szym Napisano 29 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 czerwca 2007 Jakie są Wasze przygody z kalibracją w amplitunerach? Wieczorem wróciłem od znajomego gdzie podłączałem nowego Sony, po pierwszej próbie, kiedy wykrył duże podłogowe Eltaxy jako satelitki podziękowałem mu i przerzuciłem na sterowanie ręczne. Czy wszystkie takie układy są kiepskie? Po co je robić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 29 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2007 Przeprowadzałem kalibrację głośników tylko w jednym modelu - Yamaha RX-V659 - za pomocą firmowego YPAO. Wynik - zaskakująco pozytywny. Dystans - wymierzony z dokładnością do 10 cm; ustawienie głośności - wzorowe; ustawienie wielkości głośników - tak, jak należy. Jedyna rzecz, z którą można polemizować - to automatyczne ustawienie korektora głośnika centralnego. Nie ma jednak problemu samemu się z tym "pobawić". Panie Szymie, a może te Eltaxy, mimo dużych gabarytów, mają ograniczone pasmo przenoszenia - szczególnie niższych częstotliwości? To przede wszystkim powoduje, że głośniki są oceniane jako "małe". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekbarxxx Napisano 30 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2007 Od niedawna mam Yamahe 2700. Jak na moje ucho to kalibracja wypada super dokładnie.Dołaczyłem wczoraj do zestawu subwoofer i ..........kiepsko wyszło .Odległości od mikrofonu wszystkich kolumn wyszły dokoładnie a suba 8,5 m zamiast 3mmoże coś żle podłączyłem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 7 lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 lipca 2007 Cytat Jakie są Wasze przygody z kalibracją w amplitunerach? Dzięki autokalibracji nie mam żadnych przygód, natomiast przy kalibracji ręcznej, to dopiero jest co robić przy ustawieniach. W manualu nigdy nie mam pewności, czy dobrze jest wszystko skonfigurowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
npl Napisano 9 lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 lipca 2007 W tanich modelach często jest z tym źle.W lepszych jest już lepiej.W najdroższych sprzętach kina dokowego zazwyczaj nawet nie ma takiej opcji. Kupujesz, przychodzi sprzedawca, ustawia, próbuje. Efekt: lepszy niż każda kalibracja automatyczna... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 11 września 2007 Udostępnij Napisano 11 września 2007 Cytat Efekt: lepszy niż każda kalibracja automatyczna... Ale ciekawa może być autokalibracja na dwa mikrofony (wysokie modele SONY) lub kilka pomiarów w różnych punktach pomieszczenia odsłuchowego. Ciekawe jakie efekty to daje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts