Qito Napisano 20 października 2010 Udostępnij Napisano 20 października 2010 (edytowany) Prawdę mówiąc wątek podany nie wiele pomógł gdyż ograniczenia były co do wielkości sprzętu a ja się tym nie sugeruje (oczywiście w granicach 12m2 mojego pokoju ) poza tym i tak za wiele propozycji nie podano.Mimo wszystko dzięki za linka, zawsze to jakieś informacje. To może pomożecie w inny sposóbCo powinno lepiej się sprawdzić w 12m2:1czy2 Edytowano 20 października 2010 przez RoRo Korzystaj z funkcji EDYTUJ by uzupełnić swoją wypowiedź zamiast pisać jeden swój post pod drugim... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t400 Napisano 31 października 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2010 Witam,jestem tuż tuż przed sfinalizowaniem zakupu zestawu:#Głośniki - Monitor Audio RX6a. Monitor Audio RX6 (x2)b. Monitor Audio RX1 (x2)c. Monitor Audio RX-LCR czy według Was RX1 warto zastąpić modelem RX-FX. Rozpatruję taka możliwość ponieważ wymienione głoścniki będą ulokowane na tylnej ścianie; wg mnie lepiej się do tego nadają RX-FX; za to niewiem jaki będzie miało to wpływ na odsłuch?! Jakie jest Wasze zdanie, zostać przy RX1 czy wejść w RX-FX? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 1 listopada 2010 Udostępnij Napisano 1 listopada 2010 oczywiście RX FX, łatwo je powiesisz (mają już uchwyty) a po drugie - są stworzone do kina, zagrają lepiej od RX1 a dokładniej oddadzą lepiej wrażenia przestrzenne z tyłu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t400 Napisano 3 listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2010 Dziękuję za radę; tak też zamierzam zamówić tj. RX-FX. Przeliczając już przekroczyłem budżet o 4000 zł a jeszcze pozostały kable i odtwarzacz CD/BlueRay. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avatar Napisano 4 listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 listopada 2010 Musisz uwazac troszke w przypadku RX-FX. Glosniki przy systemach 5.1 nie zawsze sie sprawdzaja. W systemach 7.1 juz jest zupelnie inna bajka. Przy sluchaniu muzyki wielokanalowej robi sie straszny chaos w scenie muzycznej z bocznymi dipolami. W kinie jest lepiej ale w przypadki zestawu 5.1 ja bym jednak postawil na standardowe RX1 ktore moze i miejsca troche wiecej zajmuja ale czesto sprawdzaja sie lepiej w takiej konfiguracji. Wyjatkiem od reguly sa natomiast GX-FX. Tam mozna przelaczyc na tryb standardowy i wowczas z dipolowego glosnika robi sie czysty standard. Mam takie glosniki w systemie 7.1 i zdaza sie dosc czesto ze wracam do normalnych ustawien - glownie przy koncertach.Swoja droga t400 nie wiem dlaczego piszesz ze przekroczyles budzet az o 4000zl ?? Glosniki RX6 para + RX-FX para i centralny z serii RX mozna kupic spokojnie z zapasem liczac za 6500zl calosc (oczywiscie polskie papiery - mowa o sklepie) W razie czego od tego tutaj jestesmy aby kompleksowo pomagac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 4 listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 listopada 2010 Cytat Wyjatkiem od reguly sa natomiast GX-FX. Tam mozna przelaczyc na tryb standardowy i wowczas z dipolowego glosnika robi sie czysty standard. Mam takie glosniki w systemie 7.1 i zdaza sie dosc czesto ze wracam do normalnych ustawien - glownie przy koncertach. wydaje mi się, że w RX-FX również jest wybór trybu di-pole (odwrócona faza) / bi-pole (ta sama faza), u mnie w BXFX jestto byłoby dziwne gdyby w wyższej serii ominęli ten fajny patent Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avatar Napisano 4 listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 listopada 2010 don - pewnie wybor pomiedzy dipole i bipole jest ale nie masz opcji mono a bez tego nie da sie osiagnac normalnego efektu. na GS-FX masz przelacznik monobole/dipole i tym to sie wlasnie rozni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 4 listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 listopada 2010 bipole, monopole... jeden pieron (prawie) wg mnie lepiej grają zarówno di-pole jak i bi-pole w porównaniu z tradycyjnymi kolumnami surround, na ustawieniu bi-pole różnica jest między nimi niewielka, nie ma chyba sensu męczyć się z mocowaniem podstawkowych skoro FXy łatwo można powiesić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avatar Napisano 5 listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 listopada 2010 jezeli to mialoby byc jedynie do kina i filmow to w sumie moze i tak byc ale przy koncertach moim zdaniem jest juz kiepsko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 6 listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 listopada 2010 ale tam widzę że masz tylko możliwość ustawienia dipole-monopole a tryb bi-pole gra niemal tak samo jak standardowa kolumna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avatar Napisano 6 listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 listopada 2010 (edytowany) mialem wczesniej BR-FX ktore mialy przelacznik bipole-dipole i generalnie tryb bi-pole to byla gorsza wersja di-poli Z monopole nie mialo to mimo wszystko wiele wspolnego Edytowano 8 listopada 2010 przez RoRo Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" by nie cytować wypowiedzi poprzednika (a nie "ODPISZ") Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t400 Napisano 7 listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2010 Mam jeszcze pytanie o optymalne spięcie zestawu KD dla:TV - Panasonic TX-P50VT20EDVD - Panasonic DMP-BDT300 Amplituner - Onkyo TX-NR708Dekoder PRV z Vectry (1 hdmi)Podobny temat był poruszany choćby tutaj: http://forum.audio.com.pl/Czy-takie-podlac...oto-t20937.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 listopada 2010 No i odpowiedź była chyba wyczerpująca... Śmiało można puścić kable HDMI z DVD i dekodera do amplitunera, a z amplitunera do TV. W tym wypadku najprawdopodobniejmusisz mieć włączony amplituner by sygnał ze źródła przechodził do TV.Jeżeli będziesz czasami korzystal jedynie z TV jako źródła dźwięku - to wtedy musisz podpiąć bezpośrednio dekoder oraz DVD kablami HDMI do TV (bedzie obraz i dźwięk), natomiast kablami koaksjalnym lub optycznym (w zależności od tego, jakie masz cyfrowe wyjścia dźwięku w DVD i dekoderze) wyślesz wielokanałowy dźwięk do amplitunera, a zniego na kolumny..Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts