krisgce Napisano 28 września 2009 Udostępnij Napisano 28 września 2009 Witam. Może dość prosty problem ale dla mnie nie po prostu zostałem posiadaczem nowych kolumn i nie mam kabli nie wiem jakie tam pasują Chce zastąpić nimi stare kolumny które do wzmacniacza podłączone były na drutach że tak powiem Wstawiam foto: Proszę o pomoc jakie kable są potrzebne, nazwa końcówki itd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 28 września 2009 Udostępnij Napisano 28 września 2009 Kabel powinien mieć 2-2,5 mm2 przekroju no i oczywiście musi być kablem głośnikowym To wydatek od kilku zł za metr bieżący do .... ograniczeń z góry w zasadzie brak , w zależności czy piszący będzie należał do "słyszących grę kabla" czy "do niesłyszących" - ja jestem w tym temacie mocno sceptyczny.Do do samego podłączenia -> każdy szanujący się kabel ma jeden z przewodów znaczony (zwykle czarną linią na izolacji na całej długości) - podłącz znaczony przewód do + (czerwone) i w kolumnie i we wzmacniaczu, identycznie w obu kolumnach. Znaczenie ma tu podłączenie identyczne, a nie (oczywiście) czy przewód znaczony czy nie znaczony do + podepniesz.Podłączyć możesz na klika sposobów -> wtykami bananowymi (wtykasz do widocznej na foto dziury i tyle), widełkami (odkręcasz odrobinę nakrętkę (tę na foto), pod nią widełki i dokręcasz) oraz bez dodatkowych zakończeń, skręcony elegancko (żeby nic nie sterczało na boki - zwarcie obu wtyków w kolumnie grozi szybkim i niechlubnym końcem kolumny!!!) drut (po zdjęciu izolacji z ok 5 mm) wtykasz w dziurkę w "śrubie", którą zobaczysz po odkręceniu o kolka obrotów nakrętki (tej z foto) i dokręcasz mocno, acz bez zbędnej przesady (żeby przewodu nie uciąć )Powodzenia.PS. Zerknij TUTAJ i TUTAJ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisgce Napisano 28 września 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 września 2009 Bardzo dziękuję wszystko kupione zrobione i tak dalej Dzięki za tak dokładna instrukcje Mam jednak problem ze wzmacniaczem jak podłącze dwie kolumny to jedna ciszej gra;/ i nie jest to wina kolumny bo jak podłącze odwrotnie to ta druga ciszej gra a ta pierwsza dobrze... Ogólnie mam tam 4 wejścia, kombinowałem jakieś ustawienia stereo czy tam inne próbowałem i ciągle to samo gdy podłącze obojętnie która kolumnę do jednego gniazda to działa ale do innych gniazd strasznie cicho ;/Podobno coś z końcówką mocy ale o co chodzi to ja nie wiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 września 2009 Udostępnij Napisano 28 września 2009 Sprawdź co się dzieje jak podpepniesz sprzęt pod inne gniazdo. Np. zamiast pod CD to pod AUX czy TUNER.Poza tym - czy balans działa Ci prawidłowo? Jak masz w pozycji środkowej to która kolumna gra ciszej - czy możesz to zniwelować dając odpowiednio mocniejsze wzmocnienie?Poza tym podaj jeszcze trochę informacji ...Jaki masz wzmacniacz i co masz do niego podpięte?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts