robertvelkosciej Napisano Środa o 13:34 Napisano Środa o 13:34 (edytowany) Dzień dobry wszystkim miłośnikom dobrego dźwięku. Rozważam wymianę amplitunera w moim systemie i chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych użytkowników. Obecnie korzystam z Arcam AVR390. Zastanawiam się nad przesiadką na Arcam AVR11 i chciałbym zapytać, czy taka zmiana pozwoli mi odczuć wyraźną poprawę jakości dźwięku, szczególnie w stereo. Mój obecny zestaw wygląda następująco: - fronty: Monitor Audio Bronze 500 (6G) - surround: Monitor Audio Bronze 50 (6G) - centralny: Monitor Audio Bronze C150 (6G) - subwoofer: REL HT/1205 - odtwarzacz CD: Arcam CDS50 Oprócz kina domowego bardzo zależy mi również na dobrej jakości odsłuchu muzyki, dlatego zastanawiam się, czy przesiadka z AVR390 na AVR11 rzeczywiście przyniesie wyraźny krok naprzód w brzmieniu, czy będzie to raczej niewielka różnica. Drugie pytanie dotyczy alternatyw – czy w budżecie, w którym mieści się Arcam AVR11, są inne amplitunery lub rozwiązania, które warto rozważyć i które mogłyby zaoferować jeszcze lepszą jakość dźwięku (zarówno wielokanałowego jak i stereo)? Zastanawiam się również nad rozszerzeniem systemu o Dolby Atmos poprzez zakup Monitor Audio Bronze AMS (moduły nakładane na kolumny). Inna konfiguracja Atmos (np. głośniki sufitowe) niestety u mnie nie wchodzi w grę – chciałbym zachować dobre relacje z żoną 😉 Dlatego moje drugie pytanie brzmi: czy Bronze AMS faktycznie dają odczuwalny efekt Atmos, czy raczej nie warto w nie inwestować i lepiej pozostać przy obecnej konfiguracji? Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie i doświadczenia. Pozdrawiam Edytowano Środa o 13:49 przez robertvelkosciej Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Środa o 14:54 Napisano Środa o 14:54 1 godzinę temu, robertvelkosciej napisał: Dlatego moje drugie pytanie brzmi: czy Bronze AMS faktycznie dają odczuwalny efekt Atmos, czy raczej nie warto w nie inwestować i lepiej pozostać przy obecnej konfiguracji? W przypadku tego typu konstrukcji efekt w znakomitej większości zależy od pomieszczenia (wysokosc, odleglosc, material sufitu itp.). Można uzyskać coś co zbuduje przestrzeń od góry ale nikt nie da na to gwarancji. Zostaje Ci chyba zakup przez internet i sprawdzenie samemu czy u Ciebie sie sprawdzi. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 21:50 Napisano Środa o 21:50 8 godzin temu, robertvelkosciej napisał: Obecnie korzystam z Arcam AVR390. Zastanawiam się nad przesiadką na Arcam AVR11 i chciałbym zapytać, czy taka zmiana pozwoli mi odczuć wyraźną poprawę jakości dźwięku, szczególnie w stereo. Tu sytuacja jest o tyle ciekawa, że dla części osób AVR11 gra gorzej od AVR390. Jeśli zależy Ci na jakości w stereo, to może lepszą opcją będzie dedykowany wzmacniacz z wejściem końcówki mocy? Chociaż Bronzy nie powinny tego potrzebować, Arcam powinien je napędzać w pełni. Czego obecnie brakuje Ci w tym dźwięku? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Sobota o 07:05 Napisano Sobota o 07:05 No właśnie, podobne odczucie mam jak wyżej. A co jest nie tak z obecnym? W stereo? Jaki materiał puszczasz? Myślę, że to nie kwestia samego sprzętu? Może kalibracji? Może akustyki? Odpisz, cytując
Al3x Napisano Sobota o 08:51 Napisano Sobota o 08:51 (edytowany) Tak jak pisali Q21 i Piotr, pod stereo rozbuduj tor o dodatkowe komponenty. Wg mnie jedyna słuszna droga. Nie napisałeś czy jesteś zadowolony z efektu w kinie i czy używasz Diraca?? Edytowano Sobota o 08:51 przez Al3x Odpisz, cytując
robertvelkosciej Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Panowie, na początku przepraszam za długą ciszę – miałem ostatnio spory natłok obowiązków i dopiero teraz mogę spokojnie wrócić do wątku. Na wstępie zaznaczę też, że jestem raczej totalnym amatorem jeśli chodzi o sprzęt audio, więc część moich obserwacji może być dość „na ucho”, a nie technicznie nazwana. Jeśli chodzi o to, czego mi brakuje w obecnym brzmieniu, to przede wszystkim trochę większej separacji poszczególnych dźwięków i większej klarowności sceny w stereo. Pamiętam sytuację sprzed około 6–7 lat, kiedy kupowałem ten zestaw. Miałem wtedy wybór: albo amplituner Arcam AVR390 + cały zestaw kolumn Monitor Audio Bronze, albo same fronty Bronze z dedykowanym wzmacniaczem stereo w podobnym budżecie. Pamiętam, że w konfiguracji stereo detaliczność była na moje amatorskie ucho dużo większa – pojawiały się drobne smaczki, jakieś delikatne trzaski czy niuanse w nagraniach. Ostatecznie poszedłem wtedy na kompromis i wybrałem amplituner, bo chciałem mieć również kino domowe. I tak czy inaczej był to dla mnie wtedy ogromny skok jakościowy względem wcześniejszego sprzętu. Dlaczego więc w ogóle zacząłem myśleć o zmianie? Głównie przez obsługę sieciową Arcama. Aplikacja MusicLife jest dla mnie w praktyce bezużyteczna – często się zawiesza, ma problemy z odczytem niektórych formatów itd. W efekcie muzykę z Tidala puszczam najczęściej przez telewizor (OLED) i eARC do amplitunera. Zastanawiam się, czy to nie jest jedno z wąskich gardeł mojego systemu i czy nie tracę w ten sposób na jakości materiału. Dlatego początkowo pomyślałem o zmianie amplitunera, licząc, że nowszy model rozwiąże te problemy. W międzyczasie trochę poczytałem i zamiast wymiany amplitunera coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby dołożyć do systemu osobny streamer – rozważam np. WiiM Ultra albo Eversolo. Wydaje mi się, że mogłoby to rozwiązać temat wygodnego streamingu i jednocześnie poprawić jakość źródła. Jeśli chodzi o dalszą rozbudowę stereo, to przyznam szczerze, że trochę nie wiem od czego zacząć i czy w moim przypadku ma to sens. Czytam Wasze sugestie o dołożeniu wzmacniacza stereo do frontów i brzmi to bardzo ciekawie, ale nie mam jeszcze do końca poukładane w głowie jak taki system powinien być poprawnie spięty z amplitunerem kina domowego. Kolejna rzecz to pomieszczenie – tutaj na pewno nie mam idealnych warunków. Sprzęt stoi w salonie, ale z jednej strony pomieszczenie otwiera się na kuchnię, więc akustyka na pewno nie jest symetryczna. Mam grube zasłony i puchaty dywan, ale do idealnych warunków odsłuchowych jest daleko. I przyznam się też do jednej rzeczy, z której trochę mi wstyd – przez te wszystkie lata nigdy nie zrobiłem kalibracji Dirac. Widzę po Waszych komentarzach, że to może być poważne zaniedbanie z mojej strony i pewnie powinienem od tego zacząć. Jeśli chodzi o kino domowe, to generalnie jestem zadowolony, ale czasami mam wrażenie, że brakuje trochę klarowności i „efekciarstwa” w dźwięku przestrzennym. Filmy oglądam głównie z serwisów streamingowych w możliwie najlepszej jakości, więc możliwe, że tutaj również ustawienia systemu i brak kalibracji Dirac mają duży wpływ. Z Waszych odpowiedzi wynika, że sama zmiana amplitunera może nie być najlepszą drogą, natomiast rozbudowa toru jak najbardziej ma sens. W którą stronę Waszym zdaniem warto iść w pierwszej kolejności? Czy najpierw: - ogarnąć kalibrację Dirac i ustawienie systemu, - dołożyć streamer, - a dopiero potem ewentualnie myśleć o wzmacniaczu stereo do frontów? Będę bardzo wdzięczny za dalsze wskazówki, bo temat bardzo mnie wciągnął, ale im więcej czytam, tym więcej pojawia się możliwych dróg rozwoju Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, robertvelkosciej napisał: - ogarnąć kalibrację Dirac i ustawienie systemu, Przede wszystkim to. Z pewnością powinno pomóc na klarowność w kinie oraz możliwość lokalizacji dźwięków/obiektów. 11 minut temu, robertvelkosciej napisał: - dołożyć streamer, Wiim jest bardzo wygodny w użyciu. Czy będzie lepiej jakościowo - może ale bym się nie zakładał. 11 minut temu, robertvelkosciej napisał: - a dopiero potem ewentualnie myśleć o wzmacniaczu stereo do frontów? Pamiętaj, że wtedy to co zzyskasz dzięki kalibracji "zniknie" chyba, że kupisz wzmacniacz stereo z zaawansowanym systemem kalibracji. Odpisz, cytując
Recommended Posts