Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Chciałem prosić o poradę dotyczącą wyboru nowego sprzętu.
Raczej jestem z tego na razie zielony, miałem kilkunastoletnią przerwę
w korzystaniu z dobrego dźwięku. Ale w domu rodzinnym rozsądne, jak na tamte
czasy stereo kiedyś było i chciałbym do tego powrócić.

Zastosowanie - KD/Muzyka 50%/50%. Muzyka raczej uniwersalnie bez dominującego rodzaju
bo to dla całej rodziny (jeśli już coś miałbym pisać to najlepiej powinien brzmieć rock i pochodne).
Przy czym nie zależy mi na bajerach KD, bardziej chciałbym, żeby
muzyka/stereo nie było bardziej poszkodowane niż musi w tej sytuacji.

Pomieszczenia ma ok. 45m2, ale część rekreacyjna przeznaczona na KD i stereo
to tylko połowa z tego. Niestety brak stałych przeszkód, oprócz jednego metrowego
fragmentu na środku (masywny kominek). Od razu mówię, że nie da się zmienić tego układu icon_smile.gif
Szkic pomieszczenia:

DSC01446.jpg

Rozważam dwa kierunki:

a) zakupić teraz amplituner AV 5.1 z frontami, które będą odpowiednie do stereo - za budżet
ok 4-5 tys. zł; to potestuje dłużej i albo ampli AV będzie na tyle znośny w stereo
(nie oszukujmy się, audiofilem już chyba nie zostanę), że to już tak zostanie,
albo w przyszłości rozszerzenie zestawu o dodatkowy wzmacniacz stereo za dodatkowy
budżet; ale bez wymiany AV i frontów, tak więc musiałoby to mieć odpowiednie możliwości
(jak rozumiem wyjście preout w ampli);

b) od razu AV + odpowiednie fronty + wzmacniacz ... z lekko większym budżetem;
ile musi być większy nie wiem... 6 tys. zł by miało jakiś większy sens?
chodzi o to, żeby ta opcja była istotnie lepsza od wersji a, w stosunku do dodatkowych
nakładów;

Jeśli możecie coś podpowiedzieć coś konkretnego do tych kierunków, ewentualnie
zmodyfikować je - jeśli są niewłaściwe przy tych potrzebach, pomieszczeniu i budżetach.
W szczególności jeśli chodzi o dobór kolumn do takiego pomieszczenia i układu,
bo to chyba trochę mało korzystna sytuacja dla dźwięku.

Dziękuję i pozdrawiam icon_smile.gif
Napisano
Widzę, że dobrze kombinujesz. Sam mam zamiar do swojego zestawu dodać końcówkę mocy, bo to chyba najlepsze rozwiązanie dla dobrego stereo i ekstra przestrzenności w kinie icon_wink.gif

Na początek mam dla ciebie kilka propozycji amplitunerów, albo kupujesz lepszy i zostaje mniej na kolumny (może się okazać, że później będą za słabe jakościowo dla końcówki), albo tańszy i lepsze kolumny icon_wink.gif
Ampy:
Denon AVR-2809
H/K AVR355
H/K AVR645
ONKYO TX-SR706
ONKYO TX-SR806
Kolumny, do takiego pomieszczenia (nawet jeśli mają nagłośnić tylko połowę) potrzeba dużych sprzętów, do kina poleciłbym bez zastanawiania JBLe ES100, ale nie wiem czy będą ci pasować w stereo, bo one są bądź co bądź specyficzne (sporo wyższego basu). Poza tym:
DALI Concept 8
Magnat Quantum 607
Cerwin Vega VE-12
CANTON GLE409/490
Mission M35i

Jeśli chodzi o końcówkę mocy, to musisz się wstrzymać, bo na ten cel będziesz musiał mieć jakieś 3000-3500zł, a oto co najlepiej przesłuchać:
Advance Acoustic MAA406 (teraz nie mają swojej strony, bo jest w budowie)
Xindak XA8550S
Arcam P90
Audionet AMPIII, albo AMPIV jeśli byś chciał mieć bi-amp
Napisano
Dzięki, zostawmy końcówkę mocy na razie na boku.

No trochę to wszystko kosztuje, ciężko się będzie zmieścić w budżecie.
Chyba jedynie Onkyo TX-SR706 + Mission M35i by się zmieścił (kolumny
liczbę zestaw 5.0 lub 5.1).

Tak z innej strony, pozwolę sobie zadać kilka pytań, które może bardziej pozwolą mi zrozumieć czym
się kierować przy wyborze (pochodzę coś posłuchać, ale chcę się przygotować teoretycznie):
- a takie np. JAMO S 606 HCS3 + SUB 200 nie byłyby wystarczające? w porównaniu np.
do tych mission m35i lub lepszych? albo może tonsil maestro II 130? a może jakieś koda?
- czy nie wystarczy H/K AVR255? czego mu brakuje w stosunku do AVR355 albo onkyo 706?
- mając do wyboru H/K AVR255 i Onkyo TX-SR706 (porównywalne ceny) w jakim iść kierunku?
- jak bardzo potrzebuję subwoofera?

I jeszcze jedno pytanie techniczne na temat tego pre-out i podłączania końcówki mocy.
Niektóre tańsze modele mają tylko Pre-out sub, te droższe mają pre-out osobno
na sub, fronty, itd. Do czego się podłącza więc tą końcówkę mocy? Preout sub wystarczy?
A gdzie wtedy się podłącza subwoofer?

dzięki icon_smile.gif
Napisano
Nieczęsto wypowiadam się w "kinie domowym"
Tym razem jednak zrobię wyjątek.
Potrzebujesz klocka do Kina domowego/Stereo

Jeśli dopuszczasz klocki drugiej świerzości rozważ może Yamahę DSP-A1.
Zgodnie z opinią Radi73 w stereo jest trudna do pobicia, a jednocześnie oferuje dźwięk 5.1. Nie ma w niej żadnych 7.1 czy HDMI ale ..... i tak planujesz system 5.1 a HDMI cóż zawsze obraz można podłączyć bezpośrednio do telewizora.
Napisano
Cytat

No trochę to wszystko kosztuje, ciężko się będzie zmieścić w budżecie.
Chyba jedynie Onkyo TX-SR706 + Mission M35i by się zmieścił (kolumny
liczbę zestaw 5.0 lub 5.1).

Pomyślałem, że może kupiłbyś fronty, później końcówkę/resztę kolumny icon_wink.gif

Cytat

Tak z innej strony, pozwolę sobie zadać kilka pytań, które może bardziej pozwolą mi zrozumieć czym
się kierować przy wyborze (pochodzę coś posłuchać, ale chcę się przygotować teoretycznie):
- a takie np. JAMO S 606 HCS3 + SUB 200 nie byłyby wystarczające? w porównaniu np.
do tych mission m35i lub lepszych? albo może tonsil maestro II 130? a może jakieś koda?
- czy nie wystarczy H/K AVR255? czego mu brakuje w stosunku do AVR355 albo onkyo 706?
- mając do wyboru H/K AVR255 i Onkyo TX-SR706 (porównywalne ceny) w jakim iść kierunku?
- jak bardzo potrzebuję subwoofera?

1. TONSIL nie byłby lepszy, JAMO są dobre w kinie, ale po pierwsze trochę małe na 40m2, a po drugie w stereo brakuje im "tego czegoś". KODA możesz próbować, ale ją wybiera się raczej do zestawów za 3000-4000zł całość z subem icon_wink.gif
2. Z modelami to tak jest, że im wyżej tym lepiej, w sumie w twoim przypadku pewni 255 wystarczy, bo i tak kupisz końcówkę (prawdopodobnie), ale musisz sam sprawdzić icon_wink.gif
3. ONKYO vs H/K, ciężka sprawa oba są dobre, myślę, że raczej Harman, ale to moja sugestia
4. Suba kupisz sobie na końcu, mam w domu zestaw (M-Audio) na 40m2 i na początku bez suba dawał radę, a potem jak dokupisz to tylko wzrasta zadowolenie icon_wink.gif

Cytat

I jeszcze jedno pytanie techniczne na temat tego pre-out i podłączania końcówki mocy.
Niektóre tańsze modele mają tylko Pre-out sub, te droższe mają pre-out osobno
na sub, fronty, itd. Do czego się podłącza więc tą końcówkę mocy? Preout sub wystarczy?
A gdzie wtedy się podłącza subwoofer?

Pod PRE-OUT SUB podpinasz suba to jest wyjście 1RCA tzw. LFE tzn. z odfiltrowaną górą pasma. Końcówkę podpinasz pod PRE-OUT FRONT, bo ma zasilać kanały przednie icon_wink.gif
Napisano
Zgadzam sie HK255 jest ciekawsza propozycja .... HK355 jest troszke lepszy - mocniejszy, ma mozliwosc ustawienia opoznienia dzwieku wzgledem obrazu, ma ZONE2 i pilota ktory sie uczy ;D Czy to usprawiedliwie okolo 1000zl wyzsza cene... Przy takim budzecie bym kupil HK255 icon_smile.gif

Subwoofer mozna kupic na koncu i nie musi byc tej samej firmy .... Suba podpinasz jak kolega wyzej mowil do SUB PREOUT - jezeli sub ma taka mozliwosc dobrze jest kupic kabelek RCA w wersji "Y" czyli do suba wchodza dwie koncowki RCA a do ampli tylko jedna.

Koncowke zgadzam sie do PREOUT front icon_smile.gif

Reszte informacji zostawilem na privie icon_wink.gif
Napisano
hej,
dzięki za opinie do tej pory,
nastał weekend i trochę czasu więc wracam do tematu icon_smile.gif

byłem w tygodniu nieco posłuchać.
przekonałem się, że JBL es80 brzmią mi znośnie, wharfedale (nie pamiętam dokładnie,
ale coś podobnego rozmiarowo i budżetowo) trochę nie bardzo,
dali concept 6 - chyba najlepiej z tych trzech. słuchałem na NAD C315BEE i Denon 2310.

po tych odsłuchach, czytaniu i przemyśleniach zaczynam się skłaniać ku temu, żeby
kupić zarówno KD, jak i stereo od razu. podawaliście tutaj całkiem drogie te końcówki mocy,
ale ten NAD315 brzmiał jak dla mnie wystarczająco dobrze i lepiej od amplitunera AV.

zastanawiam się więc jak w rozsądnym budżecie skomponować zestaw amplituner AV+stereo.
dodatkowo jest niepodważalne icon_smile.gif wymaganie żony, żeby oba elementy wyglądały tak samo. amen.
z tego powodu chyba musi odpaść ten NAD.
wybrałem takie zestawy, które byłyby akceptowalne budżetowo (łącznie ok.4300 zł) parami tego samego
producenta, żeby spełnić wymaganie żony:
1. H/K AVR 255 + H/K 980
2. Denon 2309 + Denon PMA-700E
3. Onkyo TX SR-706 + Onkyo A-9355
Co o tym myślicie?
Do tego doszłyby kolumny 5.0 (na początek bez suba, w przyszłości jeśli będzie trzeba coś się dokupi) typu tych dali concept 6/8
i odtwarzacze cd/dvd/br - ale to się potem dobierze do zestawu.
Ewentualnie może ktoś ma inną koncepcję na taką mniej więcej kasę?

pzdr.
Napisano
Witam. Starałem się wnikliwie przeczytać Twój post i podpowiedzi forumowiczów. I chciałem się zapytać (bo nie zauważyłem, byś miał zastrzeżenia do tzw. używek), co w tym temacie? Bo tak jak napisał kaczor jest dostępny na rynku taki stary ,,król" kina domowego jak YAMAHA DSP-A1, który rewelacyjnie radzi sobie w stereo. Wiem z autopsji (obcuje z nim już prawie 9 lat!!!!), że doskonale napędza współczesne głośniki różnej maści (sporo w tym temacie eksperymentowałem). Dlatego proponuje rozejrzeć się za nim (ok. 2000 zł) i dokupić np. markę która znasz z niższej serii Concept, ale proponuje Ci: DALI Ikon 6 (ok. 3500 zł para) w sumie daje budżet 5500 zł, ale zawsze pozostają negocjacje - a wrażenia bezcenne.................. he, he. Kolega audiofil niedawno dorwał DSP-A1 właśnie za dwa klocki, widziałem jednak i niższe stawki. Natomiast dźwięk otrzymasz na miarę integry za blisko 5000 zł, to naprawdę kawał porządnego i ciągle świerzego dźwięku!!!!!!!!!!!!!

Jest na wystawiony: http://www.allegro.pl/item753137754_yamaha_dsp_a1.html
oraz: http://www.allegro.pl/item746351113_yamaha...an_idealny.html
Napisano
z używkami są dla mnie dwa problemy:
- jak pisałem wyżej wymaganie (żony-nawet jeśli nie jest racjonalne z punktu widzenia dźwięku, to trzeba to uszanować), żeby cały zestaw (kd,stereo,playery) wyglądał tak samo - ciężko to będzie skompletować
- myślę, że jestem trochę zbyt zielony w temacie, żeby kupować użytki; to jest trochę kasy, a ja nie mam możliwości i wiedzy, żeby dobrze sprawdzić kupowany produkt; zazwyczaj też trzeba to kupować zdalnie np. przez allegro, i w ogóle są małe szanse na możliwość sprawdzenia, odsłuchu; wolę więc pozostając przy budżecie mieć efekt może i trochę gorszy, ale za to pewny;
- już konkretnie do tego modelu - wolałbym jednak wejście hdmi z obsługą dźwięku, daje to możliwość podpięcia notebooka, z którego mam tylko wyjście hdmi (z obrazem i dźwiękiem); może nie najważniejsze w tym wszystkim, ale przydatne;