immortal Napisano 29 października 2009 Udostępnij Napisano 29 października 2009 Cześć,Panowie mam wielką prośbę o pomoc w wyborze sprzętu stereo do mieszkania.Przeglądałem przez ostatni miesiąc sporo materiałów w internecie na temat sprzetu stereo ale wciąż mam pewne wątpliwośći. Ale do rzeczy....pokoj ma ok. 20m2poszukuję wzmacniacza używki do 300-400zł oraz kolumn stereo do 800zł - tak żeby nie przekroczyć łącznie 1200złprzeznaczenie sprzętu - odtwarzanie muzyki z kompa i CD - głównie rock/metal - nie jestem tam jakims audiofilem itp W zasadzie byłem zdecydowany na kolumny podłogowe ale ostatnio znajomy mi powiedział że podłogowe mogą stać tylko na podłodze a ja planuje je postawić na szafce/komodzie TV (wysokośc około 50cm) po obu stronach TV. - więc już całkiem zgłupiałem i nie wiem czy podłogowe czy podstawkowe wybrać.Poniżej załączam rysunek z planem pokoju.planJeżeli chodzi o wzmacniacz to w zasadzie z wyborem nie mam porblemu bo wybór jest duży i można dostać porządny sprzęt za rozsądne pieniądze.Liczę że pomożecie we właściwym wyborze tych kolumn. Jakie lepiej się sprawdzą w takim rozstawieniu.Dzięki z góry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
immortal Napisano 30 października 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 października 2009 co jest Panowie nie pomożecie laikowi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 października 2009 Udostępnij Napisano 30 października 2009 Kolumny mogą być tylko podstawkowe.Gdybyś zastosował podłogowe wysoko tonowy znalazł by się za wysoko.Do tego charakterystyka kolumn jest optymalizowana w zależności czy jest to kolumna wolno stojąca czy podstawkowa.Wiadomo że szafka nie będzie idealna jako podstawka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 30 października 2009 Udostępnij Napisano 30 października 2009 Poszukaj najpierw na forumtemat 1temat 2 (tutaj masz dwa kolejne linki do starszych) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
immortal Napisano 1 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2009 Ok. Sprawa kolumn już wyjaśniona. Wybrałem Wharfedale Diamond 9.4. Mają wysokość 80cm + komoda 47cm = to da ok 130cm.Zostało mi ok. 400-500zł na wzmacniacz który je należycie rozbuja... Myślałem o czymś z Onkyo lub Sony.Czy słuchana muzyka (rock/metal) mają tu też wpływ na wybór klocka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirs Napisano 1 listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 listopada 2009 Witam.Piszesz że sprawa kolumn jest wyjaśniona.Otóż nie.Zakładając ten temat i prosząc o radę powinieneś czytać to co pisza koledzy na forum.Przeczytaj wątek kolegi KIBIC 1 i zastanów sie co zrobiłeś żle.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
immortal Napisano 1 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2009 Oczywiście że czytałem wszystko to co pisali koledzy wyżej. A finalna decyzja o zakupie w tym przypadku w/w kolumn to wypadkowa tego co sam wyczytałem w interneci, porad z różnych for, oraz rozmowy ze znajomym który ma większe ode mnie pojęcie w tej materii.Podobnie będzie ze wzmacniaczem... tzn. chcę poznać opinie, porady oraz ich uzasadnienie osób z tego forum + jakaś tam własna wiedza na temat doboru wzmacniaczy co w rezultacie ma dać moją własną decyzję co do wyboru konkretnego sprzętu.Na tą chwilę ciekawi mnie zdanie osób, które hipotetycznie mają w pokoju ok. 20m2 Wharfedale Diamond 9.4, słuchają rocka/metal, mają 400zł w porteflu i stoją przed dylematem doboru odpowiedniego wzmacniacza.Liczę że ktoś taki się znajdzie i pomoże, zamiast prawić nic nie wnoszące do tematu morały... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osiken Napisano 1 listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 listopada 2009 Cytat Liczę że ktoś taki się znajdzie i pomoże, zamiast prawić nic nie wnoszące do tematu morały... Pomoc zaoferowano kilka postów wyżej, podsuwając Ci kilka wątków pod nos. Po co zakładasz wątek, skoro sam wiesz najlepiej? Kolumn nie stawiałbym na komodzie, zapoznaj się z propozycjami ustawień kolumny względem słuchacza (na forum).Skoro zakupiłeś kolumny za daną kwotę, to na forum znajdziesz także odpowiedzi dot. ceny, wokół której wzmacniacz powinien oscylować.Zapewne kupisz to co poradzi Ci kolega, ale na przyszłość warto przejrzeć kilka tematów... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 1 listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 listopada 2009 Wybierz Onkyo wybór na Allegro najczęściej jest spory ,ceny nie za wysokie.Wzmacniacz może być dobry albo zły.Wzmacniacz który się sprawdza tylko na konkretnej muzyce jest na pewno zły.A to jak pasuje do twoich kolumn to można sprawdzić tylko stawiając go u siebie w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts