Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
WITAM WSZYSTKICH
Z GORY PRZEPRASZAM ZA PYTANIE ALE WIECIE SAMI JAK TO JEST BYC LAIKIEM . MOJ PROBLEM POLEGA NA IMPEDANCJI NOMINALNEJ , AMPLITUNER MA 6 OHM -ow , ZESTAW GLOSNIKOW NAD KTORYMI SIE ZASTANAWIA JEST TO 8 OHM - ow ,INSTRUKCJA MOWI ZE AMPLITUNER POSIADA MOZLIWOSC OBSLUGI INNYCH OPOROWOSCI zakres ( od 4 do 8 ) . i pytanie brzmi cz nie lepej kupic zestaw z taka sama impedancji co av receiver
dzieki z gory
pozdrawiam
Napisano
SIEMKA,

może odejdę trochę od tematu ale,
słuchajcie mam problem. Kupiłem niedawno tubę i muszę w niej powymieniać głośniki na nowe. Ale nie wiem jakie założyć czy 4Ohm samochodowe czy 8 Ohm domowe. Chodzi mi o to że chcę tę tubę podłączać i w domu i w samochodzie na zmianę. Z tego co mi się wydaje to dźwięk 8 Ohm nie pójdzie na 4 Ohm, a jak zamontuje w tubie 8 Ohm to będę mógł podłączać do domu gdzie są przeznaczone te głośniki i do samochodu. Co o tym myślicie ??
  • 2 weeks later...
Napisano
Jeżeli podłączysz glośniki 8 ohm to amplitunerowi nic nie będzie , nawet takiemu bez regulacji; )
Ale jeśli bś podłączył kolumny 4 ohm to twój amplituner szybko by skruszał i puścił siwy dymek . Generalnie impedancja nie głośników nie moze byc mniejsza niż to jest w przypadku wzmacniacza czyli np. głosnik 6 lub więcej ohm i wzacniacz 6 ohm TAK ale głośnik 4 ohm i wzmacniacz 6 lub więcej ohm już nie bo szybko go wykończysz jak będziesz głośniej słuchał .
gdybyś użył opcji szukaj na forum to bys nie musiał pytać , takich pytań było już wiele , wystarczyło poszukać icon_smile.gif
Napisano
Cytuje ;
Nie ma to aż tak wielkiego znaczenia, jeśli efektywność głośników nie jest zbyt niska. a przy okazji nie mają wysokiej mocy to nie ma się o co martwić. Najlepiej przezczytaj sobie o impedencji w dziale FAQ.

--------------------
Bylo wystarczajaca odpowiedzia .

P.s
Jest mozliwosc manualnej zmiany oporowosci ampilutnera icon_smile.gif