Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć. Uprzejmie proszę o pomoc doświadczone grono. Przeprowadziłem się i mam pytanie, jak traktować obecną przestrzeń. Załączam rysunek poglądowy - część salonowa ma 16 m2 w kwadracie, natomiast połączona jest z kuchnią, a po prawej stronie od miejsca odsłuchu jest otwarta przestrzeń. Teoretycznie dźwięk powinien głównie odbijać się od ściany z sofą, jednak tak duże otwarcie na resztę domu powoduje wątpliwości. Kiedyś miałem 16 metrowy kwadratowy salon w bloku i np. Pylon Pearl 20 dawało spokojnie radę. Czy obecnie traktować taką przestrzeń też jako 16 metrów, czy doliczyć trochę i potraktować np. jako 30 m2, czy też objąć to jako całość z korytarzami z tyłu i szukać mocniejszych kolumn? Może ktoś ma doświadczenie z tego typu wnętrzami i testował kolumny różnej mocy/wielkości? Z góry dziękuję za każdą radę. 

AUDIOBRZ.jpg

Napisano
Dnia 10.02.2026 o 12:20, Łysy napisał:

Cześć. Uprzejmie proszę o pomoc doświadczone grono. Przeprowadziłem się i mam pytanie, jak traktować obecną przestrzeń. Załączam rysunek poglądowy - część salonowa ma 16 m2 w kwadracie, natomiast połączona jest z kuchnią, a po prawej stronie od miejsca odsłuchu jest otwarta przestrzeń. Teoretycznie dźwięk powinien głównie odbijać się od ściany z sofą, jednak tak duże otwarcie na resztę domu powoduje wątpliwości. Kiedyś miałem 16 metrowy kwadratowy salon w bloku i np. Pylon Pearl 20 dawało spokojnie radę. Czy obecnie traktować taką przestrzeń też jako 16 metrów, czy doliczyć trochę i potraktować np. jako 30 m2, czy też objąć to jako całość z korytarzami z tyłu i szukać mocniejszych kolumn? Może ktoś ma doświadczenie z tego typu wnętrzami i testował kolumny różnej mocy/wielkości? Z góry dziękuję za każdą radę. 

AUDIOBRZ.jpg

tak byloby zdecydowanie lepiej, niebieskie punkty - kolumny, niebieska linia- kanapa

AUDIOBRZ.jpg.57512fd78558091bbbf79e9c9c75478c.jpg.51aaba4b9537a75b0a1da07d80010733.jpg

Napisano

Mam bardzo zbliżone pytanie. Pomieszczenie w dwupoziomowym mieszkaniu, część czysto salonowa-odsłuchowa to 20m2, ale cała przestrzeń to 45m2. Z pierwszych konsultacji z doradcami wynika, żeby jednak liczyć całość, a otwarta lewa strona oraz przeszklenie po prawej są bardzo trudne akustycznie i wymagają już porządnego sprzętu i/lub wsparcia korekty np. DIRAC. W osobnym wątku zadam pytanie o polecany zestaw stereo :)

image.png.afecfa759bf041125f1c21bce19f3c9e.png

Napisano (edytowany)

Brak ściany nie musi być problemem. Będzie nim prawdopodobnie pogłos w pomieszczeniu. Tego Diraciem nie załatwisz, ale wspomnianą zasłoną już prędzej.

Edytowano przez Kraft
Napisano

Prawa kolumna będzie miała bardzo, ale to bardzo podbity bas w porównaniu do lewej. To załatwisz DiracLive i chyba tylko tym.

Między kolumną a schodami ustaw (jak się da) szafkę z książkami lub regał (może na zamówienie), w który wkomponujesz absorber - to w miejscu pierwszych odbić.

Wybierz kolumny ze stonowaną górą, niezbyt jasne i nie za basowe…;)