Konar Janusz Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dzień dobry, Wszedłem w stan posiadania sporej ilości boazeri z demontażu. Deska, chyba sosnowa - grubość 1 cm, szerokośc 7.5 cm. Czy uważacie, że jest szansa zrobić z tego skuteczny dyfuzor? Bez cięcia na małe kawałki. Na przykład układając ciasno deskę jedna przy drugiej, ale na różnej głębokości, podobnie jak zrobił to kolega z tego tematu: Oto zdjęcia: Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Zadziała, ale dobrze będzie ułożenie tych desek obliczyć, a nie układać je jak popadnie. I część przydałoby się jednak przeciąć choć na pół po szerokości. Edytowano 3 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @Konar JanuszDyfuzor fraktalny , bo chyba o takim myslisz. to nie są jedynie deski ułozone jedna przy drugiej. One są ułożone w odpowiedniej kolejności, odległości i w odpowiednim układzie. Tylna ściana takiego dyfuzora jest jednolita i znowu nie jest tak, że ułożysz jedną głębiej , drugą płycej. W sieci możesz znaleźć projekty takich dyfuzorów z odpowiednimi wymiarami , grubościami i rozstawieniem. Myślę, ze bez odpowiedniej jakości piły tarczowej raczej się nie obejdzie. Przynajmniej do cięcia wzdłużnego. Życzę powodzenia w budowie dyfuzorów. Nie zapomnij pochwalić się zdjęciami na forum. Najtrudniej się zabrać. Potem już idzie:) Pozdrawiam. Edytowano 2 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
Konar Janusz Napisano 44 minuty temu Autor Napisano 44 minuty temu (edytowany) Kraft, Myślałem, żeby przeciąć część desek, ale wzdłuż. Tak aby (przy okazji) zwiększyć efektywną powierzchnie dyfuzora (będę miał wtedy więcej listw) Nie wiem, czy to masz na myśli? Z obliczaniem może być problem, ze względu na moje małe zaawansowanie techniczno-technologiczne. Jak to dokładnie wygląda? 1 godzinę temu, Rega napisał: @Konar JanuszDyfuzor fraktalny , bo chyba o takim myslisz. to nie są jedynie deski ułozone jedna przy drugiej. One są ułożone w odpowiedniej kolejności, odległości i w odpowiednim układzie. Tylna ściana takiego dyfuzora jest jednolita i znowu nie jest tak, że ułożysz jedną głębiej , drugą płycej. W sieci możesz znaleźć projekty takich dyfuzorów z odpowiednimi wymiarami , grubościami i rozstawieniem. Myślę, ze bez odpowiedniej jakości piły tarczowej raczej się nie obejdzie. Przynajmniej do cięcia wzdłużnego. Życzę powodzenia w budowie dyfuzorów. Nie zapomnij pochwalić się zdjęciami na forum. Najtrudniej się zabrać. Potem już idzie:) Pozdrawiam. Dzięki za informację. Tak, zapewne nie obejdzie się bez piły. Jednolitą tylną ścianę mógłbym osiągnąć przecinając wszystkie albo większość desek wzdłuż i ściętą stonę wykorzystać jako tylną scianę, ale wtedy stracę na głębokości dyfuzora. Edytowano 44 minuty temu przez Konar Janusz Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu (edytowany) Mozesz kupić kawałek płyty mdf i listwy o różnej szerokości naklejać na tę płytę. Za kawałki płyty, potrzebnej wielkości, majątku nie zapłacisz, a wszystko będzie miało ręce i nogi i przede wszystkim będzie wyglądało bardziej estetycznie niż listwy klejone do siebie ścianami bocznymi. No i nie zapomnij o struganiu i szlifowaniu. Bez tego będzie wyglądało jak to, czym było wcześniej. A swoją drogą - najlepiej używać materiału wcześniej nieużywanego. Ten używany zawsze będzie przypominał to czym był wcześniej, a najprawdopodobniej nie dysponujesz sprzętem, który mógłby to zmienić. Też kiedyś próbowałem w różnych rzeczach używać jakichś materiałów, wcześniej uzytych do czegoś innego. Nigdy dobrze to nie wyglądało. No, ale to wyłącznie moja prywatna opinia. PS. Nic nie musisz obliczać - wzory róznych dyfuzorów ŁĄCZNIE Z WYMIARAMI znajdziesz w internecie. Wystarczy trochę poszukać. Edytowano 5 minut temu przez Rega Odpisz, cytując
Recommended Posts