Marcin1986 Napisano 6 września 2009 Udostępnij Napisano 6 września 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznieMam takie pytanie do forumowiczów a w szczególności tych co znają się bardzo dobrze na rozstawieniu kolumn/głośników, czy można postawić telewizor Plazmowy na głośniku centralnym? chodzi mi czy głośnikowi centralnemu nic sie nie stanie od ciężaru telewizora i czy akustycznie będzie on spełniał swoje zadanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 września 2009 Udostępnij Napisano 6 września 2009 To zależy jak masywnie jest zbudowana kolumna centralna i jak ciężki jest telewizor. Poza tym TV musiałby się raczej opierać na całej powierzchni kolumny, by jej nie zniekształcić.W każdym razie zazwyczaj tak się nie robi - co nie znaczy, że nie można.W każdym razie robisz to na własną odpowiedzialność. Co do umiejscowienia źródła dźwięku - to jak najbardziej, bo kolumna centralna powinna pod zlokalizowana pod ekranem telewizora (ale zazwyczaj nie tak dosłownie...)Kolumna będzie dociążona - zazwyczaj robi to dobrze na jej dźwięk.Poza tym kolumna wytwarza drgania (dociążona - mniejsze...).PozdrawiamPS. W skrócie - może się nic nie stać przez parę lat przy takim ustawieniu, a z drugiej strony - kolumna może się odkształcić jeśli TV będzie stał na fragmencie jej górnej powierzchni... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 września 2009 Udostępnij Napisano 7 września 2009 Marcin1986Napisz może konkretniej jaka to kolumna i TV, tak ogólnie bezpieczniejszy byłby LCD (zawsze są lżejsze przy tych samych rozmiarach), ale zobaczymy. Na pewno postawienie Pioneera LX6090 na jakieś centralnej STX, M-Audio itp. zniszczyłoby ją, ale już 42" Panasonic/Samsung/... na wysokim modelu DALI/Klipscha/... powinien nie narobić szkód Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 września 2009 Udostępnij Napisano 7 września 2009 Dla mnie osobiście to dość nie wygodne i mało bezpieczneNie lepiej używać stojaków które są przy TV , albo zamontować ja na ścianie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts