supastar Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 lutego 2010 Witam.Chcę nagrywać muzykę (wokal) do muzyki ale nie mam pojęcia o sprzęcie. Najlepiej jakbym mógł na kompie coś z tym robić, bo mój fundusz jest skromny. Więc proszę o pomoc.Co potrzebuję? Mikrofon oczywiście... ale jaki? Co jeszcze do tego? Proszę bardzo aby mi ktoś napisał co jest potrzebne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 lutego 2010 Mikrofon oczywiscie, najlepiej kupić jakis podstawowy model renomowanej firmy np. SHURE. Do tego potrzebujesz oprogramowania, które zapisze na dysku twoje "performance'y" i da ci możliwosć obróbki (to już zależy od budżetu można za free np. Audacity, a mozna po kilka ładnych tysiów za software PRO). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 lutego 2010 Ależ mikrofonu SHURE do kompa nie da się podłączyć. Trzeba mieć wzmacniacz mikrofonowy lub mikser. Albo kupić mikrofon USB - wpinasz w kompa i nagrywasz:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 lutego 2010 Nie da się??? Mam w domu mikrofon profesjonalny i jakos chodzi mi pod MIC IN w kompie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supastar Napisano 4 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2010 no nie, tysiow to ja nie mam do 400zl tak niestety, skormny budzet.Z tym że chciałbym aby nie było szumów, i żeby też zbycz czuły nie był, że slychca dokladnie i głośno wdech powietrza.pacio94 jaki masz ten mikrofon?ile kosztuje mikser albo wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowhand Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 lutego 2010 http://musiccenter.com.pl/sklep/naglosnien...ofony/index.phpwybierz senheisser na liscie firmmarka tansza, a rownie dobra co ShureMikser: tanie: Behringer, Phonichttp://musiccenter.com.pl/sklep/naglosnienie/analogowe/dasz rade sie zmiescic w 400-500zlz kablem mikrofonowym Maciejwww.dreamland.pl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supastar Napisano 4 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2010 dzięki bardzo bardzo ten mikser moge pod kompa podłączyć tak?jeszcze musialbym kupic stojak do mica bo chciałbym zeby stał, i do tego filtr.edit:a mxl jest dobry? ale drozszy. i czy sluchawki mogą być najtańsze (na całe uszy). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 lutego 2010 Filtr możesz zrobić sam z pończochy i druta. Może bych 1- lub 2-warstwowy. Sam zrobiłem i działa dobrze. Zaoszczędzisz na tym. Nie wpinaj mikrofonu do gniazda mikrofonowego w kompie! Duży szum i syf. Tylko do wejścia liniowego przez mikser. Polecam ponownie mikrofony USB, zwłaszcza pojemnościowe, które nie potrzebują miksera, bo wpinasz do gniazdka USB i już. Na przykład SINN 7 za 320 zł. http://allegro.pl/item888278818_pro_mikrof...sb_cd_nowy.htmlTaki mikrofon pojemnościowy jest bardziej uniwersalny, ma szersze pasmo i bardziej równą chrakterystykę w porównaniu do proponowanych wyżej dynamichnych mikrofonów SHURE i t.d., które są przeznaczone do nagłośnienia śpiewu, lecz nie do nagrywania. Mikrofon USB jest lepszy też z tego powodu, że nie pozwala popsuć dźwięk tak jak to łatwo zrobić na mikserze. Te gałeczki na nim powodują neodpartą chęć pokręcenia - skutek jest zawsze marny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supastar Napisano 5 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2010 dzięki gatto i nie potrzebuje żadnej dobrej karty dźwiękowej do kompa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij Napisano 5 lutego 2010 Wiesz dobra karta dźwiękowa czy interfejs audio da dużo lepszą jakość dźwięku zapisanego, choćby dlatego, że ma nieporównywalnie lepsze przetworniki analogowo-cyfrowe niż integra. Tylko jak zwykle sprawa sprowadza się do kasy, taka karta czy interfejs to kolejny koszt rzędu >350zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 6 lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 lutego 2010 Cytat dzięki gatto i nie potrzebuje żadnej dobrej karty dźwiękowej do kompa? Do nagrywania z mikrofonu USB karta dźwiękowa nie jest potrzebna, bo jest wykorzystywana tylko do odsłuchu. Mikrofon USB sam ocyfrowuje dżwięk i dostarcza go w cyfrowej postaci przez USB. Przy okazji odpada zakup dobrego i kosztownego kabla mikrofonowego, ponieważ nie jest potrzebny. W komplecie z mikrofonem bedzie kabelek USB, który można przedłużyć w razie potrzeby standardowym kabelkiem USB:) Chyba do 5 metrów spokojnie. W komplecie z mikrofonem zazwyczaj jest CD-ROM z oprogramowaniem do nagrywania i miksowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toriyamaru Napisano 12 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2012 Siemka.Mam podobne pytanie jak kolega wyżej, z tym że mój budżet to około 250 zł. Chciałbym rozpocząć naukę śpiewu, w związku z czym chciałbym mieć możliwość nagrywania się, chcę sprawdzać na bieżąco jak brzmi mój wokal aby móc go poprawiać. Dlatego prosiłbym o podpowiedź jaki mikrofon mógłbym kupić (jak najlepszy adekwatnie do ceny 250 zł) czy to z allegro, czy z innej strony. Dysponuję komputerem ze zintegrowanym dźwiękiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts