Kerim Napisano 22 września 2010 Udostępnij Napisano 22 września 2010 Witam! Kupiłem dwie kolumny Tonsil z głośnikami 4x GDN 20/60/3 15 Ohm ; 2x GDN 16/80/1 8 Ohm ( to komplet wymontowanych głośników). Głośniki te mają porozrywane resory i uszkodzone membrany natomiast czy cewki są spalone tego nie wiem. Mam kilka pytań ponieważ sam słabo sie orientuje co i jak w tym temacie... Pierwsze, jak sprawdzić czy cewki są spalone? Czy "zestawy naprawcze" są czegoś warte i czy głośniki po renowacji dorównują nowym głośnikom? Nie spotkałem sie z głośnikami gdn 20/60/3 15 ohm, czy moge zamienić je innymi Tonsilami? Dziekuje pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 września 2010 Udostępnij Napisano 22 września 2010 Jeżeli nie bawiłeś się w regenerację głośników, to lepiej poszukaj w sowjej okolicy osób, które się tym zajmują: wymieniają resory (zawieszenie górne głośników) i przewijają cewki. Za taką usługę wydasz 100-150zł. Po takiej regeneracji głosniki grają jak nowe...Same materiały to koszt rzędu 40-70zł, a do tego trzeba się jeszcze trochę pomęczyć.Za nowe głośniki Tonsilu zapłacisz więcej, a nie ma co kupować tanich zamienników typu Alphard, VK itd.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerim Napisano 23 września 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 września 2010 Słyszałem o jakimś Mistrzu, który zajmuje się takimi rzeczami w mojej okolicy. Skontaktuje się z nim co o tym myśli i zadecyduje. Niestety nie śpie na forsie, a zakup nowych to jest dobre kilka złotych więc opcja renowacji jest dla mnie lepsza... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts