markot84 #1 Napisano 23 listopada 2009 Witam wszystkich urzytkowników forum, przez parę miesięcy ślędzę wszystkie posty na forum i czas wkońcu zakupić swoję pięrwsze audio. Mam zamiar zakupić na samym początku sam aplituner kina domowego. Będzie to mój pierwszy element kina domowego 5.1. I mam do Was wielką proźbę co mam kupić?Pokoik mam tak z 20m2(narazie w przyszłości coś większego), głównie słucham muzyki, trance oraz dance. Stosunek muzyki do kina tak z 70:30.Na samym początku za dVd posłuży mi ps3. A z czasem kto wie:) Kaskę chcę tak przeznaczyć w granicach 3000 do 4000 tyś. Bardzo Was prosze o poradę, w co mam zainwestować, aby przez dłuży czas posłużyło mi z zadowoleniem. Dziękuję pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #2 Napisano 23 listopada 2009 Ja polecam to czego sam używam, czyli Denona AVR2809, moim zdaniem bardzo dobry wybór, w stereo gra już całkiem nieźle (na poziomie integry 710AE), ma wszystko czego potrzeba w nowoczesnym kinie (dekodery HD, skaler obrazu), a cena jest na niezłym poziomie.Poza tym masz jeszcze Yamahę RX-V1900 i ONKYO TX-SR806 (ewentualnie 876). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
markot84 #3 Napisano 24 listopada 2009 Dziękuję za odpowiedz.Rzeczywiście ten denon to ciekawa propozycja, zamierzam w przyszłości zakupić sobie głośniki z serii JBl es, na sam początek stereo Es 30, więc ten denon powinien dobrze z nimi współgrać.Czyli mam wybrać między tymi aplitunerami: Denon AVR2809 Yamaha RX-V1900 ONKYO TX-SR806A jak wypada Harman kardon AVR 360 albo 460? Dzięki za Odpowiedz.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #4 Napisano 24 listopada 2009 Niestety nie wiem jak gra nowa seria H/K, za pewne całkiem nieźle, więc warto posłuchać. Poziomowo do wcześniej wymienionych bardziej pasuje AVR460. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Szeregowy jurnała #5 Napisano 24 listopada 2009 Ja Ci polecam Onkyo TX-SR706/806 bardzo dobre ampli ((Przekonałem się o tym wczoraj)do tego ładnie grają z PS3 i nie tylko) a H/K jakoś mnie nie ciągnie żeby polecać je komukolwiek duzo jest komplikacji na necie + brak PL inst.obsł. Denona Nie słyszałem to się nie wypowiem. Jeżeli kupujesz ES JBL'a to zainwestuj w ampli z "górnej półki" żeby nie miał problemu z nimi bo słabsze modele będą się z nimi "pocić". Ja osobiście mam 706 i jestem z niego bardzo zadowolony tylko jeszcze swoich kolumn nie mam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
markot84 #6 Napisano 25 listopada 2009 Dziękuję za odpowiedziMam zamiar w przyszłości skompletować całą serie z JBL Es, na samym początku zacznę od satelit Es 30, a w przyszłości es100 oraz es250p. Więc troszeczkę potrzebuję w miarę silniego amplitunera. Muszę się wybrać na odsłuch. Dzięki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
markot84 #7 Napisano 26 listopada 2009 Witam. Tak się zastanawiałem nad wyborem, bo jednak nie codziennie kupuję się kino domowe, więc wybór musi być trafny z wiązku z tym mam pytania. A czym się różni apli Denona avr 2310 od 3310, może opłaca się dołożyc i zakupić pólkę wyższą. A zamiast jbl es30 zacząć kolekcjonować systel L np. na sam początek jbl L830. Czy seria L jest warta dołożenia więcej kasy? Bardzo proszę o Odpowiedzi. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #8 Napisano 27 listopada 2009 Co do amplitunera, różnica cenowa między 2310 i 3310 jest znaczna (w sumie nie wiem dlaczego Denon opuścił serię 28xx moim zdananiem była najlepszym wyborem jakość/cena). Za pewne dobrze ustawione kolumny pokażą różnicę na korzyść 3310, ale musisz sam sprawdzić czy warto dopłacić.JBLe serii ES i L STUDIO są w sumie podobne technicznie. Takie same konfiguracje głośników, te same przetworniki, pewnie poprawiono coś w zwrotnicy (ale nie wiem czy aby na pewno), obudowy są inne, ale tak czysto teoretycznie ta ze skosami z ESek jest lepsza. Ja wolałbym ES100 niż L890 (co zresztą wynika z mojego zakupu), ale jak zwykle powinieneś przetestować samemu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
markot84 #9 Napisano 28 listopada 2009 Witam Dziękuję za Odp ale jestem już po zakupię kupiłem Denona 2809 oraz dwa satelity Es 30 (na sam początek:) ale teraz mam jeszcze jedną prośbę, Jakie kabelki zakupic? Chodzi mi o hdmi oraz jakieś głośnikowe aby były w miarę porządne. Myślałem nad qed, Bradzo proszę o podpowiedz. A drugim pytaniem jest jaka jest różnica między DVD-2500BT A DBP-2010? O co chodzi z "Transoprt płyt Blu-ray" Bardzo proszę wjaśnic mi tak na chlopski rozum. Dzięki pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #10 Napisano 30 listopada 2009 Kable są różne i ich dobór to bardzo indywidualne sprawa, ja radzę ci zakupić na początek jakiegoś Oehlbacha 2x2,5mm i potestować, może się okazać, że właśnie taki tani najbardziej ci podpasuje.Transport tzn. sam napęd bez przetworników cyfra/analog. DVD-2500BT ma tylko wyjście HDMI, więc jesteś trochę uziemiony i ogranicza go to trochę w odsłuchu stereo, bo to wyjście nie spisuje się najlepiej w sygnale PCM stereo (chodzi o tzw. jitter, ale to już bardzo zaawansowane tłumaczenia, jak chcesz to poczytaj na necie). Natomiast 2010 to pełnoprawny odtwarzacz z całą kolekcją wyjść i ja bym raczej ku niemu się skłaniał. Ewentaulnie myślę, że ciekawym wyjściem byłby zakup DVD-1800BD i skompletowania oddzielnego toru stereo (odtwarzacz CD, albo serwer muzyczny). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
markot84 #11 Napisano 30 listopada 2009 dziekuje za odpowiedz jesli mozna zapytam sie jeszcze jakimi przewodami mam podlaczyc dekoder ferguson 8900 hd z ampli aby jak najlepszy byl i obraz i dzwiek?czy tylko przewodem hdmi?a co z dzwiekiem ? Dzieki bardzo czekam na Odp pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
audionet #12 Napisano 30 listopada 2009 Tylko kablem HDMI przesyła on także dźwięk. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach