Gość Wicek Napisano 31 października 2009 Udostępnij Napisano 31 października 2009 Diora Hi-Fi znów na rynku? Pisali gdzieś w gazecie, że podobno ma być wzmak i zestaw kolumn. Wracają już ze 3 lata, ale wreszcie niby mają gotowy produkt. Na innych forach tez piszą że powracają ale nie wiadomo co z tego wyjdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wicek Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2009 Z tego co udało mi się dowiedzieć, sprzet jest juz w magazynie, w ciągu paru tylko dni będzie w sieciach typowo RTV (żadna biedronka czy lidl). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2009 Pewnie na zasadzie kultowego motocykla Junak!Robione w PRC i jedynie nazwa krajowa!!! A dowcip pewnie znacie... - Trzy najczęściwj używne słowa na świecie?- Made in China... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 5 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2009 Cóż wielcy potentaci światowi w dziedzinie audio i video przenieśli produkcję do Chin. A swoją drogą te sieci RTV, to raczej będą MM "dla idiotów" i tym podobne pewnie.Tak, czy inaczej informacja o reaktywacji Diory cieszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wicek Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Koledzy, koledzy ...Od razu sceptycznie podchodzicie do tematu ... http://allegro.pl/item842975240_nowosc_kin...mn_dodatki.html(narazie ...) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Wypisz wymaluj Koda połączona z Fergusonem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Wicekzmobilizowałeś mnie do przejrzenia zasobów sieciowych. Jak na razie na stronie Diory raczej więcej informacji historycznych.http://www.diora.com.pl/ Ciekawe jak spisuje się sprzęt, który zamieściłeś w linku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Cytat Wypisz wymaluj Koda połączona z Fergusonem Chyba raczej VK....nie Koda:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 belfer54 czy ja Ciebie tam na forum dobrze dojrzałem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Dobrze mnie dojrzałeś A co mam sobie żałować, w końcu byłem przez wiele lat użytkownikiem polskiego sprzętu a Diora też u mnie gościła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Takie reaktywacje to wspaniała sprawa, z miłą chęcią człowiek by spojrzał na nowe wydania..Inna sprawa.. oby reaktywacja nie wyglądała tak jak w Tonsilu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Niestety obawa taka istnieje. Polski przemysł elektroniczny, szczególnie audio/video nie miał nigdy popularnie mówiąc szczęścia. Wspaniałe rozwiązania i polska myśl techniczna wielokrotnie były niweczone przez głupotę. Przykładów mamy na potwierdzenie mnóstwo. Szkoda, że ostatnie projekty Diory nie ujrzały światła dziennego.Miejmy nadzieję, że obecne plany zostaną zrealizowane, czego im życzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Rzeczywiście belfer54 ma dużo racji w stwierdzeniu "Polski przemysł elektroniczny, szczególnie audio/video nie miał nigdy popularnie mówiąc szczęścia". Choć nie można powiedzieć,że nie był doceniany. Jak wiadomo lat temu ileś do tyłu, to właśnie w Polsce były produkowane głośniki dla Pioneer`a. Przez wiele lat były również u nas produkowane obudowy głośnikowe dla Kanadyjskiego Canton`a i dla któregoś z Duńczyków ale niestety nie pamiętam który to był. Myślę ,że właśnie wtedy wystarczyło zadziałać odpowiednio w strefie marketingu a być może polska elektronika "audio" w klasie popular + high end wyglądałaby dziś zdecydowanie inaczej. A tak jaest jak jest. Do d.... . Poza bardzo, bardzo nielicznymi przypadkami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 CooleditNie zapominajmy o nieszczęsnym Tonsilu, o którym wspomniał muzyczny_gość. Głośniki tej firmy znajdziemy w produktach takich firm jak Mission, Totem. Zresztą od lat jestem użytkownikiem kolumn kanadyjskiej firmy Totem i nie żałuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Czyli następne potwierdzenie faktu,że brak naszym firmom speców od marketingu i promocji. A z Tonsilem też miałem styczność w postaci Altusów 110 które zagrały znacznie lepiej dopiero po niewielkich przeróbkach. Zresztą z tego co pamiętam to chyba był taki okres w historii Tonsilu, kiedy byli jednym z największych - i lepszych - na świecie producentów głośników. Gdyby połączyli te obudowy i głośniki w kotle nazwanym marketing mogło by to dziś całkiem inaczej wyglądać. A tak to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 U mnie Tonsil występował w dwoch etapach - pomimo wszystko mam ogromny sentyment do tej firmy..a tej chwili Tonsil.. to już kolejna sam nie wiem która odmiana: http://www.tonsil-meble.pl/dodatkowo jest pewna informacja z którą zapoznałem się kilka tygodnie wcześniej.. a mianowicie:________________________________________________________________________________" Z przyjemnością informujemy, że z uwagi na liczne zapytania telefoniczne oraz maile związane z zestawem eksportowym „MNP”, Zarząd Firmy Tonsil – Meble Sp. z o.o. zdecydował się przeznaczyć na rynek krajowy specjalną , limitowaną, dedykowaną partię tego zestawu. Wersja limitowana wyróżnia indywidualną, imienną dedykacją dla każdego odbiorcy oraz numeracją na froncie zestawu głośnikowego. Zestawy głośnikowe są już w produkcji i w kolejności zamówień będą dostępne począwszy od października br.Poniżej umieszczamy ilości zestawów głośnikowych, które są przeznaczone w wersji limitowanej:1. 100 zestawów kina domowego tzn. front, sat , centralny, subwoofer2. 500 zestawów frontówWszelkie informacje uzyskają Państwo na firmowym forum. "________________________________________________________________________________ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Też mam do nich sympatię. bo to ich kolumny długie lata u mnie grały.Zastanawiam się jednak czy nie ma w tym wszystkim też trochę winy naszych dystrybutorów którzy większą uwagę przywiązują do zagranicznych producentów traktująć po macoszemu naszych i być może okaże się, że na świecie Tonsil jest liczącym się producentem ale brakuje im kilku flgowców które pozwoliłyby zaistnieć tonsilowi w stryfie high-end? W końcu skoro są w stanie produkować głośniki na miarę Poineer`a, Totem`a czy Mission a obudowy na najwyższym światowym poziomie to czemu nie robią tego na nasz rodzimy rynek. Czyżby tradycyjnie nic się nie opłacało ? Przy producencie tej miary w każdym większym mieście powinien być sklep firmowy a już przynajmniej jakieś stoisko w marketach typu Saturn albo MM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Wiesz, osobiście uważam, że też za długo było produkowane "jedno".. czyli : w kółko Altusy.. i inne tego typu. Zdaję sobie sprawę z braku ew. możliwości w tworzenia owych produktów.. (ostatnio Siesta - a ten który je stworzył - Pan Przemek Koserczyk juz nie pracuje w Tonsilu).Każda firma musi iść z duchem czasu.. a Tonsil dla mnie stanął.. i dawał tylko malusieńkie kroczki..Fachowców od Designu mieli takich sobie A teraz taki mały edit.. tym razem co do Diory zdjęcie mówi samo przez się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Masz w zupełności rację. Nawet takie legendy jak LS3.5 kiedyś przestawały schodzić z linii produkcyjnej ale jednocześnie pracowano nad innymi , godnymi następcami. Nasi jakby troszkę osiedli na laurach i to się zemściło. Altus to nie Garbus którego można produkować 60 lat w prawie niezmienionej formie.P.S.Co do zdjęcia - to to się nazywa wieża przez duże W A to z boku to nie Perfect 150 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Cytat Altus to nie Garbus którego można produkować 60 lat w prawie niezmienionej formie. A chyba właśnie z takiego założenia wyszedł Nasz Tonsil.PS. Zerknij na mój post wyżej dodałem zdjęcie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Pamiętam jak próbowali swoich sił w asortymencie z wyższej półki. Nie pamiętam jednak nazwy ale pamiętam, że były wykończone pięknym czarnym lakierem fortepianowym. To było jakieś 15 lat temu jak je piewszy i chyba ostatni raz zobaczyłem. Jak będę w domu to poszperam swoim przepastnym archiwum i postaram się je odszukać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Poszukaj poszukaj i daj koniecznie znaćW obecnej chwili ich flagowcem chyba ma być Aron(tymczasem wracam do pracy , do wieczora ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Muzyczny_gośćWieża wygląda imponująco. Moja przygoda z firmą Diora zaczęła się bardzo dawno i aż samemu nie chce mi się wierzyć, że to już tyle lat.Pierwszy radioodbiornik Polonez, zakupiony przez moich rodziców to początek mojej drogi audiofilskiej. http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=9Później był Jubilat.http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=349Amator1, Elizabeth, zestaw Kleopatra: tuner TST 102 plus wzmacniacz itd.Szkoda miejsca i Waszego cennego czasu, aby to wszystko zamieszczać. Tak, czy inaczej łza się w oku kręci.A ten Aron podoba mi się. Jeśli kolumny będą tak grały jak wyglądają to "wchodzę" w to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 Muzyczny_gośćPoszukiwania zakończone pełnym sukcesem. Archiwalny artykuł AUDIO nr 1/97 odnaleziony(jak ktoś chce mogę zamieścic skany). A tytuł brzmi:Flagowiec Tonsilu Tango 200A tu linki do opisu i opinii na ich temat:http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/tonsiltango200.phphttp://unitra.eu.org/node/2267plus tak jak pisałem, mogę zamieścić skan archiwalnego artykułu.Mam nadzieję ,że redakcja nie będzie miała nic przeciwko temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2009 cooledit myślę, ze faktycznie może być to kolumna Perfect 150 tak jak powiedziałeś, albo Scherzo.. lub Voyager..ale Voyager był dużo młodszą konstrukcją wieć obstawiam przy dwóch pierwszych. co do Tonsil Tango 200 noo i to jest to czego w Tonsilu zabrakło, jak na koniec lat 90tych konstrukcja nie byle jaka.. takiej konstrukcji brakowała całkiem do niedawna (po za wspomnianymi już Siestami)Nikt nie mówi aby zaraz robić krok milowy w Hi End bo raczej się to nie uda.. ale Tango niezła sprawa;-)(co do odnośników - nikt się chyba nie przyczepi .. nikt nikt)belfer54 no Ty wręcz zabiłeś mnie swoimi przykładami są imponujące.. pierwszego modelu nie pamiętam kompletnie (chyba z racji mojego wieku) (Polonez to mi się kojarz z motoryzacją oraz z jakimś alkoholem )Jubilat - ba to jest radio jakie spotykałem kilkanaście lat temu na praktykach jak byłem w technikum:)Amator1, Elizabeth, zestaw Kleopatra: tuner TST 102 - to już mi w ogóle znane Miło, że poruszyłeś kwestię swojego sprzętu i na pewno miejsca czasu nie szkoda.. ja mogę czytać oglądać..czytać i jeszcze raz oglądać!! Co do Aronów - to taki mebel prawda? wydaje mi się, że poszli na łatwizne i to kopia Siest zaaplikowana w innej obudowie - bardziej meblowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts