Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich.

Pewnie jak wiele innych osób napaliłem się na Focale Vestie n4 w dość korzystnej cenie. 

Jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o audio. Przyszedł czas na jakieś lepsze stereo do nowego domu do salonu - 35m2, z na chwilę obecną kiepską akustyką.

O tyle same kolumny mi się podobają i w miarę orientuje się chyba jak grają ( słuchałem Arie) to nie mam pojęcia czym to napędzić.

Całe AI mam przeczytane, porównania i propozycje, ale wiadomo, to AI. Rzeczywistość jest inna. 

Budżet dość skromny, ok 4500. Może być używany.

Chciałbym mieć albo All im one albo wzmacniacz + jakiś streamer a HDMI arc + ewentualnie możliwość podpięcia subwoofera- choć nie wiem jak te Focale grają basem. 

Słucham głównie rocka i popu, lubię troszkę mocniejszy bas w utworach.

Z tego co się naczytałem :

Roksan Attessa+ streamer np  wiim ultra  - mój faworyt - choć nie wiem czemu. 

cambridge audio cxa81 mk2 + wiim ultra 

Advance Paris a7 - ciężko chyba będzie w tym budżecie 

Yamaha R-N803D - ciut mniej polecana przez AI

Rotel A14 MkII - ale chyba nie ma HDMI arc.

Lubię chyba bardziej ciepłe granie. Boje się że to dość duże kolumny i muszą mieć chyba zapas mocy.

Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

Cześć :)

Z czym miałeś okazję posłuchać Arii? 

To o tyle istotne, że Vestie mają dość zaznaczoną i dokładną górę, przez co nie dogadują się najlepiej z jaśniejszymi wzmacniaczami. Do nich najlepiej patrzeć na coś lekko cieplejszego. Popatrzyłbym na pewno na Vincenta SV-500MK. Bardzo przyjemny, ocieplony sprzęt, z przyzwoitą mocą, dobrym basem i ma HDMI ARC. Do tego WiiM Mini i będzie rozsądny komplet :) 

W dobrych cenach mamy też Roksana Atessę Streaming Amplifier, Audiolaba 7000A, czy Unisona Unico Primo. Wszystkie lekko ocieplone, w kolejności od najmniej do najbardziej. Roksan i Unison niestety bez HDMI. Gdybyś chciał posłuchać - zapraszam do kontaktu :) Sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, jaki kierunek Ci przypasował. 

Napisano
20 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć :)

Z czym miałeś okazję posłuchać Arii? 

To o tyle istotne, że Vestie mają dość zaznaczoną i dokładną górę, przez co nie dogadują się najlepiej z jaśniejszymi wzmacniaczami. Do nich najlepiej patrzeć na coś lekko cieplejszego. Popatrzyłbym na pewno na Vincenta SV-500MK. Bardzo przyjemny, ocieplony sprzęt, z przyzwoitą mocą, dobrym basem i ma HDMI ARC. Do tego WiiM Mini i będzie rozsądny komplet :) 

W dobrych cenach mamy też Roksana Atessę Streaming Amplifier, czy Unisona Unico Primo. Wszystkie lekko ocieplone, w kolejności od najmniej do najbardziej. Roksan i Unison niestety bez HDMI. Gdybyś chciał posłuchać - zapraszam do kontaktu :) Sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, jaki kierunek Ci przypasował. 

Był podpięty Onkyo Icon A-50.

Nie uważasz ze Vincent SV-500MK będzie miał za mało mocy ? Niby sie mieści w przedziale, ale wszyscy piszą, że musi być mocny wzmacniacz - ja jako laik totalnie się nie znam i nie mam zdania.

Do samych wzmacniaczy wystarczy taki Wiim mini ? i to będzie działać? gdybym nawet zrezygnował z tego HDMI arc to dobrze by było by chociaż wzmacniacz się wybudzał po włączeniu streamera lub odwrotnie- to chyba się nazywa Trigger ?

Ew jakies onkyo ? Onkyo TX-8470 ?

Czy raczej zostać przy tych Twoich propozycjach  i nie szukać niewiadomo czego ? :)

Napisano (edytowany)
Dnia 5.02.2026 o 13:03, Tusiek napisał:

na chwilę obecną kiepską akustyką.

No to na chwilę obecną zapomnij o dobrym dźwięku,no chyba że tylko ci się wydaje że jest kiepsko,bo z tym roznie.

Pan Oczko o akustyce nigdy nie wspomni,chociaż o tym dobrze wie,bo by obroty spadły.

Edytowano przez Sundin997
Napisano
Dnia 6.02.2026 o 21:19, Tusiek napisał:

Ew jakies onkyo ? Onkyo TX-8470 ?

Słabsza brzmieniowo opcja od Icon, czy Vincenta. 

Dnia 6.02.2026 o 21:19, Tusiek napisał:

Czy raczej zostać przy tych Twoich propozycjach  i nie szukać niewiadomo czego ? :)

Najlepiej szukać, słuchać i porównywać :) 

Co do tej akustyki, to jak napisałeś - nowy dom. Najpewniej się jeszcze sporo tam pozmienia, aż dojdzie on do finalnego kształtu ;) Dopiero wtedy zaczynałbym działać z akustyką, bo wtedy problemy mogą być całkiem inne niż obecnie. 

Napisano
Dnia 5.02.2026 o 13:03, Tusiek napisał:

Witam wszystkich.

Pewnie jak wiele innych osób napaliłem się na Focale Vestie n4 w dość korzystnej cenie. 

Jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o audio. Przyszedł czas na jakieś lepsze stereo do nowego domu do salonu - 35m2, z na chwilę obecną kiepską akustyką.

O tyle same kolumny mi się podobają i w miarę orientuje się chyba jak grają ( słuchałem Arie) to nie mam pojęcia czym to napędzić.

Całe AI mam przeczytane, porównania i propozycje, ale wiadomo, to AI. Rzeczywistość jest inna. 

Budżet dość skromny, ok 4500. Może być używany.

Chciałbym mieć albo All im one albo wzmacniacz + jakiś streamer a HDMI arc + ewentualnie możliwość podpięcia subwoofera- choć nie wiem jak te Focale grają basem. 

Słucham głównie rocka i popu, lubię troszkę mocniejszy bas w utworach.

Z tego co się naczytałem :

Roksan Attessa+ streamer np  wiim ultra  - mój faworyt - choć nie wiem czemu. 

cambridge audio cxa81 mk2 + wiim ultra 

Advance Paris a7 - ciężko chyba będzie w tym budżecie 

Yamaha R-N803D - ciut mniej polecana przez AI

Rotel A14 MkII - ale chyba nie ma HDMI arc.

Lubię chyba bardziej ciepłe granie. Boje się że to dość duże kolumny i muszą mieć chyba zapas mocy.

Będę wdzięczny za pomoc.

Cześć,

Nie tak dawno mieliśmy odsłuch tych właśnie kolumn z Rotelem A14mk2, RA1572mk2 RA1592mk2

Jakie wnioski?

Kolumny te potrzebują mocnych i wydajnych wzmacniaczy. A14 próbowała z nimi grać ale było czuć jej ograniczenia. Brakowało nie co kontroli i pewności.

Z Ra1572 już duuuuużo lepiej. Głośniki złapały oddech i wiatru w żagle. Zaczęło to nabierać sensu.

Ale dopiero tutaj, przy 1592 otworzył się inny rozdział. Dźwięk z głośników wyszedł, i wszystko stało się jakby bardziej realne.

Sugerujemy Ci abyś miał na uwadze, jak nie teraz to w przyszłości, naprawdę dobrego wzmaka.

Kupić "dobrze" kolumny to jedno. Zasilił to drugie. 

Zapraszamy na porównania :)