Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Pytanie kompletnego laika:) Poszukuję zestawu do pokoju 4x3 m na poddaszu (docelowo inny pokój max 20m2). Po długiej lekturze wybrałem wstępnie Denon AVR 1909 / 1509 lub jakiś HK plus zestaw Jamo S 606 Hcs 3 bez sub'a. Stosunek muzyka/film - 50/50. Nie interesuje mnie zakup DVD (muzyka i filmy z laptopa). Pytanie:
1)czy to dobrze zagra? (nie zalezy mi zbytnio na potężnym basie)
2) Czy jakość muzyki będzie w stereo znośna? (w cenie 3-3,5k)
3) Jaki ewentualnie model Harmana?
4) Czy może kompletnie inna konfiguracja / inne głośniki?
Pokój jest malutki, łóżko - odsłuch:) we wnęce (2 głośniki bym umiescił w "głowie" "nogach" łóżka. Temat wałkowany poraz n-ty ale będę wdzięczny za pomoc. Moja wiedza to "mniej niż zero" . Nie mam możliwości odsłuchu (brak czasu, ciągłe rozjazdy). Kupię w ciemno. Pozdrawiam M.
Napisano
Nie chciałem zakładać nowego topicu a "olśniło" mnie. Mam zintegrowaną kartę muzyczną w laptopie :( Hmm kupię kino a film będzie z 2 głośników (jeśli dobrze rozumuję). Proszę doradźcie, co jest najlepsze:
-zewnętrzna karta muzyczna USB (wyczytałem że sa takie)
-dokupić dvd np pioneer dv 410
-amplitunery potrafią "czytać" divixy z gniazda usb ? z tego co widzę to denony nie posiadają usb:(
Mam kompletny mętlik, filmy oglądam z laptopa na LCD Sharp DH65e (ten mam usb ale nie odtwarza divx).
Będę wdzięcny za poradę (staram się ogrniczyć koszty)
Napisano
W takim ukladzie najlepiej bedzie jak kupisz dobry wzmacniacz z konkretnymi dwoma frontowymi glosnikami. Jakosc bedziesz mial super i najlepiej to sie w takim ukladzie sprawdzi. Za 4 tys mozna wyrwac cos bardzo dobrego .... w razie czego chetnie pomoge icon_smile.gif
Napisano
Zależy mi żeby jednak było to KD:) Myślę o zakupie karty zewnętrznej USB (może znacie jakąś dobrą) - tutaj przemawia wygoda (użycie winampa, playerów do divx-ów). Jest możliwość podpięcia do amplitunerów usb i odtwarzanie filmów/mp3? ( zależy mi na Denon, HK, Onkyo, Pioneer). W przyszłości pewnie dojdzie odtwarzacz DVD (polecana na forach Yamaha).
Napisano
No zewnętrzna karta muzyczna ok .....ale jak sam piszesz oglądasz divx czy DVD ? divx to przewaznie ścieżka dwukanałowa a nie 5.1 , więc nawet zewnętrzna karta Ci nie pomoże ....Ja w takiej sytuacji kupiłem wzmaka stereo z CD , do tego DVD DV410 , DVD specjalnie do odtwarzania dixv z pena .

M
Napisano
Oglądam dvd-ripy (jakieś 10 % w AC3) . Ten odtwarzacz DV410 myślę, że byłby lepszym pomysłem. DVD DV410 czyta bez problemu czcionki i różne formaty? Martwi mnie też jakość muzyki wypuszczonej z laptopa (Asus, karta zintegorwana) - po podaniu sygnału na np. Denona będzie ładnie brzmiała muzyka?
Napisano
Jezeli chcialbys aby bylo dobrze i tanio to pozostaje niesmiertelna konfiguracja HK255 + JAMO S 606 icon_wink.gif Moge pomoc w zakupie i nakierowac na oplacalne sklepiki pod taki zestaw - w razie czego napisz na priva to pomoge. Nic lepszego w tej cenie raczej nie wykombinujesz icon_wink.gif
Napisano
Tylko, że 255 + S606 będzie siłą rzeczy znacznie droższy od 155 czy ONKYO 606. Pisałem już o 255 koledze wcześniej, ale budżet jest jaki jest i chyba nie ma rady icon_wink.gif

jamnikkk
Zarówno pomysł DV410 jak i karty USB jest dobry. Pierwszy da ci łatwość i szybkość obsługi, a drugi wszystkoodtwarzalność. Wadą pierwszego będzie jakość stereo (głównym problemem jest sam odczyt, ten z kompa jest bez strat, ale napęd DV410 to nie jest audiofilska konstrukcja), a drugiego hałas i brak obsługi zdalnej.
Wybór należy do ciebie, jeśli chcesz jakieś typy kart to polecam CREATIVEa Surround X-Fi 5.1. Naprawdę niezły sprzęt jak za tą cenę (250-300zł), używam takiej od dłużeszego czasu i jest naprawdę w porządku. Mam ją podpiętą do swojego zestawu złączem cyfrowym (optycznym) i jakościowo gra podobnie do mojego Blu-Raya (a jego cena jest znacznie wyższa niż Pioneera 410).
Napisano
Dzięki pacio94 za odzew. Powiem szczerze, że już byłem zdecydowany na Pioneera:) Może z czasem zaszaleję i wezmę to i to (ale czy jest sens?). Co bys polecił z Denona? Mam dylemat Harman czy Denon - czy do muzyki, przeważnie rockowej, któraś z tych firm jest lepsza? Rozważam raczej dolną półkę dolnej półki:) Harman 155 lub Denon 1509/1709/1909. Z tych Denonów który byś polecił? Docelowo nie chcę bluray'a, nie wiem czym tak naprawdę one się różnią (system taki owaki i tak nic mi nie mówi - przesiadam się z "wieży" Philipsa i Sony:))) Zależy mi, żeby fajnie muzyka grała no i żeby filmy na Sharpie się przyjemnie oglądało:) Nie wiem czy warto dopłacać więcej (H/K 255 , Denon 1909).
Abstrahując śmieszą mnie wyższe ceny za czarne obudowy Denona (taki raczej chcę) - dla mnie to śmiech na sali.
Napisano
Jesli zastanawiasz sie nad tymi piecioma amplitunerami to według mnie sprawa wyglada nastepujaco
najlepszy z nich oczywiscie według mnie jest:
1. H/k 255 cena ok 2100 zł
2. DENON 1909 ok 1700 zł mniej wiecej ta sama półka co H/K 155 ok 1550zł no denon troche lepszy moze nawet wiecej niz troche.

No i zostały jeszcze denon 1509 ok 1100zł i 1709 1550 zł one nie wiele miedzy soba sie różnia.

W tym przedziale cenowym mam dla ciebie inna propozycje denon 2308 za 1800 zł http://www.allegro.pl/item756074835_amplit...owy_silver.html
tym bardziej ze nie chcesz bluray'a. A 2308 jest o wiele lepszy od 1909 a tylko 100 zł wiecej.
Napisano
Witam,
Chciałbym wszystkim podziękować za pomoc. Zrezygnowałem z Denona i H/K na rzecz Pioneer VSX-818V-S + DVD PIONEER DV-410V-S + Jamo S 606 Hcs 3 - wszystko za 2450:) To cena mnie przekonała:) Nie robiłem kalibracji ale na 2 głośnikach (mp3 z wejścia USB) nie grało rewelacyjnie. Jeśli się spotkaliście z tym amplitunerem podzielcie się czy już mam się martwić:)
Napisano
Cytat

Nie robiłem kalibracji ale na 2 głośnikach (mp3 z wejścia USB) nie grało rewelacyjnie. Jeśli się spotkaliście z tym amplitunerem podzielcie się czy już mam się martwićicon_smile.gif

jamnikkk
A czego oczekujesz po dźwięku z MP3? Rewelacji raczej nie będzie.
Natomiast kocerty na DVD czy muzyka z płyt CD brzmi poprawnie.

Poza tym warto pamiętać, że nie ma co oczekiwać cudów z jakością, gdy się wydaje na cały zestaw 2 i pół tysiąca.
W każdym razie sprzęt jest wart swojej ceny, zestaw z kolumnami Jamo jest poprawny - ale zawsze amplituner kd z 5 kolumanmi zabrzmi słabiej, niż jest zestaw stereo z 2 kolumnami za tę samą cenę. A jeszcze lepiej zazwyczaj zagra za tą cenę używany sprzęt z wyższej półki icon_lol.gif

Nawet ten sam komplet Pioneera i słabsze kolumny Jamo S506 dawały się słuchać (choć było ciut gorzej niż z takimi jak Twoje S606) . Poczekaj trochę, osłuchaj się - potem spróbuj podłaczyć odtwarzacz CD zamiast słuchać MP3 i powinno być trochę lepiej! icon_razz.gif

No i trzeba sprawdzić ustawienia menu amplitunera, rozstawienie kolumn - no i za jakiś czas można jeszcze pobawić się z innymi kablami (zapewne nie szalałeś przy zakupie kabli...)

Pozdrawiam
Napisano
No fakt z kablami nie szalałem , jakieś 3zł za metr do głośników, optyczny i HDMI - Thomson. Mp3 słuchałem tylko z USB bo nie opanowałem jeszcze podłączenia DVD:) działa mi tylko dźwięk z TV (o optyku) za to nie działa menu OSD przez HDMI przez to brak kalibracji i zmiany ustawień. Ale może w końcu to opanuję:)
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
O ile pamiętam moje spotkania z VSX-818, to menu ekranowe nie działa przez kabel HDMI...
a tylko SVHS lub cinch (miałem oba kable, ale którym podłączałem to Ci nie powiem).

DVD możesz podłączyć na 2 sposoby:
- 2x cinch jako analogowy sygnał stereo (wygone dla odtwarzania płyt CD)
- 1x cinch (coaxial) jako cyfrowy sygnał wielokanałowy, dekodowany

Wg mnie wygodnie jest podpiąć wielokanałowo pod gniazdo DVD i w menu wybrać opcję COAXIAL,
a parą cinch pod gniazdo AUX czy CD i ustawić ANALOG.
Do tego jeszcze masz możłiwość wyboru czy sygnał stereo, czy rozbicie na wielokanałowość.

Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)
Zarówno jeden jak i drugi zestaw nadają się na śmietnik, praktycznie od razu i w ciemno... do kosza i narazie. Co to znaczy "niesamowitą" jakość dźwięku??? Odcięcie przy 120 i reszta do podkręconego i ustawionego w rogu sub'a żeby podłoga się trzęsła a wszystko powyżej 120 z satelit żeby zeby bolały??? Prosze cię...
Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować w całości!