Tadżitsu Napisano 10 kwietnia 2010 Napisano 10 kwietnia 2010 Witam!!!Zwracam się do was z prośbą o wyjaśnienie mi czy Hk3490 można bezpiecznie podłączyć z kolumnami o impedancji 4 0hms np. Monitor Audio RS6 biorąc pod uwagę informację producenta umieszczone na tylnej ściance Amplitunera że współpracuje z kolumnami o impedancji 8 Ohms? Znajac praktykę wielu producentów kolumn którzy piszą o impedancji że wynosi 8Ohms kiedy w praktyce jest to zwykłe 4 Ohms nasuwa mi się pytanie o sens używania Hk który nie powinien z punktu widzenia producenta być podłączony z takimi kolumnami, takie podejście bardzo ogranicza bobór kolumn można wręcz powiedzieć że przekraśla używanie wielu dobrych produktów choćby Monitor Audio czy Paradigm... Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego problemu w ramach waszej fachowej wiedzy. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odpisz, cytując
RoRo Napisano 10 kwietnia 2010 Napisano 10 kwietnia 2010 Już wiele razy był poruszany temat współpracy wzmacniaczy/amplitunerów z kolumnami o mniejszej impedancji...Więc w skrócie – przy normalnym graniu nie powinno być problemów. Harman ma w swoich produktach spore zapasy mocy i bez problemu da sobie radę z kolumnami 4ro omowymi.W każdym razie ja i wielu znajomych od wielu lat nie mieliśmy żadnych problemów z niedopasowaniem impedancji.Warto też poczytać na naszych stronach AUDIO w FAQ, jest tam taki tematCzy większość amplitunerów rzeczywiście nie jest zdolna do współpracy z 4-omowymi zespołami głośnikowymi?http://audio.com.pl/faq/audio-wspolpraca-z...e-wzmacniaczamiPozdrawiam Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 11 kwietnia 2010 Autor Napisano 11 kwietnia 2010 A kiedy podłączę HK do Moitor Audio RS6 bede musial ustawiacglosnosc na 0 i przy kazdym wlaczeniu zaczynac podglosniac od nowa? i co z kablami kiedy HK poda duza moc w niska impedancje? Odpisz, cytując
Bejz Napisano 11 kwietnia 2010 Napisano 11 kwietnia 2010 Z instrukcji wynika że ten amplituner może obsłużyć kolumny o impedancji 4 ohm. Co prawda na tylnej ściance nie ma takiej adnotacji (tylko 8 ohm) ale opis poniżej wycięty jest z oryginalnej instrukcji obsługi.Harman Kardon? HK 3490 Stereo ReceiverAudio Section? 120 Watts x 2, both channels driven at full power at 8 ohms,20Hz ? 20kHz, <0.07% THD; 240 watts total? 150 Watts x 2, both channels driven at full power at 4 ohms,20Hz ? 20kHz, <0.2% THD; 300 watts total? High-current capability, ultrawide-bandwidth amplifier design withlow negative feedback? All-discrete amplifier circuitry Odpisz, cytując
zukzukzuk Napisano 12 kwietnia 2010 Napisano 12 kwietnia 2010 Śmiało Kolego:)http://diplodocs.pl/314159.php?k=2fb02c963...03490&cM=-1Faktycznie podają 2x150W przy 4 ohm! Aż nie chce się wierzyć... Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 18 kwietnia 2010 Autor Napisano 18 kwietnia 2010 (edytowany) W woli wyjasnienia posiadam tenAmplituner i mam do niego instrukcje zarówno polska jak i ksiazeczke zawierajacainstrukcje angielska, francuska, wloska, dunska i w jeszcze kilku jezykachale w zadnej nie wspomnali o 4 Ohm stad moje pytanie na forum. kolega podal mi link do instrukcja amerykanskiej wersji Hk i tamrzeczywiscie pisza o 4 Ohm wyraznie wiec dlaczego europejczykow maja za "glupkow" i wprowadzaja w blad to nie wiem... Reasumujac jesli na tylnej scance pisze 8ohm a w instrukcji jast mowa o 4ohm Hk obsluzy moje kolumny? Moje zdziwienie jest podyktowane tym iz mialem kolka zarowno wzmacniaczy jak i amplitunerow Yamahy Pioneera Technica Onkyo i za kazdym razem producent pisal od 4-8 Ohm a tu jakas dziwna sytuacja z ta impedancja... Pozdrawiam. Edytowano 18 kwietnia 2010 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować w całości! Odpisz, cytując
zukzukzuk Napisano 18 kwietnia 2010 Napisano 18 kwietnia 2010 Dziw mnie bierze, że jeszcze nie próbowałeś... "Impedancja znamionowa 4 omy (w praktyce nie kłopotliwe), efektywność 86 dB.""W tej sytuacji, niestety, oficjalnie zakwalifikujemy RS6 jako zespół znamionowo 4-omowy, choć z łaskawym komentarzem, że naprawdę nie ma się czego bać." Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 18 kwietnia 2010 Autor Napisano 18 kwietnia 2010 Znam ten test mam go w gazecie:)) Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 4 maja 2010 Autor Napisano 4 maja 2010 Witam!!!Mam kolejne pytanie odnośnie impedancji:)mam mozliwosc zamiany RS6 na Paradigm Monitor 9V5 tylko te kolumny maja 3omowe minimum i tu pojawia sie problem czy HK3490 wytrzyma takie obciążenie? Dużo sie czyta na temat tego Harmana ze nie jest solidnym wzmaciaczemitd. wiec sie troche obawiam... Z gory dziekuje i pozdrawiam. Odpisz, cytując
Recommended Posts