Waldek Napisano 17 września 2007 Udostępnij Napisano 17 września 2007 Mam trochę starych płyt CD, jeszcze z lat 80-tych ubiegłego wieku, brzmią powiedzmy, tak sobie. Ostatnio zdecydowałem się zrobić ich kopie, tyle że w formacie DVD-Audio 24/192. Udało się i jest o niebo lepiej. Szukam kontaktu z osobami, które też eksperymentują w ten sposób, chciałbym poznać ich opinie i wymienić się wrażeniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 18 września 2007 Udostępnij Napisano 18 września 2007 A jak nagrac płytę DVD Audio? Potrzebna jest do tego specjalna nagrywarka? I specjalne płyty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 18 września 2007 Udostępnij Napisano 18 września 2007 Przede wszystkim specjalny odtwarzacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 18 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 września 2007 Na PC oczywiście! Jaja Panowie sobie robicie? To nie SACD, da się zrobić, potrzebne jest tylko odpowiednie oprogramowanie, standardowa nagrywarka DVD i płytki DVD- lub +R. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 19 września 2007 Udostępnij Napisano 19 września 2007 I to wystarczy by nagrac DVD Audio??? I mozna to odtwarzac na standardowym odtwarzaczu DVD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 20 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2007 Musi być spełniony jeden warunek, odtwarzacz musi być wieloformatowy i musi czytać DVD-Audio. Takie możliwości ma np. Pioneer DV-575 lub Samsung HD-950, w posiadaniu którego ja jestem. Robią to także Demony , Yamahy i jeszcze parę innych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 21 września 2007 Udostępnij Napisano 21 września 2007 Ja mam SONY DVP-NS36 on chyba nie czyta czegos takiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 22 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 września 2007 Jak żyje to nie pamiętam żeby Sony odtwarzał DVD-Audio, to przecież konkurencyjny format dla SACD, który wraz z Philipsem Sony "wynalazło" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrus Napisano 23 września 2007 Udostępnij Napisano 23 września 2007 A ja się pytam gdzie sens i logika robienia kopi słabo nagranych płyt z lat osiemdziesiątych i konwertowanie ich na DVD Audio?To tak samo jakby z mp3 z bitrate`m 64kB/s nagrywać CD Audio.Przecież dzwięk się od tego nie polepszy.Chyba,że znasz się na profesjonalnym masteringu płyt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 23 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 września 2007 No cóż, gdybym tego nie doświadczył na własne uszy to też bym nie uwierzył. Używam WaveLab 5, który posiada opcję tworzenia DVD-Audio z materiału jaki znajduje się na CD, czyli 44100 Hz i 16 bit. Konwertowałem na Wave 24/96 lub 24/192 kHz stereo, a następnie utworzyłem DVD-Audio. Efekt końcowy jest taki: polepszeniu uległa przestrzenność i głębia, dynamika przekazu w skali mikro i makro (słychać więcej detali). Wysokie tony, a to słychać najlepiej, jakby wróciły z dalekiej podróży, nabrały siły i energii, przypomniało mi to regulowanie głowicy w starych kasetowych deckach. W zależności od tego jak przekręcało się śrubkę, było ich więcej lub mniej. Zrobiłem tak dwie płyty, jedną z nich była płyta grupy Journey- Raised on the Radio (Columbia , 1986), dla niezorientowanych grają rock. Druga to Jon & Vangelis- The Friends of Mr.Cairo (Polydor, ?). Nie mogę stwierdzić w którym roku została wytłoczona, na płycie jest tylko data tłoczenia winylu, 1981. Zaznaczam, płyty nie grają głośniej! Przy tym samym ustawieniu potencjometru, różnica na korzyść DVD-Audio, jest niewielka. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 14 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2008 Domyślam się, że automatyczna konwersja w WaveLabie robi to samo co niektóre zaawansowane systemy w odtwarzaczach płyt kompaktowych. Mam na myśli takie systemy jak PRO BIT firmyYAMAHA lub REMASTER Panasonica. Te systemy sztucznie powiększały ilość bitów i częstotliwość próbkowania uzyskująć dodatkowe próbki metodą interpolacji. Myślę, że przegrywanie starych płyt na DVD-audio ma sens jeśli jest odtwarzacz tego formatu, a nie ma dobrego odtwarzacza CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 14 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2008 Witam!Odtwarzacz jest i to uniwersalny, to co robię jest nie tylko próbą polepszenia jakości muzyki, ale głównie archiwizacji tych staroci z przed 20 i więcej lat. Moje płyty przeszły już swoje, wprawdzie mój odtwarzacz czyta je prawidłowo ale nie wiadomo jak długo jeszcze.Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts