Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dzień dobry;],
mam dość nietypowe pytanie. Mianowicie chciałbym aby moje głośniki (eltax discovery) były podpięte pod ampli oraz końcówkę mocy. Jaki tego cel? Mianowicie, na co dzień używam amplitunera (yamaha rx-v 1200) do kina czyli jakiś film i TV. Chciałbym aby w momencie gdy chcę posłuchać w stereo nie męczyć ampli i wykorzystać moją końcówkę do tego celu. Jednak nie chciałbym za każdym razem przepinać kabli. Czy istnieją takie gniazda do głośników albo coś żeby połączyć to w taki sposób czy nie bardzo?
pozdrawiam
Napisano
Najlepiej poszukać przełącznika 1 na 2 (1wzmak na 2 pary kolumn do wyboru - albo 2x wzmak na 1 parę kolumn). Dzięki temu jest zabezpieczenie mechaniczne i nie spalisz wzmaka lub kolumn.
Problemem jest to, że tani przełacznik w pewnym stopniu degraduje dźwięk, a porządny przełącznik (albo jego wykonanie) swoje kosztuje.

Przy ostrożnym korzystaniu można podpiąć jedną parą kabli (np gołe kable albo widły) kolumny ze wzmakiem, a drugą parą (np. banany) z amplitunerem. W przypadku podwójnych zacisków głośnikowych w kolumnach (przystosowanych do bi-wire) jest prościej, bo zostawiasz zworki na kolumnach.
Jednak gdy może się zdarzyć jednoczesna praca obu sprzętów (wzmak i amplituner) to będzie zbyt ryzykowne.
Więc odradzam w Twoim przypadku takie rozwiązanie jako zbyt niebezpieczne...

Pozdrawiam
Napisano
Witam. Na wstępie cieszę się, że masz już YAMAHE RX-V1200 i że trafiła w Twój gust icon_smile.gif. Dopiero teraz przeczytałem Twoje wrażenia i opinie po jej zakupie. Nie doszukałem się w tamym poście nic o posiadanej tu końcówce mocy - to nowy zakup, jaki to producent/model...? Może nie wniesie do dźwięku więcej i lepiej? Sam fakt, że to końcówka mocy nie oznacza sukcesu w poprawie jakości dźwięku! Poza tym: nie przejmuj się, nie zmęczysz w żaden sposób amplitunera dźwiękiem stereo. Napisz co tam za końcówkę mocy masz?!

P.S. Co do RX-V1200 szybko dojdziesz do wniosku, że słabo świecący wyświetlacz to zaleta - ja podczas nocnego oglądania wyłączam wyświetlacz w odtwarzaczu DVD Pioneera DV-LX50, bo jest zbyt jaskrawy przy DSP-A1. Grzanie to normalne zjawisko podczas pracy każdego wzmacniacza, dlatego trzeba zadbać o przestrzeń wokół, a w szczególności nad urządzeniem! Co pokazują wyższe modele Yamahy icon_smile.gif, nie pytaj bo zachorujesz icon_wink.gif Ja mam YAMAHA DSP-A1 - to pierwszy topowy procesor dźwięku tego producenta. Mam go już 10 lat i naprawdę trudno mi z nim rozstać się: bo żebym odczuł znaczącą różnicę w jakości, to musiałbym wydać grubo ponad 10 000 zł, a na to póki co mnie nie stać icon_sad.gif. W marzeniach tylko mam Yamaha DSP-Z11 - może kiedyś się spełnią..................... icon_question.gif
Napisano
Końcówkę mam już kilka lat, dotychczas zasilała altony 80 i czasami jakąś bibę ;] Jednak altony zajmują zbyt wiele miejsca. Model to JVC M-3030. Jakie ona ma dane techniczne to nie wiem, pobór mocy to 820w. Z tego co wiem jest to udany, leciwy model JVC.Niektóre wychodziły jeszcze pod znakiem Victor. Do tego posiadam mixer yamahy mg10/2 który robi u mnie za przedwzmacniacz. Ogólnie po podłączeniu eltaxów ( jak wiadomo to dość niska półka ;]) grały one jeszcze lepiej niż podłączone pod amplituner z którego i tak dźwięk przewyższa moje oczekiwania.
Napisano
To co ,,wygrzebałem" w internecie to takie informacje:
Do pobrania w PDF-ie pełna instrukcja obsługi oraz parametry:

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzy...a/JVC/M-3030-_E

moc 2x130 [W] - przy impedancji 4 [Ohm]
moc 2x 100 [W] - przy impedancji 8 [Ohm]
pasmo 5 - 100 000 [Hz] +0/-1 [dB]
sygnał/szumy 116 [dB]
Power consumption 820 [W] przy AC 220/50 [Hz]

Oczywiście zdjęcia też icon_smile.gif - pięknie i okazale prezentuje się JVC!!! Teraz wiem skąd ROLTEL czerpał pomysły do swoich końcówek mocy icon_wink.gif.
Nie wiem jak to gra, ale napisałeś że lepiej. Parametry ma rzeczywiście lepsze, więc opieram się na Twojej opinii. W takim razie proponuje w prosty sposób zastosować na stałe JVC M-3030, tak w stereo jak i w kinie domowym. Poszukaj z tyłu Yamaszki gniazd: OUTPUT MAIN {R} {L} i wyprowadź nimi sygnał z przedwzmacniacza bezpośrednio do końcówki mocy JVC. Potrzebne Ci będą tylko dodatkowe tzw. czincze, bardziej fachowo interkonekty. Reszta już chyba jasna, sygnał na kolumny L, R, kablami głośnikowymi już z JVC. I ja bym w takiej konfiguracji już zostawił na stałe...
Napisano
Tak chciałem zrobić na początku. Tylko że jest pewne ale icon_smile.gif Mianowicie za każdym razem musiałbym włączać końcówkę do której jak wiadomo pilota nie ma, a poza tym mam pokój od strony południowej i latem jest dość upalnie a ta końcówka to zdecydowanie dodatkowy grzejnik.
Lecz wpadłem na jeszcze jedno rozwiązanie. Mianowicie do oglądania TV kupie jakieś głośniki podstawkowe, a do filmów, stereo będę odpalał końcówkę z eltaxami (może w przyszłości coś lepszego). Możecie polecić jakieś monitorki (najlepiej żeby na ścianę powiesić) w cenie do 300 zł. Im taniej tym lepiej, bo że tak powiem groszem nie śmierdzę na razie icon_smile.gif
Napisano
Tanie monitorki z niezłym basem to Magnat Monitor 220 - para nowych pojawia się czasami w okolicach 300zł.
Natomiast odpuściłbym sobie małe satelitki przeznaczone na tyl z zestawów kina domowegoz głośnikiem 10 czy 13 cm, bo ich pasmo przenoszenia to porażka przy zastosowaniu jako fronty...
Najlepiej, by głośnik niskośredniotonowy miał średnicę 15-17cm, a 13cm to absolutne minimum.

Natomiast jeśli chcesz powiesić na ścianie - to powinieneś szukać konstrukcji zamkniętych lub z basreflexem z przodu...
Ewentualnie jeżeli Ci się śpieszy to można pójść w rozwiązania typowo pubowo-barowe, czyli JBL Control One i wydając niecałe 200zł masz na pewien czas sprawę z głowy...
http://www.allegro.pl/item1090042969_jbl_control_one.html

A w razie czego - poszukaj starszych konstrukcji typu duże podstawkowe/małe podłogowe z lat 80tych. Masz szansę trafić coś rozsądnego w okolicach 200zł - i jeżeli masz sporo miejsca to postawić je lub powiesić po lekkim skosie (jest spory wybór, również jak sugerowane chwile wcześniej z basrefleksem z przodu lub zamknięte).

Pozdrawiam