Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Drodzy Forumowicze czy ktoś z Was miał możliwość porównywania obu odtwarzaczy chodzi mi o różnice w dźwięku czy są one istotne i czy w ogóle są. Czy po prostu warto dopłacać do wyższego modelu. Myślę też o innej opcji zakupu starszego odtwarzacza z możliwością SACD 85 lub 78 i czy warto czy rzeczywiście dźwięk SACD w Accuphase jest istotnie lepszy od CD i druga sprawa niestety starsze odtwarzacze posiadają nieprodukowane już napędy sony pytani tylko czy brzmią lepiej , inaczej czy gorzej od DP 400/500.

Pozdrawiam i dziękuje z góry za wszelkie pomocne uwagi
Napisano
W temacie porównania tych dwóch modeli Accuphase nic nie poradzę. Nie miałem możliwości słuchania.
Jeśli mogę pomóc, to proponuję klocek z odczytem sacd. Dźwięk napewno będzie lepszy, da się zauważyć większą różnicę w jakości. Nie będzie tak agresywny jak przy cd. Większa analityczność, subtelność.
Accuphase podobnie jak Luxman - marka japońska. Japończycy najbardziej na świecie propagują format sacd. Myślę że znają się na tym najlepiej. Największy wybór płyt sacd jest w Japonii.

Jeśli chodzi o napęd, to te starsze zawsze były lepsze. Najnowsze mogą być oparte na mechanizmach dvd.
Napisano
Dzięki za odpowiedź co do SACD było by miło ale cena za SACD leci w Accuphase x2 , inna sprawa jest to iż nie zawsze więcej znaczy lepiej często odtwarzacze SACD /CD grają gorzej ko CD od odtwarzaczy jedno formatowych . Napędy nie są od DVD w tych nowszych są projektu Accuphase bardo wysokiej jakości przewyższające napędy sony stosowane w starszych odtwarzaczach niema tu mowy o żadnym DVD nie ta klasa icon_wink.gif

Pozdrawiam

Tomek
Napisano
Podobnie jak z klejem uniwersalnym, który klei wszystko ale nic dobrze. icon_wink.gif
Jeśli chodzi o mnie, to wybrałbym jednak odtwarzacz sacd. Może nie Accu, to za wysoka półka jak dla mnie ale coś tańszego, też dobrego. Posiadam bardzo dużą kolekcję płyt tego formatu i ciężko byłoby mi się rozstać z tym zbiorem.
Wiadomo, nie każda płyta sacd jest dobrze zrealizowana ale na ogół zawsze grają lepiej niż cd. Szczególnie z tych audiofilskich wytwórni: TopMusic, Linn, Mofi....
Jeżeli sacd jest hybrydą, to priorytetem jest wartswa sacd. Wartwa cd gra gorzej niż z normalnego krążka cd.

W związku z tym należałoby rozważyć, czego oczekujemy od sprzętu i jakie mamy priorytety.

Jak dobrze pamiętam w Audio przed kilkoma miesiącami były opisywane modele Accuphase. Można przestudiować i ewentualnie przypomnieć sobie temat.