RoRo Napisano 9 września 2009 Udostępnij Napisano 9 września 2009 Cytat Czas zbierać kasę.... i tyle.... To na czym stanęło???Bo w tej chwili jest sporo niejasności ...Robi się trochę dziwnie - z jednej strony poszukiwany jest wzmak za 400zł, potem Snajk pyta o Yamę za 899zł. Więc Kolego – ile w końcu możesz wydać?Bo jeśli poruszamy się w kwocie 400zł, to lepiej kupić sobie na start choćby wzmacniacz DIORY WS-442/432, do tego niezbyt zjechanego CDka za 100-150zł (np. coś z SONY) i nieduże kolumny podstawkowe (choćby Magnata). Wydajesz te kilkaset złotych i będzie lepiej grało niż głośniczki komputerowe czy miniwieża, a potem stopniowo można wymieniać elementy.Albo faktycznie poczekać, uzbierać - a potem rzucić się na coś lepszego.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 9 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2009 Już chyba wolę opcje numer 2.... pozbierać i kupić coś lepszego... bo jednak wolę kupić już taki sprzęt który posłuży mi dłuższy czas i będę z niego zadowolony... a nie że po pół roku mi się znudzi lub coś innego... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 września 2009 Udostępnij Napisano 9 września 2009 No to przyda się coś pod tysiąc złotych na zakup wzmacniacza/amplitunera oraz kolumn i CD.Z używek można już w tej cenie coś rozsądnego wymyślić...Oczywiście za większe pieniadze też się da i będzie lepiej grało - ale chyba chodzi o to, by dysponując już konkretną kwotą zakupić rozsądnie grający sprzęt.No i oczywiście mówimy o stereo, a nie o kinie domowym (bo to już większe pieniądze by jakoś to grało...).Jak już będziesz miał trochę więcej uzbieranych pieniędzy to odśwież temat i podaj czego / za ile szukasz. A zapewne dostaniesz wtedy kolejne, konkretne propozycje PozdrawiamPS. No i jak wcześniej napisał w innym wątku Muzyczny_Gość warto spojrzeć i poczytać FAQ na naszym Forum, zapewne wyjaśni to trochę wątpliwości (choćby to: czemu stereo a nie kino domowe...). No i trzymam kciuku za skuteczne zbieranie kasy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 9 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2009 Spoko spoko.. i tak dziękuje za rady... a w wolnych chwilach od zbierania kasy poczytam FAQ .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 10 września 2009 Udostępnij Napisano 10 września 2009 A tak w kwestii odsłuchów jesli bliżej Ci do Wa-wy (dlaczego nikt nie pisze w profliu skąd jest?) to możemy się umówić i będziesz mógł odsłuchć kilka wzmacniaczy ..... wprawdzie w większości Yamahy ale zawsze to coś na początek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 10 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2009 Tak jestem z Wawy ...Ale pozwolisz że po 14 września zagadam... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 10 września 2009 Udostępnij Napisano 10 września 2009 To teraz wszystko jasne - w gronie takich "nauczycieli" audio każdy by chciał się wychować i każdemu życzę takiego szczęścia jak Tobie Snajk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 13 września 2009 Udostępnij Napisano 13 września 2009 SnajkTo czekam na sygnał - najlepiej chyba na PW coby nie śmiecić w wątku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 15 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2009 Mam do was takie pytanie...Zastanawiam się jak odpalać płyty jak już będę miał wzmacniacz. Zaproponowaliście z kompa.. lecz komp to hałasuje gorzej niż nie jeden koncert .. a wyciszać to na razie kasy brak (w końcu zbieram na wzmacniacz ).... Czy dobrą propozycją będzie zwykły discman?... Bo to nie hałasuje itp... czy nie będzie jakiś strat wielkich czy coś (dźwięku, mocy ) bo ja się tam jak już wiecie nie znam... Pozdro... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 15 września 2009 Udostępnij Napisano 15 września 2009 Kwestia - tego - jaki discman ma wyjście audio, no bo chyba nie myślisz aby podłączyć przez wyjście słuchawkowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 15 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2009 Powiem szczerze tak myślałem... gdyż... w szkole w liceum mieliśmy (mamy tyle że już tam nie chodzę).. właśnie wzmacniacz i kolumny itp.. i mieliśmy kabelek jack -> 2 cinche męskie... i tak każdy podpinał swoją mp3... i była muzyka ... A komp... on też ma tylko wyjście jack ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 września 2009 Udostępnij Napisano 15 września 2009 Możesz mieć jakieś tymczasowe źródło, ale docelowo to na pewno nie może być discman czy integra w kompie. Ogólnie już lepsza ta integra, bo regulacja głośności w discmanie (niby w kompie też jest, ale mniejsza co polepsza funkcjonalność) utrudnia regulację (duże skoki, góra dół, nieczęsctem ale wygoda spada). Jeśli komp jest za głośny to podepnij cokolwiek, ale myśl poważnie, albo o karcie do kompa, albo jakimś CDku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 16 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2009 Niestety wiem że będę musiał dokupić jakiś CD... ale możecie mi doradzić ile kasy na niego przeznaczyć (wiem że to zależy od wzmacniacza itp)?...Mój wstępny budżet wynosi (znaczy tyle chcę uzbierać ):- 800 na wzmacniacz- 600 (?) na kolumny tu też zupełnie nie wiem... nawet myślałem nad zrobieniem własnych (z pomocą osób doświadczonych)..- CD - ???... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 16 września 2009 Udostępnij Napisano 16 września 2009 SnajkSpokojnie i bez nerwowych ruchów. Po kolei a nie wszystko na razZ CD-kiem to jest tak można kupić za 50 złotych i za 1200 złotych.Jak kupisz dobrego wzmaka, to szkoda podpinać byle co i vice versa. Ja się publicznie mogę zobowiązać, że jak kupisz wzmacniacz to, przeciętnego - co prawda, ale w pełni sprawnego CD-ka to Ci pożyczę żebyś nie musiał "czegoś" na tymczasówkę kupować ani kombinować jak koń pod górę z diskmenami czy innymi mp3-kami i niepotrzebnie kasę wydawać. A jak będziesz chciał to nawet zupełnie niezłego decka dorzucę.Pasuje Ci taki plan?Zresztą spotkamy się to sprawę sobie obgadamy. A teraz spokojnie, tylko spokojnie już tylko spokój może nas uratować Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 16 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2009 I tak wcześniej jak październik nie kupię wzmacniacza ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 6 października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2009 Witam ponownie!Otóż udało mi się zdobyć 2 kolumny ITC (niby ITC a leci chyba na unitrowskich rozwiązaniach (przynajmniej wzmacniacz))... tyle że nigdzie nie mogę dowiedzieć się jakie to są modele.. jedyne oznaczenia to że moc 180W, 8 ohmów i zakres 35-20 000 HZ... Są one z tego zestawu (przynajmniej były) http://unitra.eu.org/node/487Jedyny ich mankament to to że nie działają i są w opłakanym stanie.. pytanie się pojawia.. czy opłaca się je reperować... z zewnętrznych uszkodzeń to od razu można powiedzieć że minimum 3 głośniki do wymiany (nisko-średnio tonowe)... W środku to ja no.. średnio się na tym znam więc nie wiem... w sumie to nawet jeszcze nie rozkręcałem. Pozdrawiam.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 5 listopada 2009 Udostępnij Napisano 5 listopada 2009 SnajkPozbierałeś, już swój sprzęt w jednym miejscu? Jak wiem, z dobrze poinformowanych źródeł Jeśli jeszcze to nie nastąpiło to, w niedługim czasie powinnieneś mieć już zestawik. Podziel się wrażeniami - czy uzyskałeś efekt o który chodziło?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 5 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2009 Na główną część zestawu jeszcze czekam.. jest w drodze ...Niestety martwi mnie kiepska akustyka pokoju... straszny pogłos .. niby mam jeszcze do powieszenia 3 półki i jakieś tam antyramki ale wątpię by to wystarczyło ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 5 listopada 2009 Udostępnij Napisano 5 listopada 2009 W miarę ciężkie zasłonki na okno i dywanik na podłogę to raz. Półki nadadzą się - najlepiej zapchane jakimiś książkami. Antyramy nic nie poprawią, a mogą nawet pogorszyć. Pomyśl nad jakimś obrazkiem na płótnie i/lub kwiatkami.Dwa - te kolumny, nie lubią stać bezpośrednio na podłodze. Podłóż coś pod nie - do tego z tyłu lubią mieć trochę powietrza (bass reflex), z boku zresztą też lubią mieć luz (choć to już nie na koniecznie).Do zbudowania niezłej sceny wystarcza im raptem 1,5 metra bazy (czyli odstępu między kolumnami).Miłej zabawy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 5 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2009 Przesyłka już dotarła ... zaraz lecę na obiadek i potem się zaczynam bawić i wszystko opiszę.. powiedzcie mi... transformator ustawić na 240 czy 220 V ?? bo nic się nie spaliło itp? ...Edit: już wiem... 240 V ...Edit2: Podłączone i działa ale wszystko od początku...Oto mój komplecik:- Ampli: Yamaha AX-900u- Kolumny: Cerwin-Vega AT-8- Cd: Sansui 117K IIYamaszka w świetnym stanie wizualnym, naprawdę pomimo kilku drobnych rysek na obudowie wszystko cacy ... To co mogłem sprawdzić czyli pokrętełka i kilka guziczków działają bez zastrzeżeń. (potencjometr od basu troszeńkę potrzeszczał na początku ale po kilku obrotach już nic nie trzeszczy). Kolumny niestety mam ustawione tylko na stoliku po obu stronach sprzętu więc dokładając do tego akustykę pokoju (prawie zerowe wygłuszenie, ale mam nadzieję że to chociaż troszkę poprawię w ten weekend) to i tak jest bardzo dobrze. Dla mnie jako początkującego słuchacza i tak jest wielkie WOW ... Cd śmiesznie wygląda przygniecione tym kolosem który wystaje z przodu na 3-4 cm i z tyłu jeszcze na 8 ... No, w Cd kręci się płyta Iron Maiden - Seventh Son of Seventh Son... W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować Kaczorowi który służył mi nie tylko dobrą radą, dał mi możliwość odsłuchu i pomógł przetrzeć pierwsze kroki w sprzęcie Audio, ale to dzięki niemu to już gra u mnie w pokoju .. I to na takim sprzęcie jaki jest ... No mam nadzieję że sprzęcik niedługo się rozrośnie (i spłacę długi )... Pozdrawiam wszystkich którzy wspierali mnie dobrą radą w tym temacie ... PS: A teraz czas patrzeć (słuchać) w przyszłość ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 5 listopada 2009 Udostępnij Napisano 5 listopada 2009 Tada ....... tylko się cieszyć CD - jest jaki jest choć stosunek jakości do ceny z pewnością był korzystny zanim zaczniesz szukać docelowego źródła póki co na Twoim miejscu ................Primo powalczyłbym z akustyką pokoju - tu osiągniesz najwięcej, najszybciej (no może niekoniecznie), najmniejszym kosztem.Secundo - obejrzał bym się za kolumnami.W międzyczasie spoglądałbym niezobowiązująco w stronę CD-ków i jakby coś fajnego w dobrej cenie się trafiło to ewentualnie bym zakupił.Od razu podpowiem spośród Yamah szukałbym któregoś z modeli poniżej.CDX - 1110RSCDX - 1100ewentualnieCDX -900Niżej już bym nie schodził i generalnie celowałbym w któregoś z dwóch pierwszychPozdrawiamPS. W razie pytań i wątpliwości wal jak w dym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 5 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2009 Dzięki za rady... Na razie oddam dług zaciągnięty za wzmak ... A potem to kolumny w pierwszej kolejności ..A na razie sobie słucham i mam banana na mordeczce ... PS: Jak się cieszę że przesyłka dotarła naprawdę szybko i bez żadnych uszkodzeń... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts