Łysy Napisano 10 lutego Napisano 10 lutego Cześć. Uprzejmie proszę o pomoc doświadczone grono. Przeprowadziłem się i mam pytanie, jak traktować obecną przestrzeń. Załączam rysunek poglądowy - część salonowa ma 16 m2 w kwadracie, natomiast połączona jest z kuchnią, a po prawej stronie od miejsca odsłuchu jest otwarta przestrzeń. Teoretycznie dźwięk powinien głównie odbijać się od ściany z sofą, jednak tak duże otwarcie na resztę domu powoduje wątpliwości. Kiedyś miałem 16 metrowy kwadratowy salon w bloku i np. Pylon Pearl 20 dawało spokojnie radę. Czy obecnie traktować taką przestrzeń też jako 16 metrów, czy doliczyć trochę i potraktować np. jako 30 m2, czy też objąć to jako całość z korytarzami z tyłu i szukać mocniejszych kolumn? Może ktoś ma doświadczenie z tego typu wnętrzami i testował kolumny różnej mocy/wielkości? Z góry dziękuję za każdą radę. Odpisz, cytując
lion Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Cześć. Skup się tylko na tych 16m2. Odpisz, cytując
Prawie Audiofil Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 10.02.2026 o 12:20, Łysy napisał: Cześć. Uprzejmie proszę o pomoc doświadczone grono. Przeprowadziłem się i mam pytanie, jak traktować obecną przestrzeń. Załączam rysunek poglądowy - część salonowa ma 16 m2 w kwadracie, natomiast połączona jest z kuchnią, a po prawej stronie od miejsca odsłuchu jest otwarta przestrzeń. Teoretycznie dźwięk powinien głównie odbijać się od ściany z sofą, jednak tak duże otwarcie na resztę domu powoduje wątpliwości. Kiedyś miałem 16 metrowy kwadratowy salon w bloku i np. Pylon Pearl 20 dawało spokojnie radę. Czy obecnie traktować taką przestrzeń też jako 16 metrów, czy doliczyć trochę i potraktować np. jako 30 m2, czy też objąć to jako całość z korytarzami z tyłu i szukać mocniejszych kolumn? Może ktoś ma doświadczenie z tego typu wnętrzami i testował kolumny różnej mocy/wielkości? Z góry dziękuję za każdą radę. tak byloby zdecydowanie lepiej, niebieskie punkty - kolumny, niebieska linia- kanapa Odpisz, cytując
yacoob Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mam bardzo zbliżone pytanie. Pomieszczenie w dwupoziomowym mieszkaniu, część czysto salonowa-odsłuchowa to 20m2, ale cała przestrzeń to 45m2. Z pierwszych konsultacji z doradcami wynika, żeby jednak liczyć całość, a otwarta lewa strona oraz przeszklenie po prawej są bardzo trudne akustycznie i wymagają już porządnego sprzętu i/lub wsparcia korekty np. DIRAC. W osobnym wątku zadam pytanie o polecany zestaw stereo :) Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak przesłonisz okno balkonowe grubą zasłoną, to będziesz miał problem z głowy. Odpisz, cytując
yacoob Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ale z lewej strony ściany nie postawię Przerywana linia to otwarta przestrzeń i umowmy podział na kuchnię i salon Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Brak ściany nie musi być problemem. Będzie nim prawdopodobnie pogłos w pomieszczeniu. Tego Diraciem nie załatwisz, ale wspomnianą zasłoną już prędzej. Edytowano 1 godzinę temu przez Kraft Odpisz, cytując
sonique Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Prawa kolumna będzie miała bardzo, ale to bardzo podbity bas w porównaniu do lewej. To załatwisz DiracLive i chyba tylko tym. Między kolumną a schodami ustaw (jak się da) szafkę z książkami lub regał (może na zamówienie), w który wkomponujesz absorber - to w miejscu pierwszych odbić. Wybierz kolumny ze stonowaną górą, niezbyt jasne i nie za basowe…;) Odpisz, cytując
Recommended Posts