Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Prawdę mówiąc wątek podany nie wiele pomógł gdyż ograniczenia były co do wielkości sprzętu a ja się tym nie sugeruje (oczywiście w granicach 12m2 mojego pokoju ) poza tym i tak za wiele propozycji nie podano.
Mimo wszystko dzięki za linka, zawsze to jakieś informacje.

To może pomożecie w inny sposób
Co powinno lepiej się sprawdzić w 12m2:
1
czy
2 Edytowano przez RoRo
Korzystaj z funkcji EDYTUJ by uzupełnić swoją wypowiedź zamiast pisać jeden swój post pod drugim...
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,
jestem tuż tuż przed sfinalizowaniem zakupu zestawu:
#Głośniki - Monitor Audio RX6
a. Monitor Audio RX6 (x2)
b. Monitor Audio RX1 (x2)
c. Monitor Audio RX-LCR

czy według Was RX1 warto zastąpić modelem RX-FX. Rozpatruję taka możliwość ponieważ wymienione głoścniki będą ulokowane na tylnej ścianie; wg mnie lepiej się do tego nadają RX-FX; za to niewiem jaki będzie miało to wpływ na odsłuch?! Jakie jest Wasze zdanie, zostać przy RX1 czy wejść w RX-FX?

Napisano
oczywiście RX FX, łatwo je powiesisz (mają już uchwyty) a po drugie - są stworzone do kina, zagrają lepiej od RX1 a dokładniej oddadzą lepiej wrażenia przestrzenne z tyłu
Napisano
Musisz uwazac troszke w przypadku RX-FX. Glosniki przy systemach 5.1 nie zawsze sie sprawdzaja. W systemach 7.1 juz jest zupelnie inna bajka. Przy sluchaniu muzyki wielokanalowej robi sie straszny chaos w scenie muzycznej z bocznymi dipolami. W kinie jest lepiej ale w przypadki zestawu 5.1 ja bym jednak postawil na standardowe RX1 ktore moze i miejsca troche wiecej zajmuja ale czesto sprawdzaja sie lepiej w takiej konfiguracji.

Wyjatkiem od reguly sa natomiast GX-FX. Tam mozna przelaczyc na tryb standardowy i wowczas z dipolowego glosnika robi sie czysty standard. Mam takie glosniki w systemie 7.1 i zdaza sie dosc czesto ze wracam do normalnych ustawien - glownie przy koncertach.

Swoja droga t400 nie wiem dlaczego piszesz ze przekroczyles budzet az o 4000zl icon_sad.gif ?? Glosniki RX6 para + RX-FX para i centralny z serii RX mozna kupic spokojnie z zapasem liczac za 6500zl calosc (oczywiscie polskie papiery - mowa o sklepie) icon_smile.gif W razie czego od tego tutaj jestesmy aby kompleksowo pomagac icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Wyjatkiem od reguly sa natomiast GX-FX. Tam mozna przelaczyc na tryb standardowy i wowczas z dipolowego glosnika robi sie czysty standard. Mam takie glosniki w systemie 7.1 i zdaza sie dosc czesto ze wracam do normalnych ustawien - glownie przy koncertach.

wydaje mi się, że w RX-FX również jest wybór trybu di-pole (odwrócona faza) / bi-pole (ta sama faza), u mnie w BXFX jest
to byłoby dziwne gdyby w wyższej serii ominęli ten fajny patent icon_wink.gif
Napisano
bipole, monopole... jeden pieron (prawie) icon_wink.gif
wg mnie lepiej grają zarówno di-pole jak i bi-pole w porównaniu z tradycyjnymi kolumnami surround, na ustawieniu bi-pole różnica jest między nimi niewielka, nie ma chyba sensu męczyć się z mocowaniem podstawkowych skoro FXy łatwo można powiesić
Napisano (edytowany)
mialem wczesniej BR-FX ktore mialy przelacznik bipole-dipole i generalnie tryb bi-pole to byla gorsza wersja di-poli icon_wink.gif Z monopole nie mialo to mimo wszystko wiele wspolnego icon_smile.gif
Edytowano przez RoRo
Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" by nie cytować wypowiedzi poprzednika (a nie "ODPISZ")
Napisano
No i odpowiedź była chyba wyczerpująca... icon_wink.gif

Śmiało można puścić kable HDMI z DVD i dekodera do amplitunera, a z amplitunera do TV.
W tym wypadku najprawdopodobniejmusisz mieć włączony amplituner by sygnał ze źródła przechodził do TV.
Jeżeli będziesz czasami korzystal jedynie z TV jako źródła dźwięku - to wtedy musisz podpiąć bezpośrednio dekoder oraz DVD kablami HDMI do TV (bedzie obraz i dźwięk), natomiast kablami koaksjalnym lub optycznym (w zależności od tego, jakie masz cyfrowe wyjścia dźwięku w DVD i dekoderze) wyślesz wielokanałowy dźwięk do amplitunera, a zniego na kolumny..

Pozdrawiam