Skocz do zawartości

Problem z podłączeniem gramofonu do wzmacniacza kina domowego !!!

Recommended Posts

Napisano
Witam!

Uzytkuje juz od jakieos czasu komplet kina domowego firmy Sony uzywajac go zarowno do ogladania filmow jak i odsluchu audio. Dotychczas podlaczone do niego mialem wylacznie odtwarzacz DVD (z kompletu) oraz deck Denona. Od samego poczatku zauwazylem, ze mój "wzmacniacz" (SONY AV RECEIVER STR-KS 1100) nie dysponuje wejsciami "TAPE", "AUX", "PHONO", ktore mozna spotkac w klasycznych wzmacniaczach. Powazny problem pojawil sie dopiero niedawno kiedy probowalem do niego podlaczyc gramofon FONICA GS 464. Kiedy podlaczylem go do jedynego wolnego, mozliwego wejscia "SA-CD" okazalo sie, ze dźwięk płynący z głośników jest bardzo slaby (trzeba bardzo mocno podkrecic potencjometr aby bylo cokolwiek slychac).
Czy moj wzmacniacz nie jest przystosowany do wspolpracy z gramofonami?
Jak moge rozwiazac ten problem?

Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi oraz uwagi.

Grigoa
Napisano
Jest jeszcze trochę innych przedwzamcniaczy np. Pro-Ject Phono Box, Cambridge Audio Azur 540P/640P to z tych podstawowych bardziej znanych. Oczywiście jest cala masa droższych, ale nie ma co przesadzać, bo reszta sprzętu nie zasługuje na to icon_wink.gif
  • 2 years later...
Napisano
Witam,
podepnę się do tematu, bo mam - chyba - podobny problem.
Otóż proszę o pomoc w jaki sposób mogę "ożywić" swój stary gramofon - rodzimej produkcji Unitra Fonica GS 464 - żeby słuchać niemniej stare płyty winylowe z moją ulubioną muzyką? Wyjasniam, ze kupiłem ostatnio zestaw kina domowego Panasonic SC-BTT370 i chciałbym do niego właśnie podłączyć gramofon. Ma on na wyjściu starą końcówkę DIN 5 stopkową, więc dokupiłem już przejściówkę na RCA (cinch). Niestety - bez względu gdzie bym gramofonu nie podłączył (czy bezposrednio do wejscia RCA w kinie domowym, czy w TV), to dźwięku jak nie było, tak nie ma. Słychac tylko słabiutkie dźwięki dochodzące bezpośrednio z gramofonu. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu, o ile jest ono możliwe. Wyjasniam też, że zdecydowanie wolałbym "ożywić" mojego GS464, niż kupować nowy. Czy przedwzmacniacz będzie rozwiązaniem tego problemu?
Pozdrawiam
Napisano
Coś powinno być słychać coś z głośników.
Najpierw sugerowałbym przedwzmacniacz kupić bo bez tego ani rusz.
Jeśli nadal nic to radzę oddać serwisowi - zmienić kabel sygnałowy i oczywiście wtyki na chinch. Poza tym przejrzą go i posprawdzają. Wkładka też pewnie do zmiany - na początek Ortofon OMB 5E (90 zł) zupełnie wystarczy.
Napisano
Cytat

Najpierw sugerowałbym przedwzmacniacz kupić bo bez tego ani rusz.

Czy masz na myśli może tego typu urządzenia?:
http://www.conrad.pl/Adapter-Reloop-iPhono...A_37363_1310060
albo
http://www.conrad.pl/Adapter-line%2c-phono...&ireusocl=1

Ten Reloop raczej spełniłby oczekiwania, a co myślisz o tańszym McCrypt? Nie ukrywam, że z oczywistych względów (cena!) wolałbym tego McCrypta. Obydwa mają też wyjście USB, co pozwoliłoby przegrywać stare płyty bezpośrednio na kompa, ale McCrypt tylko USB w wersji 1.1.
Dziękuję za odpowiedź i z niecierpliwością czekam na następne info.
Pozdrawiam
Napisano
Lepiej kup zwykły, prosty przedwzmacniacz, nie kombinuj z USB, jak będziesz chciał sobie zgrać płyty to i ze zwykłego wyjścia się uda, a jak kupisz taki tani model z USB to nie oczekuj fajerwerków jakościowych. Z drugiej strony masz "tylko" kino domowe typu all-in-one, więc może nawet nie zauważysz różnicy między lepszym przedwzmacniaczem PHONO...
Napisano
No więc jednak zdecydowałem się na preampa RELOOP iPHONO - tego z podanego wyżej linku, z wyjściem USB, i UDAŁO SIĘ!! Mój stary gramofon Unitra Fonica
GS464 UZYSKAŁ DRUGĄ MŁODOŚĆ! icon_biggrin.gif A najbardziej zaskoczyło mnie, że płyty moje winylowe sprzed 22 lat są odtwarzane niemal bez jakichkolwiek trzasków, szumów i zniekształceń. Owszem - od czasu do czasu coś tam delikatnie można dosłyszeć, gdy się pilnie wsłucha, ale generalnie płyty są odtwarzane znakomicie! No, Myslę, ze po części jest to też zasługa wzmacniacza kina domowego, a niewykluczone że i tego preampa. Teraz muszę zainstalować oprogramowanie tego preampa na kompie i spróbować zgrać płyty na format mp3. WRESZCIE!
Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie moim problemem.
Pozdrawiam