QuestGST Napisano wczoraj o 21:09 Napisano wczoraj o 21:09 Cześć. Posiadam na tą chwilę zestaw HK3380 + STX F-360 + FiiO BTA 30 PRO , przewody głośnikowe KLOTZ , 2 x RCA Qeed Audio i40 , chciałbym do tego dorzucić polecaną końcówkę D5PRO BC z popularnego portalu, czy podpinając w/w końcówkę doznam jakiś większych zmian? W Przyszłości planuje wymienić HK na jakiegoś Marantza serii 7 ewentualnie Denona + kolumny podłogowe na coś bardziej uznanego. Podpowie ktoś co ta końcówka może mi dać w tym zestawieniu? Odpisz, cytując
Sipo Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 7 godzin temu, QuestGST napisał: Podpowie ktoś co ta końcówka może mi dać w tym zestawieniu? Da większą moc na kanał, ale masz już wystarczająco mocny wzmacniacz, więc po co? Jeśli chcesz wydać pare PLN-ow na upgrade swojego zestawu, opisz jakie jest aktualnie brzmienie i co konkretnie chciałbyś w nim ulepszyć. Odpisz, cytując
QuestGST Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu (edytowany) Aktualne brzmienie jest dość obite dolnymi pasmami , jest tego dużo. Nie jestem mega audiofilem, ale w mojej ocenie brakuje mi tej szczegółowej sceny , słychać instrumenty ale nie są one mocno klarowne , nie są czyste i przejrzyste , jakby były stłumione i grały na drugim planie . Edytowano 1 godzinę temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
Sipo Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu W takim razie czka Cię wymiana kolumn, na coś o bardziej wyrafinowanym brzmieniu. Jakiej wielkości jest pokój? Moze wrzucisz zdjęcie? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, QuestGST napisał: Cześć. Posiadam na tą chwilę zestaw HK3380 + STX F-360 + FiiO BTA 30 PRO , przewody głośnikowe KLOTZ , 2 x RCA Qeed Audio i40 , chciałbym do tego dorzucić polecaną końcówkę D5PRO BC z popularnego portalu, czy podpinając w/w końcówkę doznam jakiś większych zmian? W Przyszłości planuje wymienić HK na jakiegoś Marantza serii 7 ewentualnie Denona + kolumny podłogowe na coś bardziej uznanego. Podpowie ktoś co ta końcówka może mi dać w tym zestawieniu? Cieszy mnie że świadomość ludzi rośnie. Nie licz że ktoś ci tutaj dobrze doradzi odnośnie D5 pro,takie sprzęty działaja tutaj jak czosnek na wampiry. Z technicznego punktu widzenia masz bardzo słaby wzmak 60w na kanał bodajże,do tego to amplituner a w takich sprzętach potrafią zawyżać waty. Stx ma duże przetworniki,one mogą wymagać mocy żeby je trzymać w ryzach. Jeśli d5pro to tylko samodzielnie bez jakiś preout z ampli. Ta końcówka BC to niebieskie kondensatory(vishay),zwykła wersja czarne(Elna).Jesli jest duża różnica cenowa to nie przepłacaj,bo raczej to marketing. Ogólnie więcej da ci wymiana kolumn,ale jeśli już miałby być D5 to potraktuj to jako początek większego upgradu. Edytowano 15 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 16 godzin temu, QuestGST napisał: Cześć. Posiadam na tą chwilę zestaw HK3380 + STX F-360 + FiiO BTA 30 PRO , przewody głośnikowe KLOTZ , 2 x RCA Qeed Audio i40 , chciałbym do tego dorzucić polecaną końcówkę D5PRO BC z popularnego portalu, czy podpinając w/w końcówkę doznam jakiś większych zmian? W Przyszłości planuje wymienić HK na jakiegoś Marantza serii 7 ewentualnie Denona + kolumny podłogowe na coś bardziej uznanego. Podpowie ktoś co ta końcówka może mi dać w tym zestawieniu? Cześć, W Twojej sytuacji, lepiej byłoby zakupić, nowy, lepszej klasy wzmacniacz niż rozwijać go dodatkowo o końcówki. Zerknij sobie na Yamahę AS701. https://www.tophifi.pl/yamaha-a-s701.html Ceniona, wydajna, duża konstrukcja. Zmienisz realnie wszystko w stosunku do tego co masz, a cena jest jeszcze akceptowalna Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 7 godzin temu, Sundin997 napisał: Z technicznego punktu widzenia masz bardzo słaby wzmak 60w na kanał bodajże,do tego to amplituner a w takich sprzętach potrafią zawyżać waty. Stx ma duże przetworniki,one mogą wymagać mocy żeby je trzymać w ryzach. Z tym słabym wzmakiem to bym nie przesadzał , STX-y mają 93 dB skuteczności , nawet z połową tej mocy spokojnie da radę. Piszę z autopsji , wzmak nr.1 50W , wzmak nr.2 40 W ,kolumny 87,5 dB i jest spoko. Ta końcówka jak już pisali przedmówcy niczego nie zmieni. To też z autopsji , mam jedną / 100W/ co to leży ,bo podłączenie jej nie ma sensu ,co stwierdziłem po paru testach. Edytowano 7 godzin temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 25 minut temu, tomek4446 napisał: Piszę z autopsji , wzmak nr.1 50W , wzmak nr.2 40 W ,kolumny 87,5 dB i jest spoko. Ta końcówka jak już pisali przedmówcy niczego nie zmieni Zapomniałeś zapytać autora jak głośno słucha. A jak gra luxman l-580? Nie ma żadnej różnicy w stosunku do taniego amplituner? Bo tak wnioskuje po wypowiedzi. Chyba nawet jest temat na forum,czy wzmacniacze grają. Poza tym to sie przyznaje ,bo myślałem że ten Harman to kino domowe. Odpisz, cytując
QuestGST Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Dzięki za odzew , może po kolei : Pokój jest 6x3 , obecnie kolumny stoją mocno oddalone od siebie , ale będzie to modernizowane i ten dystans się skróci . Co do kolumn to mam do nich sentyment, to moje pierwsze kolumny które zakupiłem jako nowe i czekam aż syn podrośnie to dostanie je w prezencie. A na tą chwilę chciałbym zrobić mały upgrade w postaci nowego wzmacniacza bądź tak jak myślałem nowej końcówki. Generalnie słucham wszystkiego , C.C Catch, Chris Jones , Benson Boone itp ale też nie zabraknie młodzieżowych kawałków z dupnięciem , lubię też momentami dać trochę głośniej , ale z reguły jest to umiarkowane . Ta Yamaha As701 ? Nie mówię nie , faktycznie może lepiej zmienić całe źródło niż bawić się w końcówki. Wracam do domu i zabieram się za przeglądanie opinii na jej temat, może ktoś coś jeszcze zaproponuję z nowych sprzętów w podobnych pieniądzach? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) @Sundin997 przy 93 dB skuteczności ten HK sobie naprawdę poradzi nawet przy dużym volume A Luxman ? Ewoluuje Podłączyłem go pod zewnętrzną zwrotnicę i .... dostał takiego wigoru , o jaki go nie podejrzewałem Z tego co doczytałem to: 15 godzin temu, QuestGST napisał: Aktualne brzmienie jest dość obite dolnymi pasmami , jest tego dużo. Nie jestem mega audiofilem, ale w mojej ocenie brakuje mi tej szczegółowej sceny to pachnie mi winą akustyki , a nie wzmacniacza. Coś mi się wydaje , że mój Luxman zagrałby tak samo źle jak ten HK. 4 godziny temu, QuestGST napisał: Pokój jest 6x3 , obecnie kolumny stoją mocno oddalone od siebie , ale będzie to modernizowane i ten dystans się skróci . Wpakowałeś w 18 m2 duże kolumny podłogowe. Masz bardzo niekorzystny akustycznie pokój ze względu na wymiary. Masz zapewne podbicie basu na ok. 57 Hz. O ile mam rację to ten nadmiar basu zaburza pozostałe pasma. Ale nim bym zmienił cokolwiek , to jednak podjąłbym próbę pojeżdżenia z kolumnami po pokoju. To nic nie kosztuje , a nóż się uda coś poprawić. Edytowano 1 godzinę temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: przy 93 dB skuteczności ten HK sobie naprawdę poradzi nawet przy dużym volume Nie chodzi o to ,ale zobacz tyle jest wątków o wzmakach jak to jeden gra lepiej od drugiego. Ja nie jestem tego zwolennikiem,według mnie najważniejsze są kolumny. Aczkolwiek jakąś normę muszę trzymać. Nie wierzę w grające kable,ale to nie znaczy że mam zwykle miedzaki z elektrycznego. Tak samo wzmak,ten Harman nie spełnia tego minimum,w moich oczach. Warto jest zmiany,dla spokojności jak to mawiał Pawlak :). 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts