Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
gregus

fachowiec od wzmacniaczy

Recommended Posts

mam malutki problem, nie z natury życiowych. Posiadam przypadkiem amplituner Sony gx5 coś tam. Do tej pory używałem go delikatnie do posłuchania radia ale ostatnio urządziłem pokój z przeznaczenioem trochę odsłuchowym i musiałem kupić kolumny. Założyłem budżet 2000 i po jakichś tam konsultacjach kupiłem mission m35i . Gra to wszystko do kupy chyba nieźle, ale moja wrtodzona dociekliwość kazała mi pokręcić dużą gałką. Jak doszedłem do połowy i ktoś walnął w perkusję sprzęt ucichł i pojawił się czerwony napis PROTECTION. Czy ktoś może wie przed czym to protekszyn jest i dlaczego wzmacniacz nie pozwala mi kręcić gałą? może coś jest niedopasowane albo uwalone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najwidoczniej Twoje Sony Ciebie nie lubi icon_mrgreen.gif
Protection odpala gdy wzmacniacz zostaje nagle przeciążony i jest to typowe zabezpieczenie termiczne - abyś przez właśnie taki przypadek nie spalił końcówki mocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no ale kurcze drogi modzie. Wydawało mi się, że wszystko jest dopasowane. Nie jest? impedancja głośników 8 omów moc wzmacniacz nie wiem ale pobór 150W głośniki jak woły...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
napisz, jaki to dokładnie amplituner,
można wtedy sprawdzić specyfikacje i się okaże, czy był za mocny, czy za słaby to tych kolumn

pzdr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
amplituner się nazywa sony STR-GX5ES lata chyba osiemdziesiąte głośniki mission m35i nówki. dochodze do pół skali i jak walnie bębęn to protection fakt że łeb chce urwać. ale chciałem tak dla zasady sobie pokręcić... tu 8omów i tu z tym że na tym ampli 8-16. Z góry dziękuję, jak się komuś będzie chciał pokopać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mission to nie takie słabe kolumny, a twój ampli nie wyciągnie więcej jak 40-45W na kanał. Jest wielce prawdopodobne, że kiedy łupnie bęben tzn. wzrośnie ilość basu to spada znacznie impedancja kolumn i dlatego ampli nie wyrabia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×