Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Piszę do Was z prośbą o pomoc.
Mam bojowe zadanie zakupu na 18-te urodziny prezentu - wieży HI-Fi.

Po licznych wizytach w sklepach typu Media, Saturn itd. pojawiły się dwie opcje Onkyo CS-525, lub LG FA-162.
Zdaję sobie sprawę, że porównywanie tych dwóch zestawów jest na pozór dziwne, bo przecież są to zupełnie dwie różne ligi producentów sprzętu Audio - jednak mimo wszystko proszę o pomoc.

Osoba, która ma dostać ten prezent nie jest jakimś audiofilem - uczennica liceum - słucha tego co leci w radiu - także nie ma mega wymagań muzycznych.
Dlatego też pytanie - czy Onkyo nie będzie za dużym wypasem i czy nie będzie w tym przypadku na wyrost? A z drugiej strony, czy LG da radę?

Ważnym faktem jest też to, że zestaw będzie znajdował się w sporej wielkości salonie - także głośniki również muszą dawać radę...

Z góry dzięki za pomoc i liczę na rzeczowe porady

Pozdrawiam!!
Napisano
Od razu powiem, że LG FA-162 to stary model, obecnie dystrybuuje się model FB-163.

ONKYO vs LG to bardzo trudne porównanie, niewątpliwie pierwszy zapewni ogólnie lepszą jakość dźwięku, ale ten drugi (sam w sobie) jest wyjątkowo funkcjonalny. Nie wiem ile możesz maksymalnie przeznaczyć (za ile widziałeś to ONKYO), ale z takich "ambitnych" mikro-wież poleciłbym najbardziej Denona D-M37 (osobiście), warto także zwrócić uwagę na Yamahę E410 - oczywiście jeśli te 1500zł nie przekracza znacznie budżetu.

Mówiąc ogólnie, ja stawiałbym na ONKYO, po pierwsze ogólnie to już wyższa półka, po drugie jest bezpieczniejsza jeśli chodzi o ten duży pokój - ma wyjście na subwoofer, więc w razie czego można go dokupić i wspomóc satelitki.
Napisano
Ja powiem tak, mimo że to uczennica liceum i słucha to co leci w radiu.
Kup jej dobrą wieże na przykład to onkyo lub te dwie inne co kolega pacio poleca.
A może "zarazi" się dobrym dźwiękiem i zrozumie co to muzyka.
Napisano
Spokom, jeśli Denonek i Yamaszka nie mieszczą się w budżecie to nie ma bólu, bo ONKYO też będzie bardzo dobre. W końcu za te 500zł można kupić kilkanaście płyt CD, albo kilka innych fajnych rzeczy icon_wink.gif

Dołączam się do kolegi dedek i apeluję, żebyś zainwestował w nasz stosunkowo mało popularny rynek audio na przyszłość icon_wink.gif