiach nagraniowych. 

Moim zdaniem słuchawki nadają się jak najbardziej do odsłuchu.

No i właśnie w studiach nagraniowych jest miejsce słuchawek - do odsłuchu przez muzyków, a nie do słuchania muzyki. Po drugiej stronie szyby są kolumny.

1 godzinę temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

ilu z was ma pokój odsłuchowy ? taki z prawdziwego zdarzenia ? 

Tzn. bez żony? 😁

36 minut temu, BlaBla napisał:

znaczna część masteringu odbywa się na monitoringu sluchawkowym. Po drugie nie slyszalem jeszcze o płytach miksowanych osobno do słuchania na kolumnach i na słuchawki....

Ale nie końcowy mastering. A o tym że masteruje się na kolumny, a nie na słuchawki, to już napisałem.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, BlaBla napisał:

Za takie właśnie uważam Audeze LCD-X. Gdy je uslyszalem pierwszy raz, to wlasnie takie miałem skojarzenie - grają jak kolumny. Niestety na dłuższą metę ich barwa mi nie pasowała (no i przy okazji ich waga...)

Celowo nie wymieniłem nazw, bo troszkę by powiało egoizmem.

Nie wiem, czy wiesz co chce przez to powiedzieć 😉

1 godzinę temu, BlaBla napisał:

Po drugie nie slyszalem jeszcze o płytach miksowanych osobno do słuchania na kolumnach i na słuchawki....

Jeszcze tego by brakowało, żeby wytwórnie robiły mastering albumów muzycznych osobno dla słuchawek i osobno dla głośników. To chciałbym wtedy widzieć ceny tych płyt specjalnie masterowanych 😁

Mastering jest tak robiony, żeby można było słuchać ulubionych muzyków i ich twórczości zarówno na głośnikach, jak i na słuchawkach.

To bzdura, że płyty się nie nadają do słuchania na słuchawkach.(to nie uwaga do Ciebie).

Podejrzewam, że w tego typu wnioskach pokutuje pojawienie się na rynku nagrań w technice binauralnej, pretensje możemy mieć tylko do Davida Cheskyego, od niego się zaczęło 😉

Poza tym tego typu prezentacja jakoś nie bardzo do mnie przemawia, mam kilka płyt zakupionych w HDTracks, nawet jakąś gdzie te same utwory znajdują się na płycie dwa razy, raz w technice binauralnej dla słuchawek, a drugi raz dla głośników.

W wątku czego słuchamy wymieniłem kilka płyt technice binauralnej, które posiadam. Tylko jakoś rzadko do nich siadam, nie do końca to moja bajka.

Edytowano przez DiBatonio