Orlin Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2010 Witam!Proszę o pomoc w wyborze kolumn podłogowych.Na wstępie napiszę, że ostateczny wybór podejmę na pewno po odsłuchach, ale chciałbym stworzyć listę, zawęzić poszukiwania.Poszukuję kolumn, które podepnę do wzmacniacza NAD c326.Jako źródło głównie służyć będzie laptop (foobar + flac), a do niego podpięty DAC (Cambridge Audio DacMagic lub Beresford TC-7250 - decyzja jeszcze nie podjęta).Wielkość pomieszczenia to ok. 22m2.Słucham głównie muzyki elektronicznej (nie mylić z komercyjną łupanką) i rocka.Lubię brzmienie dynamiczne i szczegółowe, ale jednocześnie muzykalne i nie za nadto męczące.Planowany budżet to ok. 4000,-.Chodzi mi o kolumny nowe.Czy macie jakieś propozycje?Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 lutego 2010 Myślę, że powinny podpasować ci Monitor Audio RX6, ewentualnie w tym budżecie masz jeszcze DALI Ikon 7 i CANTONa Chrono 509DC, ale w moim odczuciu MA będą dla ciebie najlepsze. Jednak jak zwykle zapraszam na odsłuch w sklepie, a najlepiej w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 1 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2010 Na razie stworzyła mi się taka lista:Monitor Audio RX6Bowers & Wilkins 684Focal CHORUS 716VKef IQ 70Triangle Altea EXTriangle ESprit Heliade ESHeco Celan XT 501Klipsch Reference F-62Tannoy Revolution Signature Dc6TMordaunt-Short Mezzo 6Co z tego od razu odrzucić, a na co zwrócić większą uwagę?Widziałem gdzieś, że w gazecie Audio nr 6 z 2008roku było porównanie B&W, Focusów, MA i Kefów.Czy ktoś jest w posiadaniu tego numeru i mógłbym prosić o skany?Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 lutego 2010 Niestety nie działa mi dostęp jako prenumerata przez strony www Przynajmniej w związku z Twoją prośbą dowiedziałem się o tym Muszę się przebić przez swoje archiwum - czyli przerzucić ładne kilkadziesiąt kilogramów i parę dni to potrwa...PozdrawiamPS. Zastanawiam sie jeszcze nad polskimi kolumnami ... Nie napisałeś gdzie mieszkasz, bo to też jest ważne (w niektórych regionach naszego kraju jest hmmm pustynia). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 2 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2010 Cytat Niestety nie działa mi dostęp jako prenumerata przez strony www Przynajmniej w związku z Twoją prośbą dowiedziałem się o tym Muszę się przebić przez swoje archiwum - czyli przerzucić ładne kilkadziesiąt kilogramów i parę dni to potrwa...PozdrawiamPS. Zastanawiam sie jeszcze nad polskimi kolumnami ... Nie napisałeś gdzie mieszkasz, bo to też jest ważne (w niektórych regionach naszego kraju jest hmmm pustynia). Będę niezmiernie wdzięczny.Co do miejsca zamieszkania to Warszawa, czyli wiele możliwości odsłuchowych.A jakieś propozycje kolumn z Polski?Chyba na razie najbardziej skłaniam się do MA Rx6, ale oczywiście odsłuchy dopiero przede mną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 lutego 2010 Można najpierw przejrzeć portal, prawda??? link Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 2 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2010 Cytat Można najpierw przejrzeć portal, prawda??? link Nie pytałem o listę kolumn, tylko propozycje, które warto wziąć pod uwagę, prawda?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 3 lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 lutego 2010 Pytałeś o testy kolumn z AUDIO, a link to nie spis kolumn tylko linki do wszystkich testów z ostatnich lat :!: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 3 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 2010 Cytat Pytałeś o testy kolumn z AUDIO, a link to nie spis kolumn tylko linki do wszystkich testów z ostatnich lat :!: ok, dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 4 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2010 No i odsłuchach porównawczych w dniu dzisiejszym decyzja padła na Monitor Audio Rx6.Dziękuję wszystkim za porady.Czy proponujecie jakieś konkretne kable głośnikowe do konfiguracji NAD c326 + MA Rx6? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts