jacek1011 Napisano 3 grudnia 2009 Napisano 3 grudnia 2009 Witam wszystkich.W najblizszych dniach planuje zakupic miniwieże. Zastanawiam się nad dwoma1. LG MCD 23 - moc (RMS) 2 x 12,5 W2. Sony MHC -EC69 moc wyjściowa 140 W (RMS)Nie istotna jest cena, chodzi mi tylko o to aby wieża grała głośno i dzwiek był dobrej jakości. Która z nich bedzie lepsza? Która lepiej bedzie spełniać moje wymagania ? Czy mógłby mi ktos wyjaśnic jak to jest z tymi mocami wyjściowymi zebym wiedział w jakim zakresie szukac ? Z góry wielkie dzieki.pzdr Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 3 grudnia 2009 Napisano 3 grudnia 2009 Musisz się na coś zdecydować, to jest tak naprawdę wybór między dobrą jakością, a maksymalną głośnością (względnie oczywiście). Jeśli ma być głośno to kupujesz wieżę mini (tzn. coś pokroju tego co sam wypatrzyłeś), jeśli zaś chcesz dobrej jakości to w tych okolicach masz ONKYO CS-325. Pytanie jeszcze jakie masz pomieszczenie i oczekiwania wobec basu, bo to ma głównie znaczenie przy tej konfrontacji. Odpisz, cytując
jacek1011 Napisano 3 grudnia 2009 Autor Napisano 3 grudnia 2009 no jeżeli mam wybierac to chyba jednak stawiam na jakosc ;p, ale bass równiez jest istotny i ma spore znaczenie. Pokój ok. 18 mkw. Ale czy te watty, o których mówiłem wczesniej maja wpływ na głośność dzwieku? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 grudnia 2009 Napisano 3 grudnia 2009 Sprzęt nie powinien grać na 100% mocy - są wtedy duże zniekształcenia. Więc lepiej kupić coś mocniejszego...Jeżeli cena nie gra roli - to lepiej kupić porzadną miniwieżę za 1500zł i do tego subwoofer. Będzie i niezla jakość i niezły bas. Poza tym poczytać w wątkach dotycząćych tematu "miniwieża za ... zł", znajdziesz sporo wskazówek i propozycji.Pozdrawiam Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 3 grudnia 2009 Napisano 3 grudnia 2009 Watty samem w sobie nie dają głośności, ten parametr jest bardziej uzależniony od efektywności moc jest tylko wynikiem tej zależności tzn. dostarczając daną ilość mocy głośniki grają z najwyższą efektywnością (głośnością).Przy 18m2 może być trochę krucho, nie wiem jak głośno lubisz słuchać, ale CS-325 to raczej mała wieżyczka, więc na pewno domu tym nie nagłośnisz. Większości osób (melomanów, nie imprezowiczów) wystarczyłaby, ale tutaj nie jestem pewien, musiałbyś sam przetestować.RoRo dobrze pisze o tym subie. Swoją drogą, jego post pojawił się w między czasie i info się trochę zdublowało Odpisz, cytując
jacek1011 Napisano 3 grudnia 2009 Autor Napisano 3 grudnia 2009 Cena nie gra roli w przypadku tych dwóch, które sobie upatrzyłem i wyżej wymieniłem ;pp Zawsze myślałem ze jesli wieza ma 140 w mocy to gra lepiej i głośniej niz ta która ma 12,5, do momentu az kumpel mnie uświadomił, ze nie koniecznie tak jest i chciałbym sie dowiedziec jak jest naprawde, wiec pytam fachowców;p Odpisz, cytując
Recommended Posts