Skocz do zawartości

zywontosc plyt CD i pojawiajace sie na nich smugi

Recommended Posts

Napisano
mam kilka pytan odnosnie plyt cd (nie cd-r)

1. czym sa i co co wywołuje dziwne smugi na plytach cd.

2. czy sa to pierwsze objawy starzenia sie plyty?

3. jak dluga jest zywotnosc orginalnej plyty? czy w odpowiednio dobrych warunkach (jesli takie istnieja) jest mozliwe niepogarszanie sie stanu technicznego plyty?

ostatnio slyszalem ze 30 lat to dla plyt cd maximum - jesli chodzi o jej zywot. smutne to jesli to prawda ;/
Napisano
Nie przypuszczam by byla to "tzw. grzybica CD" icon_smile.gif
Patrz link --> http://drukarki.idg.pl/news/31216/Grzybica.CD.html

Te tansze nosniki z uplywem czasu "plowieja". Maja slaba warstwe ochronna.
Powietrze, wilgoc, temperatura na pewno te czynniki wplywaja na zywotnosc CD.

Plyty moga przetrwac naprawde dlugo. Wszystko zalezy od jakosci nosnika, a takze warunkow przechowywania.
Sam posiadam kilka naprawde starych CD po sporych przejsciach i jakos dzialaja icon_smile.gif
Napisano
Gdzieś kiedyś słyszałem albo przeczytałem ,że płyta powinna wytrzymać minimum 1000 odtworzeń co daje trzy lata słuchania dzień w dzień jednej płyty - swoją drogą ciekawe kto by to wytrzymał ,żeby sprawdzić tą teorię. Ale w związku z przeprowadzoną ostatnio przeze mnie operacją czyszczenia wszystkich płyt zauważyłem ,że na niektórych ( jakieś 3 - 4 sztuki) zaczęła się twożyć drobna pajęczynka przypominająca wzory na szybach w czasie dużego mrozu. Dało się to bez problemu usunąć więc chyba nie ma strachu.
Ciekawa sprawa była kiedyś z płytą DVD, funkiel nówką zakupioną w sklepie i oryginalnie zafoliowaną. Otóż pierwszym jak się okazało objawem ale nie budzącym podejrzeń było przejście lasera z jednej warstwy na drugą - po prostu płyta lekko się przycinała w okolicach brzegu płyty. Skończyłem oglądać , odstawiłem na półkę i na pół roku zapomniałem o płycie. Po tym okresie przyszła mi ochota na ponowne obejrzenie filmu. Wyjmuję, wkładam do odtwarzacza a tu kuku. Nawet menu nie odpaliło. Lekki skok ciśnienia bo nie wiadomo co jest grane. Wyjmuje płytę , oglądam i niby wszystko jest OK choć nie do końca. Troszkę inaczej , jakby pokryta jakimś żelem, wyglądała warstwa przeźroczysta. Dotykam delikatnie palcem a to coś jest po prostu lepkie jak pokryte klejem icon_surprised.gif . Więc od razu płyta w kosz. Ale ciekawść zwyciężyła icon_idea.gif . Zrobiłem rzecz normalnie nie do przyjęcia czyli wymyłem płyte wodą z mydłem. I co ? Płyta ruszyła normalnie bez problemów. Lepkość znikła i było jak należy. I ponownie zapomniałem o niej na jakieś pół roku. Niedawno - pamiętając oczywiście o wcześniejszych z nią przygodach - wyjmuję płytę z pudełka, lekko dotykam a tu znowu jak pokryta klejem icon_evil.gif icon_evil.gif . Tym razem już bez eksperymentów od razu do kosza. Ciekawi mnie czy ktoś jeszcze miał taką przygodę z jakąś płytą ?
A w kwestii płyt CD-R to zauważyłem ,że płyty nagrane około 10 lat temu już powoli zaczynają odmawiać posłuszeństwa. Pojawiają się trzaski. zgrzyty , piski a płyta niby wygląda ładnie bez żadnych zarysowań bądź ubytkach w warstwie odbijającej światło lasera.