Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, mam posiadam Adama GS-424 i znalazłem taki przedwzmacniacz:
link
zainteresował mnie on, gdyż posiada te stare wejście audio, w innych przedwzmacniacz nie zauważyłem tego. Jest on też tani. Czy ten przedwzmacniacz będzie ok? Nie chcę się zbytnio wkopywać w koszty, ale jeżeli znacie coś wartego grosza to proszę poledźcie mi coś. Jest w ogóle jakaś różnica między tańszym, a droższym przedwzmacniaczem??

A i czy ten przedwzmacniacze wystarczy,aby muzyka leciała normalnie?(głośność). Muzyka puszczana za pośrednictwem wieży.
Napisano
Cytat

Jest w ogóle jakaś różnica między tańszym, a droższym przedwzmacniaczem??

Oczywiscie że jest.
W końcu popularne preampy gramofonowe zaczynają się od kilkudziesięciu złotych, a kończą na kilku tysiącach.
Ale do tych droższych to już wypada mieć porządny gramofon, wkładkę za kilkaset i więcej złotych, no i pozostałe elementy toru audio również wyższej klasy. icon_mrgreen.gif

Cytat

A i czy ten przedwzmacniacze wystarczy,aby muzyka leciała normalnie?(głośność). Muzyka puszczana za pośrednictwem wieży.

Tak, na początek wystarczy - głośność będzie odpowiednia.

Pozdrawiam

Napisano
Powiem inaczej. Głośność będzie odpowiednia, niekoniecznie jakość.

Aby nie zrazić się do odtwarzania muzyki z czarnej płyty przed zakupem byłoby wskazane sprawdzić jakość tego preampu. Nie zawsze jest to możliwe. Gramofon ADAM to już moim zdaniem całkiem przyzwoity sprzęt i moim zdaniem wart jest podłączenia do dobrego pre.

W innych wątkach dotyczących gramofonów pisaliśmy tez na ten temat.
Napisano
Poniżej 200zł kupisz używane przedwzmacniacze gramofonowe ProJect, NAD, CA itp.

Poszukaj w tym dziale tematów związanych z gramofonami i przedwzmacniaczami - jak już Ci wcześniej sugerował Belfer54.
Masz tam gotowe odpowiedzi na Twoje pytania ... icon_razz.gif

Na Allegro jest cały dział przdwzmacniaczy gramofonowych
http://allegro.pl/76335_przedwzmacniacze_g...we.html?order=p

i przykładowy ProJect za 199zł
http://allegro.pl/item1002970169_przedwzma..._gwarancja.html

Możesz też zamiast przedwzmacniacza kupić firmowy wzmacniacz z wejściem gramofonowym...
i to by było niezłe wyjście - wydając 400zł (a nawet mniej - czasami jest coś ciekawego ze starszych modeli...)
Poza tym starsze (mocno starsze - lata 70te i 80te) wzmacniacze miały również wejścia DIN (jedno okrągłe, 5 pinów) i nie bedziesz musiał kupowac kabla 5DIN - 2cinch

Pozdrawiam
Napisano
mam dwa ostatnie pytania:
czy ten przedwzmacniacz KLIK
bo wyczytałem, że nie wszystkie przedwzmacniacze pasują do gramofonów, te wkładki czy coś... Wolał bym kupić najpierw ten przedwzmacniacz, a potem dopiero rozejrzeć się za czymś porządnym.

2. pytanie: podłączyłem gramofon pod wieżę i cóż, dźwięk bym straszny, poszarpany. Czy to wina tego, że nie posiadam przedwzmacniacza?? czy może igła się wysłużyła?
Napisano
Nie można podłączać gramofonu (bez wbudowanego preampa) pod zwykłe wejścia w wieży/wzmacniaczu.
Możesz uszkodzić sprzęt - są inne poziomy sygnałów.
Zniekształcenia mogą być spowodowane zarówno uszkodzoną igłą jak i sposobem podłączenia...

Co do preampa z Twojego linku - jak już pisaliśmy nie jest to zbyt ambitny model.
Ale jeżeli nie masz zbyt dużych wymagań, to przynajmniej będziesz mógł prawidłowo podłączyć gramofon (i masz oba rodzaje wejść i wyjść: DIN oraz cinch).
Ten gramofon może współpracować z dwoma rodzajami wkładek: MM i MC

Pozdrawiam
PS. A poza tym sprzedawca na Allegro odpowiada na pytania o swój sprzedawany sprzęt i wyjaśnia wątpliwości icon_rolleyes.gif