Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum,

Zamierzam kupić pierwszy sprzęt audio z prawdziwego zdarzenia do tej pory mam SONY RXD-10AV.

Pomieszczenie ma ok 20m2, źródłem odtwarzania będzie komputer (50%), DVD (20%), radio i TV (30%),
Głownie słucham muzyki (80%), filmy (20%). Rodzaj muzyki to głównie Rock, metal, pop, oraz dynamiczna muzyka z gier i filmów.
Na razie planuje sprzęt i 2 kolumny, w przyszłości plan rozbudowy o 2 kolumny i subwoofer.
Zastanawiam się nad:

-Yamaha RX797
-Denon DRA 500AE
-HK 3490

Jeżeli jednak polecacie osobno wzmacniacz i tuner to musi to być max do 1700PLN za zestaw.
Może to być sprzęt używany.
Napisano
Podobny wątek (w dodatku utworzony tuż obok, w podobnym czasie...), wystarczy poczytać icon_wink.gif
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...amp;#entry61762

Polecam też przejrzeć tematy w dziale STERO, bo taki problem (sprzęt stereo w okolicach 2 tysięcy) jak Twój często się powtarza, więc masz sporo odpowiedzi i propozycji.

Pozdrawiam
PS. Z tych 3 Twoich propozycji sprzętowych najsłabiej jest oceniany Denon...
Napisano
RoRo tak zgadza się czytałem ten temat jednak tam jest wyraźnie napisane ze kolega chce zestaw amplituner + kolumny do 2000PLN ja natomiast chce kupić samą elektronikę do 1700 kolumny będę wybierał później podczas odsłuchy tych sprzętów jednak muszę wiedzieć które mają dobre opinie, i czego warto posłuchać, jak narazię skłaniam się ku yamaszce, może jednak warto poszukać coś z używek...

np. http://allegro.pl/item1042838566_yamaha_cr...er_vintage.html
Napisano
Cytat

RoRo tak zgadza się czytałem ten temat jednak tam jest wyraźnie napisane ze kolega chce zestaw amplituner + kolumny do 2000PLN ja natomiast chce kupić samą elektronikę do 1700 kolumny będę wybierał później ...

Robin
W pierwszym poście napisałeś niezbyt precyzyjnie "Na razie planuje sprzęt i 2 kolumny ... musi to być max do 1700PLN za zestaw."
Więc trudno mi było odgadnąć, czego tak naprawde szukasz icon_mrgreen.gif

Skoro sprawa się wyjaśniła - to zmieniłem tytuł Twojego wątku na "amplituner lub wzmacniacz + tuner za max. 1700zł" i teraz będzie czytelnie, czyli wszystkim będzie łatwiej... icon_wink.gif

Co do Yamahy CR-2020 o którą pytasz, to:

1) sprzęt dobry, mocny i pięknie grający

2) sprzęt na aukcji w przeciętnym stanie

3) celowo zrobiony bardzo lakoniczny opis - "Stan
- wizualny: patrz sekcja zdjęć;
- techniczny: Sprawny. "
czyli sprytny "chłyt matetingowy": jak ktoś nie poświęci paru minut na dokładne obejrzenie (teoretycznie w miare dokładnych) fotek i kupi sprzęt, to potem może "pana majstra w d... pocałować". Uczciwie było by napisać np. "otarcia na górnej krawędzi i pokrętłach, obita lewa pionowa krawędź, rysy na froncie..."
Jeżeli jesteś zainteresowany, to koniecznie trzeba poprosić o dodatkowe i bardziej szczegółowe fotki, zanim się zdecydujesz obejrzeć i kupić sprzęt (chyba że sprzedający mieszka koło Ciebie i bez problemu i dodatkowych wydatków możesz go zobaczyć).

4) sprzęt ma ok. 30 lat - ani zająknięcia, czy np. były wymieniane kondensatory i inne starzejące sie podzespoły. Czyli możliwe, że trzeba będzie dołożyć tysiąc złotych do przywrócenia pełnej sprawności - mimo, że w tej chwili sprzęt gra. Może być i tak, że sprzęt technicznie jest idealny i po remoncie - ale jeśli nie to czy warto ryzykować???

5) kupujesz u handlarza. Niby same pozytywy, ale jak jest naprawdę z komentarzami? Tego typu sprzęt wolałbym kupić u kogoś pewniejszego, a napewno pierw bym go dokładnie obejrzał i posłuchał.

6) reasumując: według mnie cena zbyt wysoka jak na stan amplitunera. Chociaz oczywiście może zdarzyć się amator (np. chce z 2 egzemplarzy złozyć jeden, albo ...)

Poza tym - ile chcesz mieć kolumn? Wystarczy Ci 1 para, czy chcesz mieć 2 pary - no i czy będziesz grał równocześnie na 4 kolumnach?
A na koniec - jak chcesz podłączyć subwoofer? Pod zestaw głośników B - czy też szukasz nowoczesnego wzmaka/amplitunera stereo z dedykowanym wyjściem na sub (jak w HK i Yamie)?

Pozdrawiam
PS. Ocena tej Yamahy jest moją subiektywną oceną, dla innych osób może to być genialny sprzęt i chętnie go kupią w tej cenie. Więc powtórzę - model jest dobry, ale na ile ten egzemplarz gra tak jak powinien grać, to nie wiadomo...
No i na koniec - warto w swoim profilu napisać, gdzie mieszkasz. To też ułatwia podpowiedzi... icon_rolleyes.gif
Napisano
Z początku planuje 2 kolumny,
a w przyszłości zamierzam grać na 4 kolumnach jednocześnie i subwoofer,
wszystko będzie grało w jednym pokoju ok 20m,
ale czasem będzie trzeba napędzić imprezę w pomieszczeniu ok 40m.
Wolałbym dedykowane wyjście na suba, fakt że zamierzam grać na 2 parach kolumn jednocześnie wyklucza podłączenie suba pod zestaw kolumn B.

Jeśli się mylę poprawcie.
Napisano
Zazwyczaj pomysł podłączenia 4 kolumn (jako zdublowanie stereo) i grania jednoczesnie na całej czwórce spotyka się na Forum ze zdecydowanym sprzeciwem...
Sugerowanym wyjściem jest podłaczenie zamiast 4 kolumn - 1 pary większych kolumn podłogowych.
No chyba że słuchasz w dwóch miejscach i chcesz pod to ustawić system (czyli nie grasz równocześnie na 4 kolumnach), np. duże kolumny jako A, natomiast małe kolumny jako B np. przy biurku...

Jeżeli myślisz o subie to najwygodniej będzie kupić jakiś nowszy model amplitunera stereo (jak wspominany wcześniej HK czy Yamaha 797).
Teoretycznie możesz kupić taki sub, który ma zarówno wejscia jak i wyjscia głośnikowe i podpiąc pod nie kolumny - więc starszy wzmak/amplituner też się nada. Czyli nie wyklucza to 2 par kolumn...

Natomiast jak już kupujesz kolumny podłogowe - to warto poszukać czegoś z porządnym basem i zrezygnować z suba.

Pozdrawiam
Napisano
Witam,

Ja ze swojej strony mogę polecić HK 3490, sam takim dysponuję i powiem tak dziwięk jest miękki dynamiczny, z fajnym ciepłym basiekiem, średnie i wysokie tony również nie narzekam, HK 3490 ma czym uderzyć, jest naprawdę fajny sprzecik w tej cenie. do muzyki rock, filmowej gra pięknie, u mnie sprzet gra na paradigmach monitorach 3v4 + kable Monster Z1, wcześniej mialem Yamahę i ten sam zestaw kolumn, ale dzwięk był "blaszany" twardy, pytanie kto co lubi, teraz nie zamieniłbym HK na Yamachę.

Pozdrawiam licze że w czymś choć trochę pomogłem.