Arek_Gd Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przeszukałem forum i jakoś nie znalazłem wątku poświęconego płytom granitowym pod suby do kina domowego. Jednak bass refleks w kinie domowym to nie to samo co zamknięty REL z głośnikiem w podłogę do muzyki. Zachęciła mnie do tego totalnie skrajna opinia Chata G... vs G. Gem. Więc chciałem zapytać o Wasze doświadczenia i rozpocząć dyskusję. Mam podłogę pewnie jak wielu z Was - konstrukcja domu to ławy fundamentowe, potem chudziak na zagęszczonym żwirze, styropian , potem posadzka potem podkład pod ogrzewanie podłogowe 2mm i panele 12 mm (ja mam dość grube) . Tak czy inaczej to tzw. pływająca podłoga ma której stoją dwa suby RP-1200SW. Klipsch wykonał kawał dobrej roboty montując gumowe nóżki, to o niebo lepiej niż wcześniej w R-112sw gdzie były tylko jakieś popiardółki milmetrowe więc wykonałem na tamten czas nóżki na 4 pumeksach - polecam Zastanawia mnie co wniosą płyty granitowe o grubości 3 cm. Opinie są różne, najwięcej jest pozytywnych bo konstruktorzy subów przewidzieli podłogę sztywną czy to z parkietem, czy płytkami czy dywanem a granit będzie zmniejszał mechaniczny wpływ podłogi na rezonanse przy pływającej podłodze. Zabawa się zaczyna jak zapytasz AI o podkłady pod te granity aby zrobić "kanapkę" która jest wskazana bo sam granit może przenieść w podłogę jeszcze więcej niż bez. Jeden czat mówi ze mata gumowa 8mm pod pralki będzie najlepsza inny mówi że gumowe podkładki , te hi fi z chin z ceramiczną lub stalową kulką, albo z samej gumy, i oba dają techniczne elaboraty broniąc swojej racji jak niepodległości. Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie? Odpisz, cytując
welo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Postaw suba na sprężynie do amortyzatora wózka wagonu kolejowego Nie mam w tym doświadczenia, ale nie wiem czy płyta granitowe coś wniesie. Wszak chcemy się tutaj pozbyć przenoszenia wibracji. Pojedyncze podkładki mogą być zbyt chybotliwe, więc być może podkładki silikonowe, sztywne przekładki i ponownie podkładki silikonowe. Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nigdy nie dawałem nic pośredniego między suby (kolumny) a podłogę, nie miałem takiej potrzeby. Podłoga drewniana, na to pianomat 10mm oraz wykładzina dywanowa. 1 Odpisz, cytując
STELVIO Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ja przy subwooferach svs sb4000 na początku miałem oryginalne nóżki na panelach. Za namową osób trzecich podłożyłem zamówione na wymiar płyty kamienne. Nie dość, że różnicy żadnej, to nie wyglądało to za dobrze wizualnie (jak dla mnie). Kupiłem nóżki antywibracyjne svs soundpath isolation. Dalej różnicy słyszalnej nie odczułem ale wygląda bardziej poważnie. 1 Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Ja mogę powiedzieć że dołożenie 4 pumeksów do R-112SW podklejonych gumową podkładką pod meble wniosło znaczną poprawę vs oryginalne nóżki naklejki które miały ze 2-3 mm. Rezonanse się zmniejszyły, kontrola wzrosła. Natomiast RP-1200SW to już zupełnie inna konstrukcja i oryginalne gumowe nóżki są genialne. Ta dyskusja ma właśnie uchronić przed wydaniem kilku stówek i pogorszeniu efektu wizualnego (oryginalny sub jest zgrabny - 2 cm nóżki plus 3 cm granit na pewno będzie gorzej wyglądać) tym bardziej jeśli efekt to placebo, albo tylko 5% lepiej. Ale jeśli będzie 20% więcej kontroli i szybszego wygaszania, takiej kinowej kultury, to myślę że warto w to wejść. Odpisz, cytując
Recommended Posts