Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich, bo po wielu godzinach na forum to mój pierwszy post:)
Mam noworoczne postanowienie ulepszenia zestawu audio w moim pokoju.
System składa się z następujących elementów:
Wzmak- grundgi fine arts r1
cd- sony cdp-790
kolumny yamaha ns-300
interconnect- klotz by rogoz audio
głośnikowe- zwykłe ofc 2x2,5

I tutaj pojawia się moje pytanie:) Który element jest najsłabszym ogniwem? Który sprawia, że to wszystko razem nie gra tak jak bym chciał? Kabel klotza dopiero założyłem zamiast 30 letniego badziewia, i już jest troszkę lepiej. ale to nadal nie to..
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, oraz propozycje ulepszenia tego zestawu za kwoto około 600 zł, do maksymalnie 1000;p
Ja osobiście ostawiam cd;/ ale nie jestem pewien, nawet już kombinowałem, by od kogoś zabrać lepszego cdka i sprawdzić.
pozdrawiam, kuflik

Napisano
Witam!
Wesołych Świąt!
Wydaje mi się że idziesz dobrym tropem. Nie jestem pewien co do kolumn, wyglądają hm... ładnie. Co do CD, to chyba starszy model gdzieś z początku lat 90-tych, a tu z dźwiękiem bywa różnie. Spotkałem się z opiniami w zachodniej prasie fachowej, że tylko JVC posiadało dobry konwerter D/A o nazwie P.E.M DD ( http://www.hifi.pl/recenzje/cd/jvcxlz674.php , http://www.affordableaudio.org/JVC-XLZ1050TN.pdf ), co miało mieć kluczowy wpływ na dźwięk.
Pozdrawiam
Napisano
No kolumny wyglądają sensownie, to co o nich wygrzebałem
Recommended Usage: Main Channel
Woofers: Dual 16cm PMD Cone Woofers with Catenary Curve Shape
Tweeter: 3cm Silk Dome Tweeter
Magnetic Shielding
Gold-Plated 2-Way Binding-Post Speaker Terminals
Bi-Wiring Connection Capability
Input Power (Max/Nominal): 400 W/140 W
Frequency Response: 30—35,000 Hz
Sensitivity: 91 dB/2.83 V/m
Impedance: 6 ohms
Dimensions (W x H x D): 212 x 900 x 317mm
Weight: 19 kg/unit.
i potrafią one zejść naprawdę nisko, ale nie jest to to samo co vienna acoustic szwagra:D
ten cd jest na prawdę stary, i widzę, że nie tylko ja tak uważam:D był kupiony za 5 euro w Niemczech;p Potem w serwisie dostał nowe gumki pod napędem(przerywał strasznie, gumki-amortyzatory nowe to usunęły;)), sam silnik też był mocno sfatygowany i w późniejszym czasie nastąpiła jego podmianka.
A po gwiazdce mam zbędne fundusze, i dlatego chcę coś szybko ulepszyć, zanim wydam:D
czyli mam dwa głosy na cd, ktoś jeszcze coś sugeruje?
Napisano
Może zanim zaczniesz wymieniać klocki, spróbuj pokombinować z ustawieniem kolumn?... Efekty mogą Cię naprawdę mile zaskoczyć.

Natomiast co do Twoich urządzeń również skłoniłbym się do wymiany CD-ka. Zanim jednak to zrobisz, pożycz od znajomych nie jeden, a więcej odtwarzaczy. Starszych, nowszych - co tylko uda Ci się załatwić. W dzisiejszych czasach to chyba nie problem... Wtedy stwierdzisz, czy wymiana klocka da spodziewane rezultaty i być może nakieruje Cię na konkretną firmę bądź model.

Poza tym bardzo polecam Ci zakup bufora lampowego (często zwanego "prosiaczkiem"). Myślę, że to skromne urządzonko poprawiłoby Ci humor na długo. W swoim zestawie mam bufor z Musical Fidelity X10-D, który współpracuje z dość wiekowym już CD Technics SL-PS 900. Zdania na temat bufora są podzielone, ja osobiście jestem bardzo zadowolony - w porównaniu z brzmieniem samego CD-ka kombinację cechuje znacznie lepsza przestrzeń i dynamika, a i barwy są pełniejsze. Do odtwarzacza za 10 tys. pewnie nie byłoby sensu podłączać prosiaczka, za to do takiego, jaki nabędziesz - jak najbardziej!

Na allegro wisi obecnie taki buforek (w mocno nierealnej cenie) - pooglądaj, poczytaj; widziałem już też samoróbki za ok. 60-100 zł, jako że układ jest banalnie prosty (zobacz TU)

No i jak sprawisz sobie lepsze kabelki do kolumn, to też będzie poprawa brzmienia icon_lol.gif

Pozdrawiam!