Darekf Napisano Niedziela o 18:32 Napisano Niedziela o 18:32 Witajcie , jestem tutaj nową osobą na forum chciałem się przywitać i wnieść dyskusję na temat pokoi na poddaszach często budowanych z płyty KG , przecież jak budowałem dom to nie zastanawiałem się czy będę miał pokój do słuchania muzyki. Dzisiaj sytuacja wygląda tak dzieci poszły swoją drogą i w spadku zostało mi poddasze. To nie tak , że mam go od miesiąca nie zacząłem coś w nim robić od 2024 roku i tak sobie w nim dłubię. Teraz może trochę o sprzęcie tutaj nie ma fajerwerków , ale cieszy i to bardzo Wzmacniacz Goldmund Telos7 Next Generation Streamer Auralic Altair G1.1 Gramofon Micro Seiki DD7 Przedwzmacniacz od kolegi Krzyska Kolumny monitory Dynaudio Confidence C1 Signature Suby RelT5x x 2 szt Odtwarzacz CD to Pioneer PD 30AE gra jako transport do dac Alize W pokoju ciągle coś tam zmieniam w akustyce i szukam swojego dźwięku , ostatnie dwa miesiące to zrobienie tzw chmury nad miejscem odsłuchowym krok milowy w scenie spokoju namacalności wokalu to był największy postęp odczuwalny od pierwszej nuty. Oczywiście ten pokój nie jest idealny , ale w żadnym innym pokoju w domu nie mogę zostawić srubowkręta na środku pokoju i przyjść po tygodniu a on nadal tam będzie leżał . Oczywiście bawię się w pomiary mam mikrofon UMIK i REW na podstawie pomiarów i pomocy kolegów staram się wyciągać wnioski i wnosić poprawki które nie zawsze są ulepszeniem. To chyba na tyle dzisiaj. Poniżej zdjęcie mojej jaskini w której mogę robić wszystko i nikomu to z domowników nie przeszkadza. 11 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 19:04 Napisano Niedziela o 19:04 Cześć. Możesz wrzucić plik z pomiarów REWem? Odpisz, cytując
soberowy Napisano Niedziela o 20:57 Napisano Niedziela o 20:57 @Darekf gratuluję, pokój wyglada zajefajnie. 1 Odpisz, cytując
Darekf Napisano wczoraj o 05:12 Autor Napisano wczoraj o 05:12 10 godzin temu, KrólKiczu napisał: Cześć. Możesz wrzucić plik z pomiarów REWem? Postaram się dzisiaj wstawić plik Odpisz, cytując
Darekf Napisano wczoraj o 18:56 Autor Napisano wczoraj o 18:56 Poniżej plik z pomiarem REW przed i po zamontowaniu chmury. Oczywiście pomiary wykresy itd... ale i tak najważniejszy jest ostateczny odsłuch bo to on powoduje czy jesteśmy zadowoleni z tego co słyszymy. Potrafię doprowadzić bass do lini prostej ale co z tego jak takie granie nie sprawia mi przyjemności. wykres pomaga bo potrafi nakierować, ale ślepo w niego nie wierzę zresztą tak samo podchodzę do pomiarów. Potrafią się bardzo różnić w szczególności w wysokich tonach nie zmieniając absolutnie nic w pokoju nagle wysokie znikają o 3db w mojej ocenie to nie jest normalne dlatego do pomiarów podchodzę z chłodną głową. Oczywiście nie mam profesjonalnego sprzętu do pomiarów mikrofon to umik 1 jednak mimo wszystko cieszę się , że go mam Lamele.mdat 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Gratuluję pokroju 🙂. Co do pomiarów - zgadzam się. Są pomocne ale na końcu i tak najważniejszy jest nasz gust i ustawienie sprzętu i akustyki tak, żeby to nam grało przyjemnie. 3 Odpisz, cytując
Darekf Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Tak samo mam problem z DSP nie potrafię się przyzwyczaić do dźwięku z naniesionymi korektami wiem , że dużo osób jest zachwyconych, a ja nie nie mogę dogadać się z tym dźwiękiem. Druga sprawa panele rozpraszające za plecami po założeniu nie mogłem wyjść z zachwytu co tu się zadziało w pokoju muzyka za mną przede mną no szok jest pięknie ale tylko przez jeden dzień w drugim dniu tęskniłem do spokoju do sceny przede mną do cudownej głębi do wokalu dociążonego do mojego grania. Jednak panele za plecami to jest efekt woow ale nie dla mnie ot jestem inny i tyle. Lubię mieć panele rozpraszające w miejscu pierwszych odbić to granie mi pasuje , ale mimo wszystko szukam w dźwięku czegoś jeszcze. Mam możliwości więc się bawię uczę i szukam. Ostatnio zrobiłem pułapki basowe membranowe strojone na 50-55hz bo akurat w tym paśmie są górki , wykres pokazał , że niewiele się zmieniło a odsłuch pokazał zupełnie coś innego poprawa bardzo wyraźna na plus. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Każde pomieszczenie jest inne, w jednych korekcja dsp ustawiona według pomiarów się podoba, w innym nie. I nie ma w tym nic złego. Poza tym brzmienie od linijki nie jest dla niedoskonałych ludzkich uszu zbyt przyjemne. Więc ustaw dźwięk pod swoje preferencje, przecież słuchasz muzyki uszami a nie mikrofonem pomiarowym. Pomiary pomiarami, ale najważniejsza jest radość ze słuchania muzyki. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 53 minuty temu, Darekf napisał: Tak samo mam problem z DSP nie potrafię się przyzwyczaić do dźwięku z naniesionymi korektami wiem , że dużo osób jest zachwyconych, a ja nie nie mogę dogadać się z tym dźwiękiem. Rownie duzo jest zawiedzionych. Nic na siłę. Odpisz, cytując
Darekf Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 26 minut temu, michaudio napisał: Każde pomieszczenie jest inne, w jednych korekcja dsp ustawiona według pomiarów się podoba, w innym nie. I nie ma w tym nic złego Dlatego napisałem , że ja z DSP się nie dogaduję ale nie krytykuję takich połączeń każdy z nas jest inny i każdy słucha w innym pokoju z reguły na innym sprzęcie. Odpisz, cytując
Recommended Posts