Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Może dość prosty problem ale dla mnie nie icon_razz.gif po prostu zostałem posiadaczem nowych kolumn i nie mam kabli nie wiem jakie tam pasują icon_razz.gif Chce zastąpić nimi stare kolumny które do wzmacniacza podłączone były na drutach że tak powiem icon_razz.gif
Wstawiam foto:

Proszę o pomoc jakie kable są potrzebne, nazwa końcówki itd icon_smile.gif
Napisano
Kabel powinien mieć 2-2,5 mm2 przekroju no i oczywiście musi być kablem głośnikowym icon_smile.gif
To wydatek od kilku zł za metr bieżący do .... ograniczeń z góry w zasadzie brak icon_wink.gif, w zależności czy piszący będzie należał do "słyszących grę kabla" czy "do niesłyszących" - ja jestem w tym temacie mocno sceptyczny.
Do do samego podłączenia -> każdy szanujący się kabel ma jeden z przewodów znaczony (zwykle czarną linią na izolacji na całej długości) - podłącz znaczony przewód do + (czerwone) i w kolumnie i we wzmacniaczu, identycznie w obu kolumnach. Znaczenie ma tu podłączenie identyczne, a nie (oczywiście) czy przewód znaczony czy nie znaczony do + podepniesz.
Podłączyć możesz na klika sposobów -> wtykami bananowymi (wtykasz do widocznej na foto dziury i tyle), widełkami (odkręcasz odrobinę nakrętkę (tę na foto), pod nią widełki i dokręcasz) oraz bez dodatkowych zakończeń, skręcony elegancko (żeby nic nie sterczało na boki - zwarcie obu wtyków w kolumnie grozi szybkim i niechlubnym końcem kolumny!!!) drut (po zdjęciu izolacji z ok 5 mm) wtykasz w dziurkę w "śrubie", którą zobaczysz po odkręceniu o kolka obrotów nakrętki (tej z foto) i dokręcasz mocno, acz bez zbędnej przesady (żeby przewodu nie uciąć icon_wink.gif )
Powodzenia.

PS. Zerknij TUTAJ i TUTAJ
Napisano
Bardzo dziękuję wszystko kupione zrobione i tak dalej icon_smile.gif Dzięki za tak dokładna instrukcje icon_biggrin.gif
Mam jednak problem ze wzmacniaczem icon_neutral.gif jak podłącze dwie kolumny to jedna ciszej gra;/ i nie jest to wina kolumny bo jak podłącze odwrotnie to ta druga ciszej gra a ta pierwsza dobrze... Ogólnie mam tam 4 wejścia, kombinowałem jakieś ustawienia stereo czy tam inne próbowałem i ciągle to samo gdy podłącze obojętnie która kolumnę do jednego gniazda to działa ale do innych gniazd strasznie cicho ;/

Podobno coś z końcówką mocy ale o co chodzi to ja nie wiem icon_razz.gif
Napisano
Sprawdź co się dzieje jak podpepniesz sprzęt pod inne gniazdo. Np. zamiast pod CD to pod AUX czy TUNER.
Poza tym - czy balans działa Ci prawidłowo? Jak masz w pozycji środkowej to która kolumna gra ciszej - czy możesz to zniwelować dając odpowiednio mocniejsze wzmocnienie?

Poza tym podaj jeszcze trochę informacji ...
Jaki masz wzmacniacz i co masz do niego podpięte?

Pozdrawiam