eddi@co Napisano 5 września 2009 Napisano 5 września 2009 Witam wszystkich serdecznie po raz pierwszy na tym forum i od razu zwracam się z prośbą o pomoc i doradę. Od niedawna skompletowałem n/w sprzęt i mam problemy z optymalnym i prawidłowym połączeniem poszczególnych urządzeń. Dla wielu z Was może to banalne, lecz jestem już starszym panem i nie potrafię samemu dać sobie rady z tym gąszczem kabli . A oto specyfikacja sprzętu:TV SONY KDL-46W5500 - HDMI,opticalampli DENON AVR-1909 -HDMI,opticalBlu Ray DENON DVD 1800 BD -HDMI,opticaltuner POLSAT-u Samsung DSB-H 370 G -HDMI,opticalDVD Thomson DTH 8540E-scart,opticalplus alternatywnie tuner satelitarny HD-HDMI,opticalLiczę na Waszą fachową doradę.Pozdrawiam Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 5 września 2009 Napisano 5 września 2009 Nie rozumiem po co ci DVD Thomsona skoro masz BRa??? Tak samo po co ci dwa tunery sat???Najprościej jest podłączyć wszystko do ampa, a tylko jednym kablem puścić do TV, ale teoretycznie lepiej jakościowo masz kiedy video idzie do TV, a audio do ampa. W twoim przypadku możesz spokojnie podpinać do ampa i puścić tylko HDMI do TV.amp-BR: HDMI + 2RCA (stereo)amp-tunerHD: HDMI + optykamp-TV: HDMI Odpisz, cytując
eddi@co Napisano 5 września 2009 Autor Napisano 5 września 2009 (edytowany) Na DVD Thomson mam nagrywarkę i na dysku trochę fajnych nagrań. Edytowano 5 września 2009 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować! Odpisz, cytując
RoRo Napisano 5 września 2009 Napisano 5 września 2009 A więc nagrywarkę Thomson kablem SCART do TV (idzie obraz i dźwięk) oraz optykiem do Denona (dźwięk wielokanałowy).Natomiast jeżeli zaczyna brakować gniazd optycznych w amplitunerze Denona - to trzeba wyjść z Thomsona kablem 2x cinch (czyli RCA) i wejść na gniazdo IN w amplitunerze Denona.Problemem u Ciebie może okazać się liczba gniazd HDMI w Denonie i TV. Trzeba pogłówkować, jak to wszystko razem wpiąć. Ile masz wejść HDMI w TV i ile w Denonie (wiem, że te dane są w sieci, ale sprawdźmy to ...). Denon 1909 ma chyba 2 wejścia HDMI oraz 2 wejścia koaksjalne (fonia wielokanałowa) oraz 2 optyczne (również fonia wielokanałowa)?Sprawdź w instrukcji amplitunera, czy dekoduje on dźwięk ze złącza HDMI.Czy potrzebujesz wyjść z TV dźwiękiem do amplitunera i dalej wzmocnić i wypuścić na kolumny?Czy sygnał z dekodera oraz drugi - z tunera satelitarnego - ma wchodzić na nagrywarkę Thomsona (byś mógł nagrywać inny program niż aktualnie oglądasz na TV) czy oba źródła mają puszczać sygnał na TV?Czekam(y) na dalsze informacje - ciąg dalszy nastąpi po Twoich odpowiedziach...Pozdrawiam Odpisz, cytując
eddi@co Napisano 6 września 2009 Autor Napisano 6 września 2009 (edytowany) Witam,1) TV - 3 wejścia HDMI ( 1-DVD,2-HDP,3-VCR) i 1 wyście HDMI -Monitor out2)Denon 1909 ma 3 wejścia HDMI (1-DVD,2-HDP i3-VCR) oraz 2 wejścia koaksjalne (1-DVD),2-CD) oraz 2 optyczne (1-TV,2-VCR) Ponadto wyjście optical2-VCR.W instrukcji znalazłem takie zdanie „w przypadku podłączeń HDMI,sygnały video i audio są transmitowane przez jeden przewód.”3)Czy potrzebujesz wyjść z TV dźwiękiem do amplitunera i dalej wzmocnić i wypuścić na kolumny? - tak4) czy oba źródła mają puszczać sygnał na TV? - a jak jest praktyczniej ? Edytowano 7 września 2009 przez RoRo Korzystaj z funkcji ODPOWIEDZ, gdy nie musisz cytować wypowiedzi poprzednika (wtedy-ODPISZ) Odpisz, cytując
RoRo Napisano 7 września 2009 Napisano 7 września 2009 Na razie część pierwsza odpowiedzi...gniazda optyczne w amplitunerze:- dźwięk wychodzący z TV: kabel opical (zazwyczaj wtyk typu toslink) z TV na wejście (IN) amplitunera- nagrywarkę Thomson kablem SCART do TV (idzie obraz i dźwięk) oraz optykiem do Denona (dźwięk wielokanałowy).3 gniazda HDMI (IN) w amplitunerze: - BlueRAy- tuner Polsatu- tuner satelitarnya gniazdo HDMI OUT w amplitunerze z HDMI w TVPozdrawiam - cdn... Odpisz, cytując
eddi@co Napisano 10 września 2009 Autor Napisano 10 września 2009 Witam,wielkie dzięki za pomoc, trochę zabawy było z ustawianiem ampli , ale wszystko śmiga poprawnie.Pozdrawiam Odpisz, cytując
RoRo Napisano 10 września 2009 Napisano 10 września 2009 eddi@coCieszę się, że wszystko poszło zgodnie z planem i udało sie pomóc!Powodzenia przy słuchaniu muzyki i oglądaniu filmów! Właściwie - to ogólnie powodzenia Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts