Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam , nie wiem czy ten temat się tu miesci ale zapytam: szukam materiałów o sprzęcie audio stosowanym w salach multimedialnych (konferencyjnych, wykładowych itp....) , tylko że na www są ogólnie same sklepy , czy ktoś orientuje sie może na ten temat i posiada jakis link bądź materiały ? Z góry dziękuje
  • 3 months later...
Napisano
Ja bardzo chętnie bym reaktywował temat - a zwłaszcza w związku z akustyką wnętrz. Już teraz właściwie każdy lepszy zestaw do kina domowego ma system autokalibracji. A która firma ma to opanowane najlepiej? Pytam, bo mam dość nieregularny pokój - fajnie to architektonicznie wygląda, ale do kina domowego to tragedia... icon_cool.gif
Napisano
Każdy znany producent uważa, że jego system autokalibracji jest najlepszy. YPAO Yamahy, AMEQ Denona, MCACC Pioneera to systemy oparte o jeden mikrofon, który dokonuje pomiaru opóźnienia sygnału dochodzącego z głośnika, i pasmo przenoszone przez głośnik. Pomiar taki jest jednowymiarowy, urządzenie nie jest w stanie zlokalizować umiejscowienie głośnika, chociaż wie w jakiej jest odległości od słuchacza.
Nowością jest system autokalibracji DCAC opracowany przez Sony, która wykorzystuje mikrofon stereo, za pomocą którego system rozpoznaje również, umiejscowienie głośników w pomieszczeniu odsłuchowym, a więc dokładniej kalibruje ustawiena parametrów.