Skocz do zawartości

Wzmacniacz + kolumny stereo + CD do 3500PLN

Recommended Posts

Napisano
Planuję zakup zestawu stereo do pokoju o wymiarach 5x5m. Trudno jest sie czegos dowiedziec na podstawie innych wątków, bo każdy ma inne oczekiwania.

Ja słucham rock'a, jazz'u, klasyki, a więc muzyki instrumentalnej oraz czasami elektroniki ale zdecydowanie preferuję muzykę instrumentalną.

Zestaw z przeznaczeniem do słuchania z płut CD ale również chciałbym podpiąć go do mac'a (z świadomością, że jakość będzie nie ta sama, ale o niebo albo i dwa lepsze niż z wbudowanych głośników).

Nie jestem dobry w temacie sprzętu audio, ale dobrze by było gdyby były możliwości podpięcia w perspektywie przyszłości dodatkowych głośników.

Sprzęt wolałbym, żeby był nowy, a już na pewno wzmacniacz jako serce całego zestawu chciałbym, żeby był możliwie w tej cenie jak najlepszy.
Napisano
Witaj,
jeśli masz maca w domu, to może lepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z komputera jako źródło dźwięku. W takim przypadku rezygnujemy z zakupu odtwarzacza CD na korzyść zakupu przetwornika cyfrowo/analogowego. Takie połączenie pozwoli na zaoszczędzenie pewnej kwoty pieniędzy i uzyskanie dobrego dźwięku. Jedynie jeśli posiadasz zbiór płyt CD, będziesz musiał je przegrać (pamiętaj o formacie bezstratnym) na dysk komputera. Później już komfort dostępu do nagrań będzie znacznie wyższy.
Wspomniałeś w przyszłości o możliwości podłączenia dodatkowych głośników - taką możliwość dają Ci tylko amplitunery wielokanałowe. W przypadku jednak sytuacja, w której sprzęt służy przede wszystkim do odsłuchu muzyki, zakup amplitunera av nie jest polecany. Za podobną kwotę kupisz klasyczny, stereofoniczny wzmacniacz oferujący o kilka klas lepszy dźwięk.
Zakładając rozwiązanie wykorzystujące komputer jako źródło i system 2-kanałowy, zwróciłbym Twoją uwagę na następującą konfigurację:

Wzmacniacz stereofoniczny:
1. NAD C326 BEE - świetnie brzmiący klasyczny wzmacniacz, wybierany przez bardzo wielu słuchaczy, szukających rozwiązania stosunkowo niedrogiego, a oferującego bardzo dobry dźwięk. Moja rekomendacja
2. YAMAHA A-S500 / R-S500 - nowa seria urządzeń stereofonicznych Yamaha (A to wzmacniacz, R to amplituner stereofoniczny). Urządzenia bardzo eleganckie, grające dynamicznie, mocno. Dobry wybór dla początkującego audiofila
3. Marantz PM 5004 - dobry, solidny wzmacniacz. Dobre rozwiązanie do klasyki, trochę gorzej do popu, rocka.
4. Denon PMA-710AE - mocny, dynamiczny wzmacniacz o przyjęmnym, niemęczącym dźwięku. Elegancki design

Kolumny głośnikowe:
1. Monitor Audio BX5 - bardzo dobra kolumn o wyrównanym brzmieniu. Idealne połączenie ze wzmacniaczem NAD. Bardzo dobra stolarka. Moja rekomendacja.
2. Monitor Audio M4 - niższy model, klasa niżej w kwestii brzmienia i wykonania. Niższa cena
3. Kef C5 - mocne, basowe brzmienie. Niedrogie i dobre rozwiązanie.
4. Xavian Primissima v2 - zupełnie inna bajka - jest to kolumna regałowa, która na pewno nie oferuje takiej dynamika, potęgi jak konstrukcje wolnostojące. Jakość dźwięku jednak jest kilka klasy lepsza. Moja rekomendacja jednak wyłącznie w przypadku, kiedy zdajemy sobie sprawę z ograniczeń mocowych.

Przetwornik cyfrowo/analogowy:
1. Pro-Ject Usb Box - takie (niewiele ponad 400 zł.) i całkiem przyzwoite urządzenie, odpowiedzialne za dobre przetworzenie sygnału cyfrowego na analogowy. Przetwornik podłącza się do komputera za pomocą przewodu USB, urządzenie współpracuje z systemem Mac OS.
2. Arcam rDac - świetny przetwornik, dodatkowo opcjonalnie możliwość pracy w sieci WiFi.

Mam nadzieję że moje propozycje pomogą Ci w dokonaniu wyboru, w przypadku pytań czekam na kontakt
Napisano
Jak się domyślam wbudowana karta muzyczna w iMac'a nie podołałaby odtwarzaniu muzyki na dużych kolumnach zachowując odpowiednią jakość, a przetwornik cyfrowo/analogowy miałby ją zastąpić i rozwiązać problem?
Czy jednak nawet bezstratne zgrywanie muzyki z płyn na iTunes zaoferuje jakość taką samą jak odtwarzacz płyt cd?

Zakładając że wszystko dobrze rozumiem i że jakość muzyki granej z komputera mnie nie zawiedzie, to myślałbym o takim zestawie:

YAMAHA R-S500 + 2szt. Kef C5 + Pro-Ject Usb Box
razem wychodzi ok. 3 200PLN

Czy to odpowiednie zestawienie?

PS: dziwi mnie jeszcze przesyłanie dźwięku po kablu USB i stąd biorą się moje obawy co do jakości muzyki.
Napisano
Kef C5 / MA BX5 będą trochę przymałe do 25m
na MA BX6 nie starczy $, pomyśl może o Kef C7 albo tych MA M4 (o ile brzmią podobnie do starszej serii tego producenta - BR)
może Q21 coś mógłby powiedzieć o tej serii Monitor Audio M, to nie jest czasem starsza seria BR (te same przetworniki?) w ciut gorszej, jednokolorowej obudowie ? np BR6 to teraz M6 ?