Skocz do zawartości

Marantz CD43 nie czyta pierwszych utworów

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Mój Marantz CD 43 juz od dłuższego czasu ma problemy z początkowymi utworami płyt... wczesniej jak sie rozkręcił na dalszych to czytał też wcześniejsze, ale teraz pierwsze 4 już nie chodzą. Towarzyszy przy tym troche taki piszczący dźwięk z mechanizmu.
Przewertowałem wiele na ten temat ale jakoś bez skutków. Znalazłem że jest dużo w necie o czyszcze niu mechanizmów CDM ale nie znalazłem konkretów.

Proszę o pomoc

<piwo> dla wszystkich icon_wink.gif
Napisano
Najwidoczniej czas mechanizmu lasera już się skończył. Można próbować regulacji, ale wątpliwy da to skutek. Soczewkę układu lasera na pewno już czyściłeś. W zasadzie pozostaje wymiana całego modułu z laserem.
Napisano
Cytat

Najwidoczniej czas mechanizmu lasera już się skończył. Można próbować regulacji, ale wątpliwy da to skutek. W zasadzie pozostaje wymiana całego modułu z laserem.

Myślicie że warto szukać takiego modułu próbować to naprawiać?
Chyba że znalazłbym jakiś uszkodzony ze sprawnym mechanizmem a może z dwóch dałoby się zrobić jeden.
Napisano
Endrium
Twój Marantz, nic mu nie ujmując, był, o ile dobrze pamiętam, swego czasu podstawowym, lub jednym z podstawowych odtwarzaczy tej firmy. Moim skromnym zdaniem chyba nie warto inwestować w naprawę i zmianę lasera. Za niezbyt wielką kwotę, o ile jesteś przywiązany do marki lub pasuje Ci wygląd, możesz nabyć, też wcale nie najmłodsze, choć ewidentnie znacznie lepiej brzmiące CD 63, 63 SE, a najlepiej w 63 KI (to już nieco drożej).
Zrobiłem też szybki przegląd rynku second hand - jeżeli jakość dźwięku nie jest absolutnym priorytetem to podaję przykładowy link do Marantza nowej linii (znacznie młodszej) - Marantz CD 4000
Pozdrawiam