borowik23 Napisano 1 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2011 Witam, pisze z pytaniem co możecie mi powiedzieć na temat takiegoż zestawu - Marantz PM-80 MKII + Acoustic Energy Aegis Two - wartego "chyba" około 1400 zł - bądź ewentualnie, co innego moglibyście polecic (wzmacniasz stereo + głosniki, max własnie 1400 zł).Muzyka której słucham, to głównie rock, lżejsze odmiany metalu, muzyka klasyczna Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 masz rzadko spotykany model tego Marantza, być może to egzemplarz, który sam kiedyś miałem fajny sprzęt, tylko dobrze kolumny do niego trzeba dobrać - przede wszystkim powinny grać dosyć miękko i dynamicznie, bo on gra raczej spokojnie ale bardzo przejrzyścieu mnie grał z Paradigm Monitor 7v4 i byłem z tego zestawienia swego czasu bardzo zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowik23 Napisano 2 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 Jeszcze nie mam czekam aż sprzeda sie moje dotychczasowe kino domowe - chce kupic jakis w miare przyjemny komplecik czysto stereo, z mniejszą mocą (dwa pokoje, 12 m2 i 20 m2), toteż obecny zestaw (Tannoy MX-4M, 2x 180 Watt) jest mitotoalnie niepotrzebny i dlatego pytam o jakieś zestawy stereo tak do 1400 zl najlepiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 jeśli to ten Marantz z Allegro za 600zł to za tą kwotę zdecydowanie warto, z tego co pamiętam ja za niego zapłaciłem >800zł, pierwsze 25W to czysta klasa A (różnicę słychać)z kolumn hmm, AE nie słuchałem więc nie doradzę, tym bardziej nie wiem też jak wypadną w duecie z Marantzem tak jak pisałem wyżej - kolumny do tego wzmacniacza powinny brzmieć miękko i dynamicznie, bo Marantz jest przejrzysty (dosyć jasna góra) ale spokojny, tak aby to wszystko się zrównoważyło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowik23 Napisano 2 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 a jakie ewentualnie głosniki - tak do 800-900 zł mozesz polecic? Obecnie mam te Tannoye, ale zdecydowanie coś cichszego mi potrzeba nawet powiedzmy, coś koło 80-100 watt na głosnik - powinno wystarczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 Myślisz, że kolumny 80-100W zagrają ciszej niż 180W? To częsty, dość podstawowy błąd w myśleniu o kolumnach. Jeśli kolumny 80-100W będą miały większą skuteczność, będą łatwiejsze do wysterowania, to pod względem głośności mogą dać niezłego łupnia tym 180W o małej efektywności, trudnych do napędzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowik23 Napisano 2 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 hmmmmmm - to teraz dałeś mi zagwozdkę chce po prostu w miare dobre jakościowo kolumienki - mam te Tannoye, i po prostu cięzko mi ocenić ich jakość miło sie tego słucha, ale z powodu braków testów etc - cóz, cieżko określic po prostu nie chodzi nawet o to, że one grają za głośno - nie wykorzystuje tej mocy, którą oferują a bardziej chodzi mi w tej chwili po prostu o kolumny, które będą pasowały do tegoż Marantza 80 - który ma w klasie A 25 Watt - a 180 Watt kolumny do 25 Watt wzmacniacza - to pasuje? bo specem nie jestem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 25W w klasie A, ale w zapasie ma zwykłą moc w klasie AB w granicach 100W co do kolumn, może zerknij na aukcje z używanymi podłogówkami firmy KEF npLINK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowik23 Napisano 2 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 http://allegro.pl/kef-cresta-3-w-pieknym-s...1388691689.html ---> takie coś np? za tamte Acoustic Energy musiałbym zapłacic 700 zł - na ich temat jest sporo opinii w internecie, i cena całkiem fajna chyba jak na jakość jaką oferują - cały problem w tym, ze na pl stronach zaaadnych opiniI nie ma :/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2011 no na przykład... albo Cresta 30 (odświeżony model)Kef Coda 9 (wyższa seria)opinie (szukaj podobnych modeli)http://www.audiostereo.pl/KEF-131.html http://www.audiostereo.pl/Acoustic_Energy-26.htmllub poszukaj w wyszukiwarce na tym forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowik23 Napisano 3 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2011 http://allegro.pl/zestaw-hi-end-nad-3150-n...1393280574.html ---> a tego typu zestaw? dużo gorszy jakosciowo dźwięk od dźwięku z tego Marantza by był? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 3 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2011 nie gorszy, inny sposób prezentacjiwiększa dynamika, bardziej nasycony, miękki, ciepły dźwięk, łagodniejsza góra pasma jednak z ciut mniejszą liczbą detalimi akurat bardziej pasuje sposób prezentacji starego Nada od Marantza, podejrzewam że łatwiej do tego pierwszego będzie dobrać kolumny (będzie tolerował także ostro i "sucho" grające)3150 to rzadko spotykany model, wyższy od 3130 i 3140, biorąc pod uwagę że obydwa grają ekstra to na tym na pewno nie zawiódł byś się... jeśli chodzi o aukcję to myślę że uczciwa cena (w zasadzie cena/jakość jest fantastyczna, ale Nady chodzą jednak dosyć tanio, za tanio ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowik23 Napisano 3 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2011 (edytowany) No to chyba stanie na tym Nadzie jednak szczególnie, że tutaj mam jeszcez cd-playera, zawsze to koszt jakiś odpada i wstępnie na KEFy Cresto 3 sie zdecydowałem - w bardzo fajnym stanie za 6 stówek znalezione - powinny dać rade Edytowano 3 stycznia 2011 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika bezpośrednio po nim nie ma sensu go cytować! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts