rosenkrantz Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2010 Witam,Zamierzam kupić zestaw stereo, który poza odsłuchem muzyki, chcę wykorzystać do filmów. Mam pytanie, czy takie rozwiązanie (zdaje się że polecane przy mniejszych pomieszczeniach) nie jest obarczone jakimś minusem? Czy przy filmie z 5.1, nie "zgubię" ścieżki z mową ?Z góry dzięki za odpowiedź Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2010 Nie zgubisz ścieżki dialogowej.Natomiast raczej nie będziesz miał możliwości regulacji głośności dialogów względem całej ścieżki dźwiękowej.Chodzi o to, że w systemach wielokanałowych (w zależności od modelu od -6do +6dB, -10/+10 lub nawet od -12 do +12dB) do możesz ustawiać głośność kanałów względem siebie. Czyli możesz zgłośnić kanał centralny (a więc głównie dialogi) względem reszty.Do tej pory może w 1% płyt DVD miałem taką potrzebę (były za słabo słyszalne dialogi).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosenkrantz Napisano 30 kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2010 (edytowany) Rozumiem, że odtwarzacz DVD powinien mieć taką funkcjonalność - bo we wzmaku stereo raczej tego nie zrobię ? Edytowano 1 maja 2010 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu go cytować ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 maja 2010 Udostępnij Napisano 1 maja 2010 Taka funkcjonalność to tylko w wielokanałowych amplitunerach (oraz wzmacniaczach) kina domowego. W odtwarzaczach raczej nie występuje, o sprzęcie stereo nie wspominając... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 7 maja 2010 Udostępnij Napisano 7 maja 2010 A ja mam zestaw ,,odwrotny", pełne kino domowe (5.0), no i słucham najczęściej w stereo! Mało tego jestem dumny ze swojego zestawu, goście audiofile też są zachwyceni. Nie myślałeś o takiej konfiguracji? Oczywiście pociąga to za sobą większe koszty, ale w dobie internetu można sporo zaoszczędzić i uzyskać doskonałe efekty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 8 maja 2010 Udostępnij Napisano 8 maja 2010 Cóż, ja też mam taki zestaw. Ale trzeba mieć świadomość, że jest to kompromis. Pisałem o tym na pokrewnym forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arecki23 Napisano 10 maja 2010 Udostępnij Napisano 10 maja 2010 Radi73, kolego Radi możesz zdradzić swoją konfigurację sprzętową.Pozdrawienia z Polkowic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts