Skocz do zawartości

PianoCraft MCR-640, wymiana kabli i grzanie monitorków???

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich forumowiczów icon_smile.gif

Za dwa dni będę posiadaczem (mam nadzieję że szczęśliwym) PianoCraft MCR-640 i proszę o poradę, jakie kable IC i głośnikowe najlepiej dokupić do tego zestawu (stosunek jakości do ceny też jest ważny) i jak wygrzć monitorki żeby zagrały najładniej.

Z góry dziękuję.
Napisano (edytowany)
Czytałem ten temat i dowiedziałem się że kable IC: Sommer Spirit XXL, głośnikowe: chorda carnival silverscreen, i że nie można grać głośniej na początku niż 1/5 mocy, ale chciałem prosić o potwierdzenie tych teori lub zaprzeczenie i może jescze jakieś inne kabelki???
Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować w całości!
Napisano
Tych teorii na temat wygrzewania jest sporo.Jedni karzą puszczać muzykę ,inni tony testowe .Po prostu sobie graj na normalnej głośności i wszystko ładnie się dotrze i ułoży. Co do kabla.Nie napisałeś z jakiego jesteś miasta .Dobrze by było podłączyć kilka kabelków i wybrać nie optymalny do wierzy ale optymalny dla Ciebie i Twojego pomieszczenia.
Napisano (edytowany)
Jestem z Krakowa, nie wiem czy to coś pomoże ale pokój mam 4m x 3m i na krótszej ścianie będzie sprzęcik tylko że głośniki wylądują na regale na wysokości 2m, bo na chwilę obecną nie mam miejsca na stojaki.

P.s.: znalazłem w domu takie głośniki: http://audio-database.com/ONKYO/speaker/d-052ax-e.html
, co to jest teraz warte i czy zagrają one z PC 640 ?

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować w całości!
Napisano
To są proste kolumienki ONKYO od miniwieży.
W każdym razie te kolumny Yamahy które są w komplecie z wieżą powinny zagrać lepiej od tych Onkyo.

2m od ziemi to trochę dużo ...
Przynajmniej spróbuj pochylić te kolumny (o ile masz możliwość takiego ich zamontowania, by nie zsunęły się z szafy...)

Co do wygrzewania to już różne metody określił Audionet i normalne granie jest chyba najlepsze. Trochę głośniej też można puścić na chwilę (aczkolwiek profilaktycznie - nie w perwszej minucie grania).
O różnych kablach już było napisane, aczkolwiek głównie krytykowane są kable głośnikowe a nie IC.
Poza tym pytanie ile możesz wydać na kable i jakiej długości potrzebujesz? Jeśli teraz musisz mieć długie (na górę szafy...) a później wystarczą Ci krótkie to lepiej poczekaj i nie kupuj byle czego...
Z PC nieźle zagrały np. kable Reson, ale to koszt rzędu 45zł za metr (bez konfekcji...)

Pozdrawiam
Napisano
Bardzo dobrze się sprawują pokojowe anteny ze wzmacniaczem (regulacja wzmocnienia) firmy Telmor 6442A.
Skorzystaj z wyszukiwarki na Allegro albo z Ceneo czy innych tego typu stron. icon_wink.gif
Poza tym są m.in. w MMarkt i Saturnie...
Ceny w okolicach 50-60zł.

Pozdrawiam