Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, chciałbym sobie zrobić prezent na nowy rok icon_wink.gif

Budżet ok 5-6k

IN
HDMI
1)PS3
2)DVD
3)Tuner sat hd
4)Laptop

Muzyka 50%/ Filmy 25% / PS3 25%

Upatrzyłem sobie
ONKYO TX-NR708 (Posiada lan, oraz usb z których będę na pewno korzystał)

Proszę o propozycje głośników oraz ewentualnie amplitunera który posiadał by odpowiednią ilość wejść HDMI oraz LAN i USB.

Pozdrawiam i dziękuję za propozycje.
Napisano
Na razie mały pokój 15m2 ale do pół roku na pewno coś 25m2+

Muzyka głównie rap, dancehall, dnb, reggae, ale słucham wszystkiego.

Monitor Audio M6+M1+MC+MSW10
taką propozycje głośników dostałem jak sądzicie nadadzą się do tego amplitunera? icon_wink.gif
Napisano
Hej ,...

Przy Twoim budzecie 6tys na kolumny to zdecydowanie kieruj sie w strone Monitor Audio ale serii BX a nie M. Roznice sa spore a zestaw BX5, BX1 i BX central + swietny subwoofer Velodyne 10Q mozna wyrwac za niecale 6 tys. Uzyskasz znacznie lepsze brzmienie zarowno w kinie jak i stereo. BX5 na razie jako fronty beda bardzo dobrym wyborem. Z M6/BX6 na tym metrazu nie dasz rady - nie opanujesz dzwieku i bedzie nieprzyjemnie dudnilo. W razie gdybys potrzebowal pomocy przy zakupie w takiej cenie pisz smialo, chetnie pomoge ... Oczywiscie z polskiego sklepu z faktura icon_smile.gif Najwazniejsze jednak abys mial jak najlepszy dzwiek za jak najrozsadniejsza kwote.

Pozdro
Napisano
Witaj,
wybór Onkyo jest optymalny. Alternatywnie jednak zaproponowałbym Ci amplituner DENON AVR-2311. To jest jednak kwestia wyboru - Onkyo zagra ostrzej, bardziej agresywnie, lepiej w kinie. Denon jest cieplejszy, lepszy w stereo. Dobrym wyborem jest także najnowsza linia amplitunerów PIONEER - możliwości połączeń, funkcji streamingu są ogromne, brzmienie dobre a ceny rozsądne. Zwróć uwagę na VSX-1020 lub VSX-1025 (aluminiowy front panel) który w zestawach z kolumnami jest rozsądny cenowo.
Co do kolumn, to pozostałbym przy Monitor Audio. W Twoim pomieszczeniu (zakładam pomieszczenie 25m2) zwróciłbym uwagę na serię BX i kolumny BX5 / BX1 / BX-Center. Jako subwoofer zastosowałbym model REL T3 lub najlepiej T2. Jest to jeden z niewielu subwooferów, które świetnie grają także w muzyce za sprawą bardzo dobrej kontroli basu.
W przypadku kiedy będziesz używał system w pomieszczeniu 15m2 możesz początkowo zrezygnować z subwofera.

W przypadku pytań służę pomocą
Napisano (edytowany)
Też myślałem o zrezygnowaniu z subwofera na początku. Do 25m2 lepiej będzie z BX6? Nie jest duża różnica a chciałbym kupić coś na dłużej potem dokupić BX-FX do 7.1.
Co do amplitunera zaraz popatrzę na Twoje propozycje. Dzięki
Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości...
Napisano
BX6 spokojnie zagrają i w 15m, jeśli zatkasz bas refleksy, co do efektowych to ja od razu bym brał BX FX na tył, będą lepsze efekty w filmach, w razie czego masz w nich przełącznik pozwalający im grać jako dipole (wysokotonowe w przeciwfazie) lub bipole (tak jak zwykła kolumna)
MA powinny dobrze zagrać z Denonem, z moim 2106 grają całkiem fajnie, nie tak dobrze jak pod porządnym wzmacniaczem ale i tak jest lepiej niż się spodziewałem
Napisano (edytowany)
Coś nie mogę się zdecydować na inny amplituner niż TX-NR708 pasuje mi w każdym aspekcie.
Co do głośników jestem już na duże tak na BX6+BX1/2+BX C +BX FX jak znajdę po przystępnej cenie.

Jest gdzieś w internecie porównywarka amplitunerów pod względem specyfikacji?

Gdzie w okolicach katowic można odsłuchać taki sprzęt?
Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości...
Napisano
Onkyo też jest dobrą marką i robie fajne amplitunery choć nie wiadomo jak zagra z MA
jeśli sobie odsłuchasz przed zakupem i porównasz to ok, w przeciwnym razie raczej nie ryzykowałbym bo nie wiadomo czy się zgra z MA tak jak Denon

podejrzewam, że Q21 z grubsza przybliżył dobrze różnice między Onkyo a Denonem
"To jest jednak kwestia wyboru - Onkyo zagra ostrzej, bardziej agresywnie, lepiej w kinie. Denon jest cieplejszy, lepszy w stereo."

przy porównaniu amplitunerów nie patrz czasem na specyfikację odnośnie mocy, bo każdy producent podaje co innego, wg swoich pomiarów... porównaj tylko wyposażenie
Napisano
Spokojnie - Onkyo z MA zgrywa sie elegancko. W przypadku tych glosnikow nawet lepiej niz z Denonem. Ja jednak koledze polecalem obecnie w swietnej cenie Cambridge Audio 650R . Niestety za mala ilosc wejsc HDMI oraz stndard 1,3 pograzylo ten doskonaly amplituner icon_smile.gif